imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Van felesleges 5 milliód? Vegyél egy bontatlan első generációs iPhone-t!


Antik tárgyakért gyakorlatilag bármennyi pénzt el lehet kérni, a számítástechnikai kütyük pedig különösen értékesnek számítanak a vintage cuccok piacán. Egy bontatlan, első generációs iPhone-t például potom 20 000 dollárért azonnal meg is kaphatunk.

Nem kis zseni volt az, aki 2007-ben a feles 500 dollárját egy original iPhone-ba tolta, hiszen mára ezek a cuccok megsokszorozták az értéküket, olyannyira, hogy itthon akár még valakinek az egyetemi tanulmányait is lehetne belőle finanszírozni. De ki gondolta volna, hogy ekkora világsiker lesz az iPhone és ennyire jó befektetésnek bizonyul majd 10 év távlatából egy bontatlan csomagolású okostelefon? Valószínűleg nem sokan.

Ekkor még nem voltak jó okostelefonok, és néhány évvel ezt megelőzően még maga Steve Jobs is kételkedett abban, hogy ezek a kütyük valaha olyanok lesznek, mint 2004-ben az iPodok voltak – jóformán mindenkinek kellettek, akinek volt rá pénze. Másrészt, míg az amerikai szolgáltatóknál az előfizetők kedvükre válogathattak az ingyen hazavihető készülékek között, addig az iPhone-ért kerek 500 dollárt kellett leszurkolni.

Emlékszünk még Steve Balmerre, a Microsoft egykori CEO-jára, aki közvetlenül kinevette az Apple-t a magas árazás miatt? Neki pont nem lett igaza, azoknak viszont igen, akik ekkor kezdtek el Apple részvényeket vásárolni, vagy ami még jobb – vettek egy felesleges iPhone-t, aminek az értéke jelenleg nagyjából negyvenszeresét éri az akkorinál. Aki ilyet szeretne mostanában venni, annak igen mélyre kell nyúlnia a farzsebében.

Az Ebayen jelenleg 200-250 ajánlatot találunk hasonló készülékekre, a minimum ár pedig egy érintetlen első generációs iPhone-ért 8 000 dollár, a teteje pedig 19 500 dollár, ami körülbelül 5 millió forint. Erre még aztán rászámolják teljes lelki nyugalommal a helyi költségeket, és azt kapjuk, hogy ennyi pénzből akár már egy fullos iMac Próra is telne. Igaz, ennyi zöldhasúért (forintosítva húszezresért) már spéci üvegburokban kapjuk, ami igazi műtárgy-jelleget kölcsönöz az egésznek.

A valódi gyűjtők szerint egyébként érdemes hagyni, hogy kicsit lecsendesedjen a közelgő 10 éves évforduló, mivel emiatt különösen felmentek az original iPhone árak. Általában a régi Apple telefonok árai már csak azért sem tudnak ilyen magasra felkúszni, mert a gyűjtők egész kollekciókra vágynak, az iPhone pedig ilyen szempontból “rosszul gyűjthető”. Ebből ugyanis, ellentétben az iPoddal, például nem készültek egyedi, limitált kiadású darabok.

Értéke kizárólag a bontatlan csomagolásban van, hiszen már az első iPhone-ból is több millió darabot gyártottak, ellentétben azokkal az Apple számítógépekkel, amik a cég születése után pár évvel készültek, ilyen volt az Apple I is. Ilyeneket gyűjtött Alex Jason is, aki végül azért vált meg a teljes gyűjteményétől, mert nem akarta, hogy más gyűjtők széthordják a féltve őrzött kincseit, inkább egyben eladta egy olyasvalakinek, akinek segítségével egy múzeumba kaptak helyet a relikviák.

Hogy mégis mi értelme ennek az őrült nagy régiség hajhászásnak? Ennek sokféle magyarázata lehet, racionális alapon annak, aki ért hozzá, jó befektetés lehet, míg mások úgy vélik, ezek a tárgyak történeteket testesítenek meg. Hazánkban is rá-rá lehet bukkanni ritkaságnak számító Apple-kütyükre, de ilyen komoly gyűjteményekre aligha. Ti milyen almás kincseket rejtegettek otthon?

Forrás: Cult of Mac

Ha érdekesnek tartod az Apple világát és olvasnál hasonló cikkeket a témában, akkor kövesd nyomon az iMagazin Shuffle-t, ahol óránként friss tartalommal találkozhatsz!

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!