imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vajon létezik a tervezett elavulás?


Egy városi legenda szerint az Apple szándékosan rontja az iPhone-ok teljesítményét a szoftverfrissítések alkalmával, ezzel vásárlásra ösztönzve a felhasználókat. Egy benchmarkolással foglalkozó cég utánajárt a jelenségnek: lássuk, vajon tényleg létezik-e a tervezett elavulás.

A recept egyszerű: építs egy eszközt, ami nélkül az emberek már el sem tudják képzelni az életüket. Folyamatosan adagolj új funkciókat frissítések útján, de közben rontsd az eszközök teljesítményét, majd adj el évente 100-200 milliót a telefonjaidból. Utóbbi bejött az Apple-nek, bennünk, felhasználókban pedig joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon tényleg rosszabb lesz-e évről évre a telefonunk. Nos, a természetes amortizációt leszámítva kiderült, hogy ilyesmiről szó sincs.

A Futuremark 2016 áprilisában kezdett bele egy kísérletbe, melyben több, mint 100 000 benchmark adatot gyűjtöttek össze. A kutatás 7 különböző iPhone modellt foglalt magáűba, kezdve a legrégebbi, de még az iOS 11 által támogatott iPhone 5s-sel. Az volt az első olyan készülék, mely 64 bites chipet kapott, így még képes az iOS 11 futtatására. Egészen hihetetlen, de az Apple olyan időtálló telefont készített 4 évvel ezelőtt, hogy az iPhone 5s még a mai napig használható készülék maradt, a mérésekből pedig az is kiderült, hogy nincsen szó semmiféle szoftveres ügyeskedésről: az iPhone 5s hardvere pontosan azt tudja, mint 4 évvel ezelőtt.

A benchmark tesztek során külön górcső alá vették a GPU és a CPU teljesítményt is, amik nem egy lefelé ívelő görbét ábrázolnak, bár egy  minimális ingadozás kiolvasható. Sőt, az 5s CPU eredményeinél összeségében valamivel magasabbak is az értékek iOS 10 alatt, mint az iOS 9-nél. Az iPhone 6s GPU méréseinél is látszik egy csökkenő tendencia iOS 9 alatt, majd az iOS 10-zel egy határozott javulás látható, ami szintén az iOS 10 későbbi frissítéseivel csökkent vissza az eredeti értékek szintjére.

A CPU teljesítményt mutató grafikonokon látható iPhone 6, iPhone 6s, és iPhone 7 ereje is csökkent az iOS 11-gyel, ugyanakkor az iPhone 6 GPU teljesítményben soha nem volt még ilyen erős, mint most, és az iPhone 7 grafikus ereje is az eddigi maximumot mutatja. A Futuremark végül úgy látta, hogy olyan minimálisak a rendszerek közötti teljesítménybeli különbségek, hogy ami a szintetikus tesztek során hangyányi romlásnak látszik, az a mindennapok során nem szignifikáns változás, így szó sincs tudatosságról.

A benchmark adataink azt mutatják, hogy ahelyett, hogy az Apple szándékosan rontaná a teljesítményt a régebbi modelleken, tulajdonképpen nagyon jó munkát végeznek ezen modellek támogatásával a rendszeres frissítések során, ami egy konzisztens teljesítményszintet eredményez az iOS verziók között.

A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a szintetikus teszteken hiába nem tapasztalható egyértelmű teljesítménybeli csökkenés, az újabb hardverekre tervezett funkciók és animációk némiképp lassíthatják az eszközöket. Emellett a harmadik féltől származó alkalmazásokat is első körben a friss hardverekre optimalizálják a fejlesztők, így összességében valóban lehet egy olyan érzése az embernek, hogy lassult a telefonja, hiába egy természetes folyamatról van szó, nem pedig tudatos manipulációról.

Forrás: Mac Rumors

Ezek alapján senkinek sem kell félnie, hogy ha egy akciós iPhone SE modellt választ az iSTYLE-ban, akkor már egyből a tervezett elavulás áldozatává esik: ilyenről szó sincs az Apple-nél. 

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!