imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A legjobb MOBA iOS-re – Vainglory


A Vainglory-t 2014 szeptemberében mutatták be, az iPhone 6 és iPhone 6 Plusszal együtt. Ezzel a játékkal mutatták meg, hogy tulajdonképpen mennyire is erős az iPhone 6 GPU-ja, hiszen a játék gyönyörű szép és részletes, de erről kicsit később. A játék 2014 októberében érte el az AppStore-t és azóta is játékosok tömegei játszanak világszerte vele nap mint nap. A játékot a Super Evil Megacorp tervezte és fejlesztette kizárólag iOS-t futtató eszközökre. Erről a cégről érdemes annyit tudni, hogy az alapító tagjai olyan cégek volt munkatársai, mint a  Rockstar, Riot vagy éppen a Blizzard. 

Akiknek nem mond semmit a MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) kifejezés, azoknak pár szóban megpróbálom elmagyarázni. A két leghíresebb MOBA, a DOTA2 és a League of Legends. Ezekről már megkockáztatom, hallott mindenki, hiszen állandó harc megy a két rivális játék játékosai között. A játékban egy, a hősválasztásban kiválasztott karaktert irányíthatunk. Minden hősnek eltérő képességeik vannak, a Vainglory-ban minden karakternek 1 passzív 2 aktív és 1 ultimate képessége van. Igen, néhány esetben a fordítás nem megoldható, hiszen ezek a játékban használt kifejezések, de azért igyekszem fordítgatni. Az eltérő képességek miatt minden hőssel máshogy kell játszani, és minden hős másra alkalmas. A térképen 2 csapat harcol egymással 3 játékos a 3 játékos ellen. Minden hőst más-más valódi játékos irányít. A cél lerombolni az ellenség kristályát, amit Vainnek nevez a játék. De nézzük is meg, mi található a térképen.

Map
Így néz ki a Vainglory térképe teljes egészében.

A pálya felépítése viszonylag egyszerű. 2 bázis, melyek között 1 lane és egy nagy terjedelmű jungle van sok különféle objective-vel. A lane-n bizonyos időközökkel gyenge ellenfelek jelennek meg a kristályból kiindulva, ezeket minionoknak nevezik. A jungle egyébként igen összetett. Kezdjük a szörnyekkel: sok különféle szörnytábor van a jungle-ben, ezek megölése csak aranyat ér. A pályán térfelenként 1 minion bánya is helyet kapott, ha az itt dolgozó szörnyet legyőzzük, akkor nekünk fog dolgozni, és ezáltal a lane-n lévő minionjaink erősebbek lesznek. Ezen kívül van középen a jungle-ben egy bolt, ami szintén teljesen egyedi a Vainglory-ban. A fő objective középen egy arany bánya, ami időről időre termeli az aranyat a csapatodnak, ha a csapatod irányítása alatt van. Az aranybánya 15 perc után túl mélyre ás le és ezzel felébreszti az aranybánya alatt szunnyadó Krakent, amely a pálya legerősebb szörnye. Legyőzésével a csapatod oldalára tudod állítani és ilyenkor a szörny hihetetlen erős rombolással megindul az ellenség Vainje felé. A lane igazából nem olyan jelentős. Itt is megtalálhatóak a bokrok, amikben ellehet bújni illetve a tornyok, amelyet védelmet nyújtanak a Vainednek és amit persze az ellenség minionjai és hősei le akarnak majd rombolni.

Kraken-Emerges
Általában a Kraken megszerzésével el is dől a játék kimenetele

A boltban – ami a pálya közepén ill. a bázisodon található – aranyért tudsz venni fegyvereket és eszközöket. Minden tárgy más és más bónuszt ad. A tárgyaktól lehet, hogy megnő a karaktered sebessége, vagy erősebb lesz az alapütése és a képességei több sebet fognak okozni. Vannak olyan tárgyak, amelyek csak passzívan segítenek minket és vannak olyanok, amelyeket a harc közben használni is tudunk. Aranyat több módon is szerezhetünk. Minionok és szörnyek ölésével, az aranybányával, ellenséges hős megölésével vagy ellenséges hős gyilkossági sorozatának megállításával. De, ha valakinek még mindig nem teljesen tiszta, hogy hogyan is épül fel ez a játék, akkor annak ajánlom ennek az angol nyelvű videónak a megtekintését:

Mikor először letöltöttem igazából nagyon izgatott voltam, hiszen nagy rajongója vagyok egy MOBA-nak és kíváncsi voltam, hogy lehet egy ilyen játékot egér és billentyűzet nélkül játszani. Habár a játék iPadre készült, igazából én tökéletesen eljátszom vele az iPhone 5s készülékemen is. A gombok így se kicsik és a kezelés is teljesen egyszerű. A felület letisztult és tényleg csak a lényeg van rajta. A bolt rendszer először szokatlan, de utána jól hozzászokik az ember. A karakterek az ilyen játékokhoz hasonlóan megvásárolhatóak akár játékban szerzett pénzért vagy valódi pénzért, de hetente új karakterek ingyenesen játszhatóak egy hétig.

974454_807304325986073_1325439093_n

 

Az új játékosoknak sok tutorial videó és gyakorlómód is elérhető. Ami külön tetszett, hogy van tutorial videó olyan játékosoknak is, akik már az ilyen játékokat ismerik, csak éppen a Vainglory-ban újak. A játékban használt játékos-rangsoroló rendszer is egyszerű, mégis hatékony. Tapasztalataim szerint elég sok játékos játszik, ezért egy meccsre nem kell az örökkévalóságig várni.

11148936_807304335986072_1666538427_n

Ami érdekesség és megint csak teljesen egyedi szerintem a játékban, hogy a karakterek erőviszonyai nagyon jól vannak elosztva. Nincs az, hogy az egyik karakter a másiknál jóval erősebb lenne, hanem inkább csak a kezelésen múlik az egész. Ami viszont egy kicsit kiegyenlítetlennek tűnik, az a Kraken. Ez a bestia olyan sok élettel rendelkezik, és olyan nagyokat sebez az épületekbe, hogy amelyik csapat megszerzi szinte biztosítottan győz. A farmolás és a killek arany értékben nagyjából egy szinten vannak, ezáltal reálisan lesz erősebb valaki. Az objective-k is fontosak a győzelemhez.

11093893_807304405986065_411682630_n

Ami hiányosság a játékban, de javulni látszik, az a kommunikáció. Eddig összesen 3 féle jelzés közül választhattunk. Ezek a jelzések segítenek a tulajdonképpeni csapatjátékot elősegíteni, ami a lényege a MOBA-nak. Jelenlegi állapotában, 5 féle jelzést adhatunk le csapattársainknak: célpont, veszély, úton vagyok, csoportosuljunk, hiányzó ellenség. Ezen kívül tudunk még emojikat küldeni, ennek nem látom túl sok értelmét.

11149041_807304395986066_199434258_n

Akinek esetleg meghoztam a kedvét a játékhoz és kérdése lenne, nyugodtan tegye fel, megpróbálok legjobb tudásom szerint válaszolni.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!