imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vajon miért lett olcsóbb az Apple Watch?


A hétfői Apple keynote-on nem sokat foglalkoztak az Apple Watch-csal, de történt egy fontos dolog, ez pedig az Apple Watch Sport modellek árcsökkentése. De miért lépte meg ezt az Apple?

Hamarosan egy éves lesz az Apple okosórája, ami tavaly április 24-én vált elérhetővé, itthon pedig január óta lehet megvásárolni. Az Apple azóta sem hozta nyilvánosságra, hogy összesen mennyi Apple Watch-ot értékesítettek, csupán utalásokból és a különböző pénzügyi matekozásokból (negyedéves pénzügyi eredmények változása) lehetett következtetéseket levonni.

Az Apple Watch-ból nagyjából 15-17 millió darab fogyhatott a megjelenése óta, és ezzel meg is szerezte az okosóra piac 61 százalékát. A Creative Strategies elemzői például 100 millió darab Apple Watch eladására számítanak 2017-re, vagyis egyértelműen gyorsuló eladásokat várnak. Mi egyébként kicsit sokalljuk ezt a becslést, de az Apple már többször bizonyította, hogy képesek felülmúlni a várakozásokat.

A mostani árcsökkentés olyan mintha kerozint locsolnánk az egyre jobban fellángoló tábortűzre. Az egyértelmű, hogy az Apple Watch Sport modellek a legnépszerűbbek, az iSTYLE-ban is ezek fogynak a legjobban, az Apple éppen ezért pont ezeknek az árát csökkentette 349-ről 299 dollárra. Ez forintra átszámítva azt jelenti, hogy a korábbi 135 900 forintos árról, 115 900 forintra csökkent az induló ár, ennyiről indul egyébként a Samsung Gear S2 okosóra is.

Apple Watch-számlapok

Az Apple-nek ez a taktika bejött már korábban, gondoljunk csak az első iPhone rajtjára. Amikor 2007-ben megjelent az iPhone még 599 dollárba került aztán a megjelenés után nem sokkal 200 dollárral vágták le az árát. Hatalmas felháborodás is lett a dologból, végül a korai vásárlók egy 100 dolláros ajándékkártyát kaptak az Apple-től. Viszont az iPhone árának levágása után az eladások az egekbe szöktek. Ugyan ez megtörtént a MacBook Air-rel. Emlékszem amikor még 600 000 forint volt egy MacBook Air, most pedig mindössze 369 900 forintos listaáron megkaphatjuk. (Akcióban pedig 299 900-ért is.) Mondanunk sem kell, hogy az Air a legjobban fogyó Mac, mióta becsúszott 900 illetve 1000 dollár alá.

399iphoneorgsbm09062007

Az Apple most is az árcsökkentést alkalmazza, hogy felpörgesse az értékesítés ütemét, mégpedig a legnépszerűbb Apple Watch Sport modelleken, és kétség nem fér hozzá, hogy emiatt exponenciálisan lőhetnek majd ki az eladások. Egy 15-20 százalékos árcsökkentés nem csak 15-20 százalék többleteladást hozhat, hanem akár duplázhatja is az eladásokat. Egész egyszerűen azért, mert bizonyos lélektani határok az árazásban, jelentősen tudják növelni a vásárlási kedvet. Jelen esetben az Apple Watch árazása pont becsúszott a 300 dolláros álomhatár alá, így sokkal többen csábulnak el azok közül, akik nézegetik a kínálatot.

299watch

Természetesen lehetne egyszerűen arra gondolni, hogy nem fogy elég jól az Apple Watch, és emiatt volt kénytelen árat csökkenteni az Apple, de nem így van. A piaci részesedésük 61 százalék, és ha gondban lennének, akkor a rozsdamentes acélból készült Apple Watch modellek árát is lejjebb tolnák. Az Apple egy ügyes stratégia mentén halad, és ahogy a gyártás egyre olcsóbb, ugyanebben az ütemben csökkentgeti az árakat, legjobb példa erre az iPhone SE, ami gyakorlatilag iPhone 6s tudás, de iPhone 6 ár alatt. Biztosak vagyunk benne, hogy a mostani árazásnak köszönhetően az Apple Watch szárnyalni fog az idei évben, és szép lassan egyre több és több Apple órát pillantunk meg az utcán az emberek csuklóján.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!