imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vajon mire fel fizet a Google közel 3 milliárd dollárt az Apple-nek?


A kérdés persze költői, természetesen a Google mint kereső piacvezetői pozícióban tartására megy ez a pénz. Az üzlettel az Apple is kifejezetten jól jár, hiszen a Google-től érkező összeg a “Szolgáltatások” szegmens számainak jelentős részét teszi ki.

Az iOS történelmét felgöngyölítő cikksorozatunk második epizódjában, az iOS 6-ról szóló rész a Függetlenségi háború alcímet kapta. Nem véletlen az elnevezés: ekkor döntött úgy végleg az Apple, hogy tűzzel-vassal kiirtja a Google alkalmazásait, szolgáltatásait az iPhone-okról. Ezt szinte teljes mértékben végre is hajtották, egyetlen kivétellel: a Google mint kereső alapértelmezett maradt.

Két fő ok állhat a döntés mögött. Egyrészt az Apple-nek nem volt, és azóta sincs saját keresője. Tehát nem tudták saját megoldással pótolni a riválisuk szolgáltatását, szemben mondjuk a Google Maps-szel, amit az Apple Maps helyettesített. Másrészt a Google irgalmatlan mennyiségű pénzt fizetett, és fizet azóta is ezért a kiváltságos pozícióért. Idén az elemzők szerint egészen konkrétan:

3 000 000 000 dollárt.

Ez mai árfolyamon megközelítőleg 779 000 000 000 forintot jelent, mely Magyarország GDP-jének közel 2,5%-át teszi ki. Körülbelül ekkora összegre becsülték a 2024-es budapesti olimpia fejlesztési költségeit is (774 milliárd forint a PwC előzetes költségvetése alapján). Erre a számra egy 2014-es bírósági dokumentumból következtettek az elemzők, amikor is ugyanezért a privilégiumért “csak” egymilliárdot perkált le a Google. Azóta viszont változtak az idők, még több iPhone került forgalomba, így indokolt lehet a triplázás.

Ezt az összeget már az Apple is megérezheti. 3 milliárd dollár az Apple éves profitjának 5%-át adja. Amikor pedig olyanokat hallunk, hogy az Apple ”Szolgáltatások” szekciójának bevétele kitesz egy Fortune 100-as céget, tegyük hozzá gondolatban, hogy ennek egy jelentős részét a Google állja, nem csak a hagyományosan ide értendő iTunes, Apple Music, iCloud és App Store.

Persze, a Google sem egy irgalmas szamaritánus. Bár egyértelműen ők a keresők királyai, és valószínűleg az Apple nélkül is gond nélkül piacvezetők tudnának maradni, az elemzők szerint az Apple készülékei generálják a Google keresésből befolyó jövedelmének a felét. Ez pedig egy akkora tétel, amit nem érdemes kockáztatni, még ha ennek dollármilliárdos ára is van.

Forrás: AppleInsider

Ha már Google, azt tudtad, hogy a vállalat volt alelnöke szerint az iPhone messze veri fotózásban a riválisokat? Kijelentésekor természetesen elsősorban az iPhone 7 Plusra gondolt, amit most te is akciós áron szerezhetsz be.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!