imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Van szoftveres Home gomb az iPhone 7-ben


A gond csak annyi, hogy nem fogsz örülni ha meglátod. Androidosodik az Apple?

Nem kell megijedni, erről egyelőre szó sincs szerencsére. Viszont tényleg található egy virtuális változata is a gombnak a csúcsmodellekben.

A Home gomb az első iPhone-ok óta ikonikus eleme az Apple-készülék előlapjának. Egyrészt zseniális, hogy mennyi funkcióval fel tudtak ruházni egyetlen gombot. Indítható a Siri, mehet az alkalmazásváltás, visszaléphetünk a főképernyőre és a nagyobb modellek esetén lehívhatjuk az egykezes használatot is. A Home gomb az iPhone védjegye, esszenciája, szexepilje.

Steve Jobs

Éppen emiatt bátor dolog a bevett koncepción változtatni. Talán még rizikósabb is, mint egy jack-csatlakozó kinyírása. Ha elrontasz valamit, amivel azonosítják a terméked, mehetnek a levesbe az eladások, marketing ide vagy oda. A legvadabb dolog, ami eddig történt a jól megszokott gombbal, hogy az 5s Touch ID-jával egy időben eltűnt róla a felfestett négyzet.

Egészen szeptember 7-ig. Ekkor kellett megbarátkozni a gondolattal, hogy az iPhone 7 bizony fizikai gomb nélkül fog működni. Sokan persze egyből felszisszentek, hogy jaj, mi lesz így. A legtöbb felhasználó még mindig jobban bízik a hardverben, mint a szoftverben. Teljesen joggal. Kell valami megfogható, valami valóságos, és ezen a Taptic Engine sem segít.

Taptic Engine

Ettől függetlenül, az állítható erősségű nyomásvisszajelzéssel, és az érintőfunkciókkal egy jól használható megoldást hoztak létre Cupertinóban. Már, ha éppenséggel tényleg használható. A MacRumors egyik fórumozója minden iPhone 7 tulajdonos legnagyobb félelmével szembesült. Feltette töltőre a készülékét, ami erre lekapcsolt. Mire visszakapcsolta, ez az üzenet fogadta:

Hibaüzenet, virtuális Home gomb

A hibaüzenet nagyjából ezt jelenti:

Lehetséges, hogy a Home gomb szervizelésre szorul. Addig is használhatod a kijelző alján lévő virtuális Home gombot.

És igen, a kijelző alján látható fehér kör nem a háttérkép része, hanem az említett virtuális gomb. Ezek szerint az iOS azonnal érzékeli, ha gondok akadnak a logikai gombbal. Amíg pedig elkocogsz a szervízbe, nyomkodhatod a rajzolt változatot.

Ez egyrészt örömteli. Üdvözlendő, hogy gondoltak erre, és nem kell azonnal előkotorni a fiókban lapuló Nokia 3310-es cseretelefont. (Bár a kisegítő lehetőségeknél korábban is bekapcsolhattunk egy ehhez hasonló funkciót.)

Nokia 3310
Tuti, hogy neked is van egy ilyened a fiók alján.

Ami viszont kicsit aggasztó, hogy miért történt ez. A felhasználó leírásából sejthető, hogy a probléma összefüggésben lehet a Taptic Engine működésével.

Amikor újraindítottam a készüléket, először működött megint minden. Aztán a Taptic Engine minden egyes nyomásnál 3-4-szer is rezgett. Majd megint újraindítottam, és most ismét nem működik.

Több mint valószínű, hogy csak elszigetelt esetről van szó. Nem ismerjük, hogy milyen körülmények között tartotta a telefont a tulajdonos, így nehéz messzemenő következtetéseket levonni a dologból.

Home gomb

Mások viszont megtették. Igaz, ők teljesen más irányba indultak el. Egyesek szerint ugyanis ez egyfajta prototípus, előfutára lehet a csak kijelzős iPhone 8-hoz. Arról mi is írtunk korábban, hogy sorra bukkannak elő szabadalmak, amik azt sejtetik, hogy az Apple szép lassan mindent a kijelző alá rejtene az előlapról. Elképzelhető, hogy a Home gomb mindenestől el fog távozni a készülékekből, hogy virtuálisan térjen vissza a megjelenítő alján.

Személy szerint én azt gondolom, hogy nem ez a helyzet. Ennél sokkal kreatívabban el lehetne játszani például a 3D Touch funkcióival. Arról nem is beszélve, hogy nem sok értelmét látom olyan megoldásra leváltani a jól beváltat, ami ugyanúgy foglalja helyet a kijelzőből.

Forrás: 9to5mac

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!