imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Válj a hangerő-szabályozás mesterévé macOS-en


Alapvetően nem nagy truváj a hangerőszabályozás – a kézenfekvő megoldások nagyjából elegendőek a felhasználók legjavának. Azonban pár apró trükkel egy szinttel emelhetsz a dolgon. Ha mindig is szűknek érezted a rendelkezésre álló kereteket, itt az idő, hogy levesd a korlátozó rabigát!

Visszajelzési hang ki/bekapcsolása

Alapesetben, amikor hangerőt állítasz a Macen, felugrik egy pop-up ablak, benne a hangerő fehér téglalapokkal ábrázolt indikátorával. Vizuálisabb típusoknak ennyi már bizonyára bőven elég, hogy be tudják tippelni, mekkora hangerőre számíthatnak a beállítás után, azonban bizonyos esetekben (vagy mindig) jó lenne hallani egy rövid „mintát“ is az értékekhez.

  • A rendszer biztosít erre lehetőséget, nem kell mást tenni hozzá, mint tiszteletünket tenni a Rendszerbeállítások > Hang menüpontjában, majd a Hangeffektek fülön bepipálni a Hangerő módosításakor visszajelzés lejátszása lehetőséget.

Innentől kezdve minden hangerőállítást egy kis kattogó hang fog kísérni, a frissen beállított mértékű hangerővel.

Ha túl nagy döntésképtelenséget érzel, akkor is van egy jóhírünk. Ha úgy állítod a hangerőt, hogy közben lenyomod a Shift billentyűt is, akkor ez a beállítás mindig az inverzére fog fordulni, azaz ha ki volt kapcsolva a visszajelzés, bekapcsol és vica versa.

Finomhangolás

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az öv csatját csak túl szorosra, vagy túl lazára tudod beállítani – nincs köztes megoldás, mindenhogy rossz lesz, hacsak nem lyukasztasz egy harmadikat is, de az meg milyen már. A nehéz időkben vigasztaljon, hogy a hangerővel nem kell így járnod. Alapesetben 16 értéket tudunk állítani (plusz egy a teljes némaság).

  • Azonban ha a hangerőszabályzó gomb mellé lenyomjuk az Option és Shift billentyűket is, máris 64-re emelkedik a kombinációk száma, hiszen így negyedértékeket is megadhatunk.

Nota bene: ha ezután csak simán nyomod le a szabályzót, az fel- vagy lekerekít a legközelebbi egészértékre.

+bónusz tipp: ugyanez működik a fényerőszabályzóval is.

Ki- és bement állítása

Több ki vagy bemeneti audioperfériát is használsz, néha előfordulhat, hogy váltogatnod kell köztük. Ennek legegyszerűbb és legkényelmesebb módja, ha kihelyezed a menüsávra a kis hangszóró ikont. Ha nem lenni kint, csak kocogj el a Rendszerbeállítások > Hang > Hangeffektek fülére, és pipáld be a “Hangerő megjelenítése a menüsoron” lehetőséget.

Innentől kezdve a kimenet állítása gyerekjáték: csak oda kell kattintanod és kiválasztani a legördülő listából a kívánt perifériát. Na de mi a helyzet, ha bemenetből van több lehetőség? A rendszer alapesetben nem ajánl fel hasonló kényelmet, de szerencsére könnyen orvosolható a hiányosság.

  • Ha az Option billentyűt lenyomva kattintasz az ikonra, eltűnik a csúszka, helyette pedig megjelenik egy bemenetválasztó menüpont is. Ilyen egyszerű az élet, ha ismered ezt a pár trükköt.
Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!