imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Valami nem stimmel néhány új iPhone töltésével


Feltehetőleg egy hamarosan javításra kerülő szoftveres probléma miatt néhány iPhone készülék bizonyos töltőkkel nem tölt, ha a kijelző ki van kapcsolva.

Sorra gyülekeznek a különböző fórumokon – köztük az iMagazin kommentelői közt is – azok a felhasználók, akik új iPhone XS vagy iPhone XS Max készüléke rendellenesen viselkedik töltés közben.

A probléma gyökere, hogy az új modellek némelyike (nem mindegyik készüléken jön elő, a nálunk lévő készülékeket például nem érinti) csak akkor hajlandó tölteni, ha a kijelző aktív, kikapcsolt állapotban nem. Az eddig tapasztalatok szerint többféle variációban is feltűnt már az anomália.

A leggyakoribb altípus, amikor a készülék azonnal elkezdi a töltést, amint a felhasználó felébreszti a kijelzőt. Vannak viszont, akiknek nem csak felébreszteni kell a készüléket, de újra is kell csatlakoztatni a töltőkábelt a megfelelő működéshez. A legritkább esetben pedig az iPhone nem hajlandó reagálni egy bizonyos pont után, ha úgy csatlakoztatták a Lightningot, hogy a kijelző ki volt kapcsolva.

Jelenleg két megállapítás tehető biztosan a jelenséggel kapcsolatban:

  • Nem minden készüléket érint. A fentebbi videóból is látszik, hogy csak bizonyos példányok nem hajlandóak rendesen viselkedni.
  • Nem minden töltési mód érintett. A legtöbb beszámoló szerint csak bizonyos töltők, töltési módok hívják elő a hibát.

Amit viszont nem tudunk még biztosan:

  • Pontosan mi okozza a problémát.
  • Pontosan mennyi készülék érintett.
  • Milyen töltőkkel, töltési típusokkal jelentkezik a gond.
  • Szoftveres vagy hardveres problémáról van-e szó.
  • Hogyan javítható.

A legnépszerűbb feltételezés szerint az iOS 11.4.1-gyel bevezetett USB Restricted Mode valamilyen rendellenes működése a felelős. A funkció feladata, hogy korlátozza a csatlakoztatott USB eszközöket, hogy csak a készülék feloldása után történhessen adatforgalom rajtuk keresztül, ellehetetlenítve ezzel a titkosszolgálatok népszerű feltörési módszereit.

Erre rácáfol viszont, hogy a hivatalos Apple dokumentáció szerint a töltést egyáltalán nem érinti a funkció; illetve hogy a korlátozás kikapcsolása után is jelentkezik a probléma. Egyelőre tehát nem tudunk megoldása javaslattal szolgálni, az viszont biztos, hogy az Apple prioritásként fogja kezelni az ügyet, lévén, hogy az elég kellemetlen a vállalatra és a frissen debütált készülékekre nézve is.

Amit mi ígérhetünk, hogy amint lesz hivatalos kommunikáció az Apple részéről, vagy kiderül a hiba forrása, megoldása, arról azonnal beszámolunk a magazinon.

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!