imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Valóban igényes koncepcióvideón az iOS 14


A soron következő iOS verziók mindig megmozgatták az Apple rajongók fantáziáját. A közöttük lévő dizájnerek pedig előszeretettel meg is mutatják a saját elképzelésüket a többieknek általában kevesebb, de néha több sikerrel. A mostani videó szerencsére ez utóbbira jó példa.

Az iOS 13 még csak durván másfél hónapja jelent meg, a kezdeti furcsaságok és nehézségek után pedig a jelenlegi verziók már stabilnak mondhatók. Ilyentájt, általában még mindenki az újdonságok lázában ég, azonban úgy tűnik, hogy idén kissé felgyorsultak az események. Láthattunk már eddig is néhány ötletet a jövő év őszén debütáló iOS 14-ről, azonban talán az eddigi legminőségibb összeállítást osztotta meg a “the Hacker 34” néven futó YouTube csatorna.

Mondjuk ki, ez egy igényes munka. A legjobb pedig az, hogy nem csak egy dizájn koncepciót láthatunk, hanem egyenesen új funkciókat is lemodellezett a készítő, amelyeknek nagy részét tényleg szívesen látnánk az iOS 13 utódjában. Na de kezdjük is az elején, a kinézetnél! Az elképzelés szerint az iOS 14 alapvetően az elődre hasonlítana, azonban még inkább minimalista stílusú ikonokat kapna.

Továbbá ami kiváló – és a valóságtól nem is elrugaszkodott – ötlet, az az összezsugorított hívóképernyő, amely nem foglalná el a komplett kijelzőt (legalábbis az iPhone használata közben), csupán az értesítésekhez hasonlóan előbújna fentről. Nem lenne butaság, hiszen láthatjuk, hogy az iOS 13 esetében a vállalat a hangerőállításnál megszokott robusztus piktogramot cserélte le egy sokkal konszolidáltabb, vékony, csúszkás diagramra.

Hasznos funkciók

A készítőt finoman szólva sem lehet fantáziátlansággal vádolni. Alapvetően úgy tűnik, hogy igyekezett valóban releváns, a felhasználók vélhetőleg valós igényeit tükröző funkciókat belepréselni a bő másfél perces videóba. Az egyik legmókásabb újítás a gyári billentyűzetbe integrált GIF kereső lenne, ami a bemutatott módon nagyon kellemes és gyors használatra enged következtetni.

Az osztott képernyőt többen már az iOS 13-nál is megjósolták, azonban a helyzet az, hogy sajnos csak az iPadOS kapta meg eme kiváltságot. A videó szerint persze ez a funkció jövőre az iPhone-okba is megérkezik majd a “Drag and Drop” típusú adatmozgatással együtt. Az biztos, hogy mindkét újításnak lennének rajongói.

Ami nagyon érdekes ötlet az a párhuzamosan kezelhető több Apple ID. Hogy pontosan hogy lenne kivitelezve, azt a néhány másodperc alatt nem kötik az orrunkra, de mindenképpen érdemes lehet eljátszani ezzel a gondolattal is. Ami viszont tényleg bajnok lenne, az az Always On Display, amely biztos, személyes kedvencemmé válna. A konkurensek már alkalmazzák a funkciót, viszont – noha az OLED kijelző lehetővé tenné – az Apple még mindig nem implementálta az iOS 13-ba sem.

Több forrásból is lehetett hallani az utóbbi időben, hogy a vállalat a 2020-as iPhone-okat is az Apple Watch Series 5-ből már ismert LTPO OLED megjelenítővel látná el, amely képes az 1Hz-es képfrissítésre, ami brutális energiamegtakarítást jelenthetne. Ha pedig tényleg kiegészülne az ugyancsak Watch-ból ismert Komplikációkkal (vagy interaktív ikonokkal), akkor tényleg egy szavunk sem lehet majd.

Felmerült még ötletként az “Alapértelmezett alkalmazások” menüpont is, amely lényegét nem nehéz kitalálni: ha egy funkciót több app is képes elvégezni, kiválaszthatjuk, hogy melyik legyen az elsődleges arra a célra. Kicsit viccesen megálmodtak egy iOS 14-es “One More Thing-et” is, ami a kötetlen ikonelrendezés. Hogy őszinte legyek, bennem sosem merült fel, hogy a rendszer automatikus igazítását felülírjam, de elképzelhetőnek tartom, hogy néhány felhasználónak lenne rá igénye.

Fontos megjegyezni, hogy a videó csupán egy igényes koncepció, előfordulhat, hogy egyetlen esetben sem fedi a majdani valóságot! Mindenképpen kezeljük fenntartásokkal, de egy élmény minőségi koncepciókat nézni és ötletelni a várhatólag 2020 szeptemberében debütáló operációs rendszerről.

Ti mit gondoltok, melyik elképzelések valósulhatnak meg jövőre ezek közül?

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!