imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Utcát neveznének el Steve Jobsról Franciaországban


Egy francia szocialista politikus, Jerome Coumet indítványozta, hogy utcát nevezzenek el Steve Jobsról Párizsban.

Nem ez lenne az első eset, hogy utcát neveznek el róla. A Google Térképbe beírva a nevét kapunk  is egy találatot Spanyolországban, illetve Brazíliában is. (Red talált Madridban is egyet, sejtésünk szerint valami amerikai katonai támaszpont lehet, ki is blőrözte az Apple Maps. Apropó, kaptam egy fekete pontot a Google Maps miatt.)

Az indítványozó Coumet egyébként Párizs 13. kerületének polgármestere, aki egy start up inkubátor kellős közepére szánja a Steve Jobs utcát. A Halle Freyssinet körzetről van szó, ahol körülbelül 1000 start up cég van jelen és ahol az utcákat a szakma nagyjairól nevezték el.

A két Steve Jobs utca

Persze nem politika a politika ellenzék nélkül, az ötletre egyből rátronfolt a Kommunista Párt. Szerintük méltatlan Steve Jobsról elnevezni egy utcát. Indoklásukban az Apple üzletpolitikáját kritizálták, amit szerintük Jobstól örökölt a cupertinói cég.

Erősen bírálták az Apple gyártási folyamatát is, amiért vélekedésük szerint gyáraikban nem megfelelőek az alkalmazottaknak biztosított munkakörülmények. Milyen humánusak gondolhatnánk, de nem az Apple az első cég, aki Kínában végezteti a termékek gyártását és itt sajnos általános a munkaerő problémája.

Steve Jobs, a géniusz

Továbbá álláspontjuk szerint az Apple adópolitikája és az ír adóbotrány miatt Steve Jobs személye nem megfelelő arra, hogy inspirálja a jövő generációját. Na, ekkora marhaságot is régen olvastam már. Azonban szerencsére van egy sokkal ésszerűbb magyarázatuk is. Azt szeretnék, ha a szóban forgó utcát Ada Lovelace után neveznék el.

Őt az első program megalkotójaként tartják számon, angol matematikus és írónő a 19. századból. Arról vált ismerté, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez, ismeretebb nevén az analitikai számolóműhöz. Állítólag a géphez a programokat is ő írta, így ő a világ első programozója. Menő!

Ada Lovelance

Nem akarunk elvenni az érdemeiből, de többek közt azért ő a kiszemelt, mert a város szeretné egy kicsit az esélyegyenlőséget hírdetni magáról és az ő “elfeledett” érdemei remek lehetőség nyújtanak erre. A kommunisták szerint Lovelace átütő sikert ért el az informatikában, ami előidézte a technika rohamos fejlődését is.

Jobsról lehet sok mindent modani, kapzsi lett volna? Szerette a pénzt? Talán. De ki nem? Emellett Steve Jobs tudta, hogy mi kell az embereknek. Akkor tudta, mikor még senki más. Lehet, hogy túlzás és csak a fanatizmus szól belőlem, de Jobs valóban, ha nem is jobb, de gondtalanabb hellyé tette a világot. Egy örök álmodozó, géniusz, követendő példa.

Steve Jobs és a MacBook Air

Az ő munkássága nem azért volt fontos, mert meghatározó figurája volt a számítástechnikai iparnak. Hanem, mert közelebb tudta hozni az egyszerű embereket is az informatikához. Kérdés, hogy mi inspirálóbb ebben a környezetben? Az esélyegyenlőség vagy a nagyravágyás? Kétlem, hogy ezen szempontok képeznék a döntés alapját.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!