imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Üzleti titkok kerültek nyilvánosságra a Macek fejlesztésével kapcsolatban


Nagyon ritkán esik meg, hogy pont az Apple kapcsán tudunk meg olyan üzleti titkokat, amit a cég nem feltétlen szeretne az orrunkra kötni. Azonban egy belsős informátor most rendesen kitálalt. Műhelytitkok a MacBookról, a Mac Próról, a MacBook Próról és a touch baros billentyűzetről.

Egy Apple-höz közel álló bennfentes arról osztott meg sztorikat, hogy néha bizony fölül írja a mérnökök elképzeléseit a marketingesek és az értékesítési szakik akarata. Beszélt arról, hogy a 12”-es MacBook több hónapos csúszással jelent meg, a 2016-os MacBook Pro széria aksijáról, és arról is, miként változtak a Mac Pro gyártási tervei. Szerinte 2017-ben nem lesz semmilyen nagy dobása az Apple-nek Mac fronton, de azért várjuk ki a végét. Mi nagyon bízunk egy jó kis iMac-ben.

Az Apple dizájn csapata

Amikor megjelent a 2015-ös MacBook, nem értettem, hogy mi is akart ez lenni tulajdonképpen. Nem olcsó, nem is túl erős, pici is, és még az alma sem világít. Elsőre egyáltalán nem nyűgözött le. Aztán elmentem az Andrássy iSTYLE-ba, hogy kipróbáljam, és a kezembe tartsam kicsit a gépet. Nem hittem a szememnek. Bár tudtam a specifikációit, és tudtam, hogy a munkámhoz túl kicsi, a hírek olvasgatásához meg túl nagy luxus (meg hát arra ott van az iPadem), de egyből beleszerettem. Egy igazi műtárgy az a gépecske.

Aztán idén megkapta ezt a dizájnt a 2016-os MacBook Pro is, és ha egymás mellé teszem a 2016-os és a 2015-ös modellt, akkor hogy is mondjam… A régebbi „naivabbnak” hat, egyértelműen az újabbat választanám, ha csak a külső számítana. Néha azt álmodom, hogy az Airem is van olyan szép, mint ez a két (pontosabban három) modell. De nem, habár minden másban a MacBook Air a legjobb a palettáról, legalábbis számomra. Szóval mondhatjuk, hogy a marketingesek engem is majdnem megvettek kilóra.

mbpuj_8

 

És, hogy miért írom ezt le? Mert bár igen keményen kapta az ívet az új MacBook Pro és flame-ből sem kevés jutott az Apple-nek, és talán még a virgácsot is megkapták a Mikulástól (igen, én adtam neki a tippet), mégis rekord mennyiségű előrendelés érkezett, annak ellenére, hogy vészjósló üzenetet is kaptunk a szomszédból. Idén is sokan temették az Apple-t. Sokan mondták, hogy elcs*szték a MacBook Prót. De a 2016-os MacBook Pro király. Imádtuk, amikor nálunk járt (bár az árcédulánál azért eltakartuk egymás szemét).

Állítólag üzleti szempontból volt sürgető az Apple számára, hogy még éppen időben kiadja az idei MacBook Pro szériát. Ha a forrásoknak hinni lehet, akkor a mérnökök azon dolgoztak, hogy kicsit megpimpeljék az akkumulátor időt. Az idő szűkös volt, közeledett az ünnepi időszak és nem tudtak mit tenni, ki kellett adniuk a gépet, hogy még időben elkezdhessék kiszállítani azokat. A nagy sietségben sikerült is véteniük egy hibát, pont az akkumulátorral kapcsolatosan, amit azóta már kijavítottak. Így még hitelesebbnek tűnik a sztori.

macbook_pro_aksi

Az Apple mérnökei növelni szerették volna az akkumulátor kapacitását, azzal, hogy a szokványostól eltérően nem szabályos alakú telepeket tesznek a gépekbe. Ez a fajta kialakítás hosszabb üzemidőt tett volna lehetővé.

– árulta el Mark Gurmannak a Bloomberg egy informátora.

Képernyőfotó-2016-12-21---7.16.05

 

Azonban a gép elbukott egy végső teszten, így először eltolták a keynote-ot, majd időszűkében muszáj volt visszatérniük egy korábbi elképzeléshez. Kár érte, bár persze a fejlesztések biztosan nem kerültek a süllyesztőbe. Lehet, hogy hallunk még erről az elkövetkezendő 1-2 évben. Ha a MacBook Pro utolérné az Airt aksiidőben, az maga lenne a kánaán. Ebben az esetben már nem sok érvem maradna az Air mellet, maximum az ára.

Persze most vádolhatnánk azzal az Apple-t, hogy milyen pénzéhes. Hiszen egyrészről szánhattak volna több időt a fejlesztésre és akár kiadhatták volna 2017 tavaszán is a gépe, így még az Intel Kaby Lake proci is belekerülhetett volna. De a Pro széria minden évben frissül, még ha nem is jelentősen. Másrészről volt piaci igény bőven az új modellre, így ha az Apple idén nem adott volna ki semmit, akkor igen nagy öngólt rúgott volna magának a Microsoft ellen.

Macbook Pro

A Bloomberg forrása szerint a 2016-os MacBook is hasonlóan járt, itt is kompromisszumot kellet kötniük a mérnököknek. Erről csak annyi műhelytitkot tudtunk meg, hogy szerettek volna a gépbe Touch ID szenzort rakni, illetve egy plusz USB-C portot. Ehelyett kaptunk rozé arany kivitelt és valamelyest nőtt a teljesítmény is. Na, itt már jóval szenyábbnak érzem az Apple-t. Sajnos gyönyörű ez a rozé aranyra festett gép. De véleményem szerint a Touch ID-val ugyanazt játsszák el, mint az iPad mini 2 és iPad mini 3 esetén. Egyébként meg, tegye fel a kezét az, akinek hiányzik még egy USB-C port. Ha Thunderbolt 3-as lenne esetleg, de így…

Az is kiderült, hogy hónapokat csúszott a 12”-es MacBook fejlesztése, hiszen nem tudta pontosan az Apple, hogy mit szeretne elérni az újra bevezetett termék-kategóriával. Pontosabban, hogy kiknek szánja és milyen felhasználásra a MacBookot. Végül két prototípus készült, amiket sikerült Stealth Fighter (LOPAKODÓ HARCOS!) és Stealth Bomber (LOPAKODÓ BOMBÁZÓ!!!) kódnévre keresztelni. Előtted van a rozé MacBook? Ha nem, mutatjuk:

12" MacBook

Humorérzékből nincs hiány az Apple-nél az is biztos. Lényeg a lényeg, hogy a vékonyabb koncepció nyert. Azonban idő kellett ahhoz, hogy kitalálják, mégis hogy a manóba zsúfolják bele a hardvert. Pár hónappal később, 2015 tavaszán debütált a 12”-es MacBook.

Ráadásul még a politikai erők is olykor-olykor megtépázták az Apple elképzeléseit, ami nem is olyan elképzelhetetlen mostanság. Történt ez 2013-ban, amikor megjelent a jelenleg is kapható Mac Pro, ami már kétségbeejtően sok ideje nem frissült.

A forrás szerint az Apple-nek a kormány nyomására muszáj volt a Mac Pro gyártását hazai pályán végeznie. Ez azt is jelentette, hogy maguknak kellet megalkotniuk azokat a munkagépeket, amivel az elemek gyártását végezték. Egyébként az esetek többségében ez egy, az USA-tól távol eső ázsiai országban történik az Apple irányítása alatt.

Touch-Bar-Magic-Keyboard-cover.jpg

Utoljára pedig egy top sztori: nagy valószínűséggel, készül a touch baros Magic Keyboard! Illetve „az Apple vizsgálja a lehetőségeket”, azaz Jony Ive már réges-rég azzal csajozik. A marketingesek sajnos még nem találták ki, hogyan fogják eladni, ezért még várnunk kell a bemutatására (szarkazmusriadó).

Forrás: Bloomberg

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!