imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Úttörő gyártási technológiába fektetett az Apple


A cupertinói cég lerántotta a leplet az elmúlt évek egyik legnagyobb innovációjáról. Nem egy újabb csúcskategóriás telefonról vagy notebookról van szó, hanem a termékek gyártási folyamatának teljes újragondolásáról a környezet védelme érdekében.

Az alumínium az egyik legelterjedtebb könnyűfém fajta. Egyszerűen megmunkálható, ezért a tech ipar is főleg ilyen anyagba csomagolja a számítógépeket, telefonokat és okosórákat. Ha szétnézünk az Apple termékpalettáján, szintén ugyanez a helyzet.

A sikeres multivállalatoknak az elmúlt évtizedekben nagy fejtörést okozott a gyártósorok optimalizálása, az Apple-nél szinte állandó probléma a kezdeti készlethiány. Ha Tim Cookot megkérdeznénk mi okozza a legnagyobb nehézséget a világ legértékesebb vállalata számára, a gyártásszervezés biztos, hogy toplistás szempont lenne.

A termékkészlet lehető leggyorsabb előállítása mellett az sem mindegy, milyen technológiával és milyen körülmények közt készülnek az Apple termékei. Hiszen mit sem érnek a 100%-ban megújuló energiáról működő fejlesztőközpontok, ha az előállított termék ontja magából a káros anyagot.

Ezért az Apple egy zöld jövőt vizionál maga előtt, amely minden egyes szegmensében vigyáz a Földre. Ezt az álmát pedig nemcsak dédelgeti, cselekszik is: a cég legújabb bejelentése szerint 2015 óta dolgoznak vállvetve a világ legnagyobb alumínium-előállító cégeivel egy új gyártási technológián, amely 2024-re világszintű méreteket ölthet.

Az Alcoa Corporation és a Rio Tinto Aluminum múlthéten egy szabadalmi kérelem alatt álló új olvasztási eljárásról szóló bejelentést tett, amely teljesen megszünteti a szén-dioxid kibocsájtást, ehelyett pedig a folyamat során oxigén szabadulna fel. Heuréka!

Az alumínium 1886 óta változatlan módon készül. Az Alco alapítója, Charles Hall egy olyan eljárás talált ki, amely során erős elektromos áramot vezetnek az alumíniumba, ezzel elvonva az oxigént. Az eredeti Hall-féle eljárás és a mai legnagyobb kohók szintén égetnek szént, ami üvegházhatású gázok képződéséhez vezet.

Az Alcoa az új eljárás szerint a szenet egy másik szintén jó hővezető képességű anyaggal helyettesítette. Így a szén-dioxid helyett oxigén szabadul fel. Erre több alumínium előállítással foglalkozó manufaktúra is felfigyelt, többek közt a Rio Tinto Aluminum amely partnerség keretében ült le tárgyalni az Apple-lel, hogyan tudnák a megfelelő feltételeket megteremteni az Alco innovációjához. Ez persze teljesen profilba vágott az Apple-nek, ezért gyorsan meg is egyeztek a két céggel, illetve a kanadai illetékesekkel egy 144 millió dolláros beruházásról.

Az Apple elkötelezett olyan technológiák előremozdításában, amelyek jók a bolygó számára és a jövő generációinak védelmében jönnek létre. – jelentette ki Tim Cook, az Apple CEO-ja. Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehetünk egy ambiciózus projektnek amely elősegíti, hogy egy nap teljesen megszűnjön a káros anyag kibocsájtás az alumínium előállítása során.

Az új gyártási technológiát már használják az Alcoa Technical Centerben, a két cég pedig közösen indította útjára az Elysis-t, amely 2024-et célozta meg a technológia széles körű elterjedésére a világon.

Az Apple nemcsak pénzzel szált be a projektbe, de vélhetően első számú munkaadója is lesz a két cégnek. Ezzel is erősítve azt a törekvést, hogy a körülbelül 23 beszállítója szintén környezetbarát módon, 100%-ban megújuló energiával állítsa elő az iPhone-ok, iPadek, Macek és egyéb kiegészítők alkatrészeit.

Forrás: Apple Newsroom

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!