imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Üzenetek iCloud szinkronizációja – minden, amit tudnod kell


Bár nem mostanra vártuk, tegnap az Apple végül kiadta az iOS 11.4-es változatát. Ennek egyik legfontosabb újítása a régóta várt Üzenetek iCloud szinkronizációja funkció. Mutatjuk miért jó ez, hol kapcsolhatod be és miket kell tudnod!

Az Apple mostanában elég ráérősre vette a formát a már bejelentett funkciókkal és termékekkel kapcsolatban. Szinte pontosan egy éve mutatták be az iOS 11-et, és akkor a számtalan újdonság közt külön kiemelt szerepben bejelentették az iMessage üzenetek iCloud szinkronizációját.

A WWDC közben még gondoltam is rá, hogy annyira triviális a funkció, hogy nem is értem, eddig miért nem volt elérhető. Főleg, hogy a beszélgetések javarészt csak pár képből és sok szövegből állnak, ezek összegyűjtése és felhőbe lövése nem tűnik egy komplikált feladatnak. Nos, úgy tűnik, mégis az volt, hiszen egészen idáig kellett rá várnunk. Lényeg, a lényeg, hogy most itt van végre a funkció teljes pompájában (majdnem). Nézzük, mit kell tudnunk!

Mi ez?

Nagyon egyszerűen pont az, amit a neve takar. Az üzenetek automatikus szinkronizációja az iCloudba – pont úgy mint a Fotóknál, jelszavaknál, kontaktoknál. Ennek köszönhetően, ha új készüléket vásárolsz, akkor bejelentkezés után láthatod a korábbi beszélgetéseidet. Bónusz, hogy mivel a csatolmányok is a felhőbe kerülnek, adott esetben elég sok helyet megspórolhatsz a készülékeden. Végül de nem utolsó sorban pedig sokkal nagyobb lesz a szinkron az egyes termékek közt. Ha egyiken törölsz valamit, az a másikon is törlésre kerül, stb. Egyszóval szuper dologról van szó, nem véletlen várta mindenki.

Hogyan kapcsolhatom be?

Mi sem egyszerűbb ennél! Bármilyen iOS-es készülékeden, amin a legújabb rendszer fut:

  • Látogass el a Beállításokba
  • Legfelül nyomj rá a neveddel jelzett menüpontra
  • Ezen belül válaszd az iCloud opciót
  • Itt pedig egyszerűen húzd be a csúszkát az új, Üzenetek sorban

Nota bene: mivel szenzitív információról van szó, a funkció csak akkor használható, ha be van kapcsolva a kétlépéses hitelesítés. Ha nincs, akkor ott helyben egy varázsló segítségével bekapcsolhatod.

Ezzel meg is volnál, a többi már történik magától. Ha bemész az Üzenetek alkalmazásba jó eséllyel alul már láthatod is, ahogy az app szépen tölti fel a tartalmát az iCloudba. A folyamat lefutásához WiFi-ért és töltőért fog könyörögni, ezt értelemszerűen ne tagadjuk meg tőle. A bekapcsolás folyamatát minden egyes készüléken külön-külön végre kell hajtanunk.

Mi a helyzet Mac-en?

Az a helyzet, hogy nincs helyzet. Tegnap egy fél estét töltöttem el vele, próbáltam valahogy előcsalogatni azt a menüpontot, amit az Apple mutatott a hivatalos leírásban. Sehogy se sikerült. Aztán valamelyik cikkben olvastam, hogy nem eszik olyan forrón azt a kását, a macOS High Sierra mostani publikus verziójához (10.13.4) még nem érkezett meg az „újdonság“. A 10.13.5 bétája tartalmazza, valószínűleg, majd ha ez a rendszer is kilép a béta státuszból, akkor kapja meg a publikum Macen is a lehetőséget.

Magyarul akinek csak egy iOS-es készüléke van egy vagy több Mac-kel karöltve, egyelőre semmi változást nem fog tapasztalni az üzenetek harmóniája terén.

Ezzel csak egy bajom van: az utóbbi idők legagyérelpattintósabb bugja, azaz az iMessage üzenetek időrendi össze-vissza megjelenése, nem megoldott meg. Nagyon remélem, hogy nem késlekednek sokat a 10.13.5 kiadásával, és végre elfelejthetjük ezt a lassan fél éve tartó malőrt.

A teljesség kedvéért azért álljon itt egy leírás a funkció macOS-es bekapcsolásához.

  • Nyisd meg a Messages alkalmazás Beállításait
  • Kattints a Fiókok fülre
  • Pipáld be az „Enable Messages in iCloud“ jelölőnégyzetet

Nota bene: ha egy iOS-es készüléken bekapcsoltad már a szinkronizációt, akkor elvben a macOS automatikusan egy felugró ablakban javasolja majd a bekapcsolást.

Hogyan kapcsolhatom ki?

Ha mégsem szeretnél részesülni az előnyökből, akkor természetesen ki is kapcsolhatod a funkciót. Ehhez nem kell mást tenned, mint ellátogatni ugyanazokhoz a menüpontokhoz ahol bekapcsoltad, csak értelemszerűen nem be, hanem ki kell pipálni a jelölőnégyzeteket/csúszkákat.

Kitöröltem egy beszélgetést, most mindenhonnan el fog tűnni?

Mi magunk még nem tudtuk tesztelni a dolgot, de az első visszajelzések alapján nem. Azaz, ha az egyik készülékeden véletlenül töröltél egy beszélgetést, de a többin nem, és most azon aggódsz, hogy vajon megmarad-e, akkor egy megnyugtató igennel válaszolhatunk. A szinkronizációs folyamat során a különböző iMessage beszélgetéslisták egyszerűen csak összefésülődnek. Viszont vigyázat: a szinkronizáció után már, ha az egyik készülékről törölsz valamit, az a többiről is el fog tűnni!

Röviden tehát ennyit érdemes tudni az Üzenetek iCloud szinkronizációjáról. Ha van valamilyen kérdésed, tedd fel bátran a kommentben, igyekszünk legjobb tudásunk szerint választ adni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!