imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Utálod, ha idegenek bámulják a kijelződet? Az Apple-nek lesz rá megoldása!


Egyelőre még csak a tervezőasztalon, de a szabadalmi oltalmat már megkapták arra a speciális kijelzőtechnológiára, amivel te szabályozhatod, ki láthassa a telefonod, laptopod képernyőjét.

Nincs is idegesítőbb annál, mint amikor azt érzed, hogy idegenek bámulják azt, amit te is éppen nézel. Aki valaha is utazott már tömegközlekedéssel, az biztosan tudja, hogy nem valamiféle paranoid tévképzetről van szó, egyszerűen bizony emberek tényleg sportot űznek belőle, hogy mások magándolgait fürkésszék. Imádom megfigyelni a néniket a metrón, akik kigúvadt szemmel olvasgatják a melletük ülő fiatal chatelését.

Ez van, sajnos, nagyon nem lehet kikerülni a helyzetet: vagy beletörődsz, vagy inkább elő sem veszed a telefonod – gondolhattuk ezt eddig. Az Apple-nek azonban támadt egy jobb ötlete, melyet gyorsan le is védetett az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalában. A „kijelzők állítható betekintési szöggel” című kérelmet 2016. június 30-án nyújtották be, de csak tegnap vált nyilvánossá.

Az elnevezés elég árulkodó: a technológia lényege, hogy a felhasználók maguk állíthatják be, mekkora legyen a készülékük betekintési szöge. Ezzel trükközve, az oldalról bámészkodók számára teljesen olvashatatlanná lehet tenni a tartalmat. A technológia kulcsa egy úgynevezett „elektromosan vezérelhető szűrő”, mely a kijelző polarizáltságán mókolna.

A nagyszerű találmány sajnos nem oldható meg szoftveresen, a filtert be kell építeni a kijelző bizonyos rétegei közé, hogy ki tudja fejteni hatását. Onnantól kezdve viszont szinte csak előnyökkel járna. Az Apple-nek ugyanis sikerült megoldania azt a problémát, ami az ilyen kijelző-babráló technológiák hátránya szokott lenni, hogy teljesen szétcsúszik a színpontosság és a fényerő. Elméletben a technológia minden esetben képes színhelyes, éles képet biztosítani az arra jogosultaknak.

Érdekes látni, egy-egy új, innovatív megoldás mennyi új feladat elé állítja a gyártókat. Éveken át azon ment a verseny, hogy a kijelzők a lehető legnagyobb betekintési szöggel rendelkezzenek. Sikerült is feltornászni az értékeket akár 178 fokra. A fejlesztések előnyei viszont új hátrányokat is hoztak magukkal – az ilyen szabadalmakat ezeket próbálják lenyesegetni.

Ahogy azt a családi házakra szoktak mondani: egy ház sosincs kész. Úgy látszik ugyanez érvényes a technológiai fejlesztésekre is. Olyan nincs, hogy valami tökéletes és ne lehetne rajta valamit tovább fejleszteni.

Forrás: AppleInsider

Az AppleWorld.Today újságírója ezzel szemben úgy véli, létezik egy tökéletes, ultimate iPhone formaterv, amit ha megvalósít az Apple, akkor onnantól kezdve már csak a telefonok belsején kell munkálkodnia. Hogy ez, hogy nézne ki? Ebben a cikkben leírtuk. A nagy betekintési szög leginkább csak a mobiloknál jelenthet gondot, a gépeknél kevésbé. Egy retinás MacBook, közel 180 fokos betekintési szöggel például elég bajnok tud lenni. Főleg ha még akciós is…

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!