imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Valódinak tűnő kémfotók az új MacBook Pro házáról


Nagyjából egy hete kavarta meg a MacBook Pro család körüli állóvizet Ming-Chi Kuo, az évek folyamán az egyik legmegbízhatóbbnak bizonyult Apple-jós. Most a Cult of Mac jutott hozzá néhány fotóhoz, amik igazolni látszanak Kuo állításait.

Először is elevenítsük fel, miket írt Kuo a legutóbbi, befektetőknek szóló jelentésében. Szerinte a MacBook Pro történetének legjelentősebb frissítése érkezik meg valamikor a negyedik negyedév során. Az sajnos nem derült ki, hogy az Apple-féle pénzügyi (július-szeptember) vagy a naptári (október-december) negyedévre gondolt-e. Mindenesetre érdekes dolgokat vár a közelgő frissített modellekbe:

Noha jó ideje hanyagolják, a MacBook-vonal lesz a legfényesebb pontja az Apple 2016-os bejelentéseinek. Ez különösen igaz a két új MacBook Pro modellre, melyek 2016 negyedik negyedévében jelennek meg. Vékonyabb és könnyebb kialakítást, Touch ID-t, OLED érintőfelületet (a fizikai funkciógombok helyén, a billentyűzet fölött) és Thunderbolt 3 kompatibilis USB-C portokat kapnak.

A fentieken kívül a MacBookból megismert újfajta billentyűzetre, illetve újratervezett zsanérra is számít a tajvani elemző. Ezeket mind alátámasztani látszanak azok a kiszivárogtatott fotók, melyekhez a Cult of Mac jutott hozzá egy – természetesen – anonim kínai forrástól. A képek minősége nem a legjobb (nem nagyon lehet csak úgy fényképezőgépekkel grasszálni ott, ahol ilyesmiket láthatunk), de a főbb részleteket kivehetjük rajtuk:

MacBook Pro kémfotó
Kép forrása: Cult of Mac

A fenti képen egy 13″-es modell unibody háza látható. Az első érdekes dolog ami szemet szúrhat az a számbillentyűk helye fölötti sáv: itt nincs kivágva a hely a funkcióbillentyűknek, vagyis ide kerülhet a Kuo által megjósolt OLED érintőfelület. A bal felső sarokban valószínűleg ennek a rögzítésére szolgáló kivágást láthatjuk. A jobb felső sarokban lévő csatlakozó-szerűség három célt szolgálhat: ezen keresztül csatlakozik az OLED-csík az alaplapra, itt lesz a bekapcsológomb, vagy az elemző által várt Touch ID.

Kép forrása: Cult of Mac
Kép forrása: Cult of Mac

Megfigyelhetjük továbbá a nagyobb billentyűkivágásokat az új billentyűzethez, illetve azt is, hogy a hangszóróknak apró lyukakat vágtak a billentyűzet két oldalán – ez korábban csak a 15″-es modellnél volt így. Szintén érdemes megnézni a zsanér helyét, ugyanis ez jóval kisebbnek tűnik, mint a jelenlegi MacBook Prók esetében, ami egybevágna Kuo jóslatával, miszerint újfajta zsanért fejlesztett ki az Apple.

MacBook Pro kémfotó
Kép forrása: Cult of Mac

Szemből nézve nem sok újdonságot figyelhetünk meg. Kicsit mintha vékonyabb lenne a ház, de legfeljebb 1-2 milliméter különbség látszik, illetve a bottomcase-ről, vagyis az ívelt alsó feléről nem láthatunk képeket, márpedig az is jelentősen hozzátesz a vastagsághoz. A fotókról azt is nehéz megmondani, hogy vajon egy ezüstszínű, vagy esetleg asztroszürke házat látunk – ez utóbbi azt jelentené, hogy az Apple a MacBook Pro család esetében is bevezeti az új színeket.

Kép forrása: Cult of Mac
Kép forrása: Cult of Mac

A gép két oldaláról is érkezett kép. Nem meglepő módon USB-C portokat látunk, összesen mindjárt négyet, emellett csupán egy hagyományos 3,5 mm-es jack-csatlakozó árválkodik a jobboldalon. Ez szintén egybevág a Ming-Chi Kuo által jósolt Thunderbolt 3-kompatibilis USB-C csatlakozókkal, egyúttal azt is jelenti, hogy az Apple durva portritkításba kezd a MacBook Prónál: nincs MagSafe (😢), nincs normál USB (😥), nincs hagyományos Tunderbolt (😪), nincs HDMI (😓), de még a kártyaolvasó nyílását sem látni (😭), pedig az aztán tényleg nem egy vastag valami. Viszont így elképzelhető, hogy bármelyik oldalra dughatjuk majd a töltőt, akárcsak a Chromebook Pixel esetében.

Abból a szempontból érdemes fenntartásokkal kezelni a képeket, hogy a Cult of Mac nem rendelkezik különösebb múlttal az ilyen szivárogtatások terén, viszont első ránézésre nekünk elég valódinak tűnnek. Nem láthatjuk ugyan a unibody ház belső részét (itt az aprólékos megmunkálásból majdnem biztosan kiderülne, hogy kamuról van-e szó), de a többi részlet egészen hihetőnek látszik, a különböző elemek (USB-C, érintőfelület stb.) pedig egybevágnak a korábbi találgatásokkal.

Forrás: Cult of Mac. Borítókép (mely a jelenlegi generációt ábrázolja): The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!