imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Designed by Apple

Váratlanul kiadott egy könyvet az Apple


A mai napon egy hivatalos képeskönyvet publikált a cég, amelyben képekkel mesélnek el mindent, amit az Apple dizájnról tudni akartál. De megkérik az árát is…

Ihlet nélküli dizájner vagy? Kedvenc terméked a Power Mac G4 Cube? Érdekel, hogyan alakult ki az a formavilág, ami hatalmas szerepet játszott az Apple sikerében? Akkor neked adta most ki a cupertinói vállalat a Designed by Apple képeskrónikát, amiben az elmúlt 20 év összes korszakalkotó termékéről, de még gyártástechnológiákról is nézegethetsz képeket, legyen az a ’98-as iMac, vagy a tavaly Apple Pencil.

A könyvet Steve Jobs emlékének ajánlják:

Az elv, hogy próbáljunk meg hitelesen valami nagyot alkotni az emberiségnek, már a kezdetektől fogva Steve motivációja volt. Ez megmaradt ideálunknak és célunknak is itt, az Apple-nél, amikor a jövőbe tekintünk. Az archívum célja, hogy összegyűjtsünk rengeteg olyan terméket, amiket a csapat tervezett az évek során. Reméljük, hogy rávilágít majd arra, hogyan és miért jöttek létre ezek úgy, hogy mindeközben forrása lehet az összes dizájniskolában tanulónak. – mondta Jony Ive

Designed by Apple

A rengeteg, 450 darab fényképet Andrew Zuckerman készítette. Ezekből állították össze a szándékosan leegyszerűsített, minimalista dizájnban alkotott könyvet. Olyannyira minimalista, hogy a keménykötetes borító tiszta fehérjét csak a gerincébe színek nélkül belepréselt ikonikus mondat töri meg: Designed by Apple in California. Ez az a szlogen, ami minden Apple termék hátlapján ott virít: fordítsd csak meg az iPhone-od, ott lesz rajta.

A könyv maga is elég minőségi anyagok felhasználásával készült, nem a diákkönyvtáros félfamentes lapokra nyomtatták. A speciálisan készített, egyedileg festett, díszes matt ezüst szélű lapokra low-ghost (jelentsen ez bármit, de nagyon menőnek hangzik) tintával vittél fel a betűket. Csak a lenkötéses, keményfedelű borító kifejlesztésébe nyolc évet öltek bele elvileg. De hát milyen is legyen egy Apple könyv, ha nem ultraprémium.

Designed by Apple

A kötet törekvéseit az előszóban így foglalta össze Ive:

Annak ellenére, hogy ez egy dizájnról szóló könyv, nem a dizájn csapatról, a kreatív munkálatokról vagy a fejlesztésről szól. Ez egy objektív bemutatása munkánknak, ami ironikus módon leírja, kik vagyunk mi. Megmutatja hogyan dolgozunk, mik az értékeink, aggodalmaink és a céljaink. Mindig is reméltük, hogy az alapján határoznak majd meg minket, amiket csináltunk, és nem az alapján, amiket mondtunk.

Több kevesebb sikerrel folyamatosan arra törekszünk, hogy olyan tárgyakat hozzunk létre, amelyek könnyednek hatnak. Tárgyakat, amelyek egyszerűek, koherensek és megkerülhetetlenek, amiknek nincs racionális alternatívájuk.

Egy japán dizájnnal foglalkozó weboldalnak már exklúzív interjút is sikerült készítenie Ive-val a könyv kapcsán. A felirat japán, de Ive angolul beszél benne:

A felvételen a dizájner többek közt kifejti, mitől különleges a kiadvány: míg a dizájnerek a jövőben élnek, és folyton azon rágódnak, hogy mi az, amit még soha senki nem csinált, addig ez a könyv azon ritka kivételek közé tartozik, ami a múltba tekint vissza.

A videóba már csak azért is érdemes belepillantani, mert olyan folyamatok is szerepelnek benne, amikre ezidáig nem nagyon volt rálátásunk. Láthatjuk a dizájnercsapat működését, prototípusokat, házakat és a többi, egyszóval azt a helyet, ahol az Apple-termékek születnek.

Designed by Apple

Ha pedig kedvet kaptál a könyvhöz, a Designed by Apple két méretben lehet a tiéd: a kisebbik változat 25×30 centiméteres, a nagyobbik pedig 33×41 centiméteres kiadásban. Holnaptól indul a rendelés az arra kijelölt országokban az apple.com-on keresztül. Itthon egyelőre még nem elérhető, legközelebb Németországban vagy Franciaországban vásárolhatjuk meg elég borsos árakon. A kicsi 199 dollárba, míg a nagy 299 dollárba fáj.

De vigasztaljon a tudat, hogy karácsonykor nem fog fanyalogni a gyerek, hogy megint csak egy könyvet kapott ajándékba.

Forrás: Apple és 9to5mac

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!