imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vajon az iPod shuffle megszűnése a fizikai gombok végét jelzi?


Az Apple nemrégiben váratlanul bejelentette, hogy leemeli termékpalettájáról az iPod nanót és az iPod shuffle-t. Utóbbi megszűnése történelmi pillanat, hiszen egy olyan, manapság szinte példátlan eszközről volt szó, mely nem rendelkezett kijelzővel, csupán fizikai gombok segítségével lehetett vezérelni. Megszüntetése egyúttal a fizikai gombok lassú halálát is jelentheti.

Az iPod shuffle mindig is fekete bárány volt az Apple-termékek között, hiszen gyakorlatilag a teljes felhasználói felületet lenyesték róla, navigálni is teljesen vakon csak a rajta található néhány gomb segítségével lehetett. Ennek ellenére mégis nagyon népszerű volt. Nevét is ezután kapta, a zenehallgatási élmény teljesen véletlenszerűen működött, az ember csak behunyta a szemét és az iPod random játszotta a számokat. iPhone-on zenét hallgatva ez az élmény teljesen más. Nem is véletlen, hogy sokan még a mai napig ragaszkodnak régi iPodjukhoz, a baráti körömben is jónéhányan a legjobb edzőtársunkként esküsznek az iPodra.

Megnyomni egy gombot, kijelző nélkül gyakorlatilag nulla interakciót jelentett. Míg iPhone-unkkal a zsebünkben egy leegyszerűsített számítógépet kaptunk, ahol folyton feladatok sorát végezzük. Fotózunk, szerkesztünk, megosztjuk valamely közösségi felületen, üzengetünk, böngészünk Spotifyban és fáradtságos munkával összeállítjuk a lejátszási listáinkat. Ezekhez nincs szükségünk fizikai gombokra csak egy hatalmas, folyamatosan az igények alapján változó kezelőfelületre. Ha az Apple máról holnapra megszabadulna a bekapcsológombtól, a hangerőszabályzótól és az ikonikus némítógombtól, egyáltalán nem lenne nyomorúságosabb az életünk.

Ahogy a fizikai Home gombtól sem lett, ami az iPhone 8-ban már teljesen megszűnik. Helyette pedig marad egy tenyérnyi üveglap, ahhoz hasonló, mint amiből az iPhone fejlesztése is indult. Vége lenne tehát a fizikai gombok korszakának és hamarosan csupán csak egy kijelzőből fognak állni eszközeink? Meglehet. Amint technikailag sikerül megoldani más úton a bekapcsolást és az újraindítást, ez akár valósággá is válhat.

Ha lemaradtál volna cikkünkről, amiben beszámoltunk az iPod shuffle és az iPod nano megszüntetéséről, akkor most bepótolhatod. Sokunknak iPod volt az első Apple-terméke, ha a régi szép idők emlékére beruháznál még gyorsan egy iPod shuffle-re vagy egy iPod nanóra, akkor amíg a készletek el nem fogynak most még megteheted.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!