imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Valódi művészek segítségével tökéletesítette a Portrémegvilágítást az Apple


Egy évvel ezelőtt jelent meg az első dupla kamerás iPhone, ami nem sokkal később a bemutató után máris egy (béta) újdonsággal bővült, a Portré móddal. Idén ezt a funkciót az iPhone 7 Pluson kívül az új dupla lencsés modellek is tudják, mit több megérkezett a Portrémegvilágítás is, amit elismert művészek műveinek segtségével tökéletesítettek az Apple mérnökei.

Az iPhone 8 Plus és az iPhone X egyik leglátványosabb újítása a Portrémegvilágítás, ami gyakorlatilag bármilyen háttér előtt készült fotóval képes olyan hatást elérni, mintha az műtermi körülmények között készült volna. Ahogy a Portré mód esetén is, úgy itt is egy szoftveres megoldásról van szó, az Apple pedig a BuzzFeed újságírójával nemrégiben megosztotta, hogy mielőtt ügyeskezű mérnökeik bármilyen fejlesztésbe is kezdtek volna, komoly tanulmányokat végeztek a témával kapcsolatban.

Nem csak a fotográfiát tanulmányoztuk, egészen a festészetig mentünk vissza. – mondta Johnnie Manzari, az Apple Human Interface csapatának egyik dizájnere.

Aki valaha járt művészképzőben az tudja, hogy pontosan úgy működik ez a műfaj, mint akármilyen más területen: hosszas tanulmányokkal. Itt főleg az anatómiára kell gondolni, hiszen csak úgy tud egy alkotás élethű lenni, ha az alkotója előtte pontos megfigyeléseket végez, minden más (rajztudás, szoftverhasználat) csak másodlagos. Az Portrémegvilágítás fejlesztéseinél is ezt történt, a csapat elővett egy rakat híres festményt és fotót és feljegyezték azokat a pontokat, amitől a kép eléri azt a hatást, amit az Apple is szeretett volna.

Ehhez persze szükség volt a gyors kamerára és a hihetetlen számítási képességgel bíró processzorra, melyek együttes ereje a másodperc töredéke alatt képes elérni a kívánt szoftveres módosítást. Mert nem egy egyszerű effektről van szó, hanem a képen lévő információk manipulálásáról. Az AR és a Face ID az iPhone X esetén eleve indokolták a kamera és a processzor nagy léptékű fejlődését, amiből még jobb dolgok sültek ki.

 

 

 

Ez soha nem olyan, hogy akkor most készítsünk egy jobb kamerát. Hanem olyan, hogy mire vagyunk képesek? Mit tudunk hozzátenni? […] Úgy gondoljuk, ennek a legjobb módja, ha egyszerű, alapvető kérdéseket teszünk fel magunknak. Mit jelent fotósnak lenni? Mit jelent megörökíteni egy emléket? Ha ezzel kezdjük, és nem azzal, hogy egy hosszú listán pipálgatjuk a lehetséges funkciókat, akkor mindig jobb dolgokat tudunk létrehozni. Ha félretesszük azt, hogy milyen komplex módon működik egy fényképezőgép, akkor a technológia eltűnik az utunkból. Így az emberek alkalmazhatják a kreativitásukat minden pillanatban, amikor megörökítenek valamit. És a végeredmény a hihetetlen fotók.

Forrás: BuzzFeed

Az Apple világától sosem álltak távol a kreatív, egyedi megoldások. Az iPhone X egyik szembetűnő különbsége a többi iPhone-nal szemben az eltűnő Home gomb lett, melynek 10 éves karrierjét egy korábbi cikkben végigvezettük. Ugyan az Apple idei csúcskészülékére még várni kell, de az iPhone 8 és iPhone 8 Plus már előjegyezhető az iSTYLE-nál.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!