imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vandals – lopakodós puzzle játék gyönyörű grafikával


Graffitik, rendőrök, utcák és éjszakák. Röviden talán ezekkel a szavakkal lehetne legjobban jellemezni Théo Le Du Fuentes, független párizsi játékkészítő legújabb játékát, a Vandals-t. Pár órára felcsaptunk underground arcnak, itt az élménybeszámoló.

A Vandals-t jegyző Cosmografik név valójában egy párizsi indie fejlesztőt, Théo Le Du Fuentest takarja, akinek korábbi, Type:Rider nevű játéka több mint kétmillió letöltést ért el. Nem csoda hát, hogy mostani projektjét már egy neves európai kulturális televíziócsatorna, az ARTE karolta fel és adta ki.

A Vandals tulajdonképpen egy fejtörő puzzle játék, azzal a csavarral, hogy központjában a graffiti szubkultúra áll. A játékmenet önmagába véve nagyon egyszerű: adott egy pálya, különböző tereptárgyakkal, rendőrökkel, kutyákkal és előre kijelölt lépéspontokkal. Neked, mint „vandálnak“ annyi a dolgod, hogy kijátszva a rendőrséget eljuss a kijelölt graffiti pontra, ahol a falra pingálod kezed nyomát, majd elhúzol a terepről.

A rendőrök kijátszásában jól jönnek majd a menet közben talált tereptárgyak. Egy eldobott üveggel könnyen elvonhatod a figyelmet, a kivágott drótkerítésen átbújhatsz, a csatornák segítségével a Föld alatt találhatsz egérutat, de még a kutyák elől is el lehet rejtőzni, ha elég ügyes vagy.

Mindennek ellenére nem kalandjátékról van szó: sokkal nagyobb szükséged lesz a fejedre, mint a reflexeidre. Tulajdonképpen körökre bontottan mozog mindenki: ha te lépsz egyet, akkor a rendőr is lép egyet. Nyugodtan eltöprenghetsz tehát egy-egy ponton tetszőleges ideig, nem fognak elkapni gondolkodás közben.

Nem tudom a későbbi pályákra is igaz-e, de eddigi tapasztalataim alapján a játék nehézségét nagyon jó érzékkel adagolták. Nehéz műfaj ez, mert az is frusztráló, ha túl egyszerű egy pálya, és az is ha túl nehéz. Szerencsére jól sikerült megtalálni az arany középutat: olyan egyik pályán sem volt, hogy hibázás nélkül végigrohanjak (kivéve persze az első pár felvezetőt), de abba se futottam bele, hogy valami százhuszadszorra se sikerül.

Ha mégis túl egyszerűnek tűnne egy-egy feladat, akkor seperc alatt megnehezíthetjük a dolgunkat azzal, hogy megpróbáljuk 3 csillagra teljesíteni a küldetést, amihez nem csak a lépéseink számára, és a bónuszpontok begyűjtésére, de még a tökéletes láthatatlanságra is oda kell figyelnünk. Összesen 60 pályán tehetjük próbára logikánkat, amelyekkel egészen biztos elszórakozhatunk pár órát.

A Vandals legnagyobb erénye nálam a hangulatos, jól eltalált és szépen kivitelezett grafika; illetve az ezt erősítő zenei aláfestés. Teljesen átjön a noiros hangulat, szépen passzol a matt színekhez az interakciós tárgyak, irányok neonos fénye. A zene pedig városonként más és más. Ja igen, merthogy Párizs, New York, Berlin, Tokió és Sao Paulo virtuális utcáin garázdálkodhatunk, így az atmoszférára sem fogunk ráunni.

Külön pluszpont, hogy a játék során egy kicsit a szubkultúrába is betekintést nyerhetünk. A pályán időről időre találhatunk egy-egy információs pontot, ahol a falfestés történetétől indítva egész sok mindent megtudhatunk a műfajról.

Az iOS-es verzió mellett kipróbáltuk a Mac-re szabott élményt is. A játékmenet egyformán élvezhető mindkét rendszeren, nincsenek nagy különbségek, bár a grafika még élvezhetőbb a nagy kijelzőn. A Vandals egyébként elérhető még Androidra és PC-re is.

Ha szeretitek az ilyen jellegű, sokáig játszható, ötletes, igényesen elkészített játékokat jó szívvel tudjuk ajánlani a Vandals kipróbálását.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!