imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Varázsolj magadnak egyedi Login Screent!


Ha az ikonok cseréjénél még nem akarunk megállni, akkor erre folytathatjuk tovább a személyreszabást. Pár hibát viszont érdemes elkerülni, megmutatjuk, mire figyeljetek!

Egy tökéletes háttérkép kiválasztása elengedhetetlen lépése a Mac belakásának. Én speciel órákig képes vagyok kutakodni a neten, csak hogy rátaláljak a megfelelő darabra. Amikor már azt hinném, hogy minden tökéletes: passzol az ikonokhoz, nem túl zavaró, jól néz ki, tetszik a színvilága, elég nagy felbontású stb, néha hiba kerül a rendszerbe. Néha, akármilyen szuper is a háttérkép, nem néz ki jól az effektezett bejelentkező képernyőn. Most ezt vagy elengedi az ember, és minden bejelentkezésnél gyorsan túlesik a folyamaton, vagy odacsap az asztalra és azt mondja: ELÉG!

Ha te is az utóbbi forradalmárlelkűek közé tartozol, akkor jó hírem van. Elég egyszerűen le lehet cserélni a Login Screen hátterét, és pár szabály betartásával még jól is fog kinézni.

Az első és legfontosabb lépés, hogy megtaláljuk a megfelelő csereképet. A tökéletes eredmény eléréséhez nem árt majd a Photoshop (vagy más képszerkesztő) ismerete sem.

1.) Győződjünk meg róla, hogy pontosan mekkora a kijelzőnk felbontása. Katt a bal felső sarokban lévő alma logóra, majd tovább az About This Mac Display fülére. Itt már világosan látszik mekkora képpel érdemes készülni, esetemben ez 2560 x 1600.

Screen Shot 2017-01-02 at 10.44.41

2.) Sok háttérképes oldalon kiválaszthatjuk, milyen méretben kívánjuk letölteni a választott képet, így kis szerencsével találhatunk pont a mi gépünkre szabottat is. Ha nem ez lenne a helyzet, akkor kicsit méreteznünk kell:

 • Nyissuk meg a Photoshopot, és indítsunk egy új projektet.
 • A felugró ablakban adjuk meg a felbontásnak megfelelő értékeket.
Screen Shot 2017-01-02 at 10.51.54
 • Ha megvagyunk, csak simán húzzuk be a választott képünket a munkalapra.
Screen Shot 2017-01-02 at 10.53.22
 • Ha nem passzol tökéletesen a méret, akkor a Shift billentyű nyomvatartása mellett a sarkok húzásával tudunk „kicsinyíteni/nagyítani”.
Screen Shot 2017-01-02 at 10.54.34
 • Ezután helyezzük középre a képet, és kattintsunk a menüsáv pipájára.
Screen Shot 2017-01-02 at 10.58.51

3.) Szuper. A méret és a felbontás most már remélhetőleg jó lesz, már csak az effekteket kell megcsinálni. Bevált recepten ne változtass, így én most csak kicsit sötétíteni és homályosítani fogok, tehát pont azt teszem, amit a rendszer magától is csinálna.

 • A sötétítéshez jobb alul, a Layer menüben válasszuk a fekete-fehér kör szimbólumot, és kattintsunk a Brightness/Contrast lehetőségre.
Screen Shot 2017-01-02 at 11.08.43
 • A felugró kis ablakban pedig húzzuk le a Brightness csúszkát a kívánt értékre. Képtől függően változhat mi néz ki jól, én most -40-re teszem.
Screen Shot 2017-01-02 at 11.12.27

Ezután már csak az elmosódás hiányzik.

 • A felső menüsávból navigáljunk a Filter > Blur > Gaussian Blur almenübe.
Screen Shot 2017-01-02 at 11.13.17
 • A felugró ablakban állítsuk be a megfelelő értéket. Nem érdemes se túl sokat, se túl keveset rápakolni, 10 és 20 között általában már szépen mutatnak a képek.
Screen Shot 2017-01-02 at 11.17.56

4.) Ha megvagyunk mindennel, akkor klikk az OK-ra, és már csak mentenünk kell.

 • Nyomjuk meg a Shift + Command + S billentyűkombinációt.
 • A mentési ablakban állítsuk a fájl típusát PNG-re, és a fájlnak mindenképpen a com.apple.desktop.admin nevet adjuk.
Screen Shot 2017-01-02 at 11.23.50

5.) Innentől egyszerűbb lesz az életünk, már csak felül kell írni az eredet fájlt.

 • Nyissunk egy Findert
 • A Shift + Command + G billentyűkombinációval hívjuk elő a Go to Folder ablakot
 • Ide írjuk be a következő lokációt:

/Library/Caches/

Láthatjuk, hogy a megnyitott mappában ott hever a háttérképünk Apple-féle verziója, a fentebb megadott névvel

 • Az eredeti fájlról készítsünk egy biztonsági mentést
 • Majd írjuk felül a friss, ropogós egyedi képünkkel
Screen-Shot-2017-01-02-at-11.35.14
 • Meg is volnánk, jelentkezzünk ki és láthatjuk a varázslatot működés közben
LWScreenShot 2017-01-02 at 11.36.25

Pár hasznos tudnivaló:

 • A fenti módszerrel gyakorlatilag bármilyen képet kiválaszthatunk. Még méretezni sem szükséges, a rendszer megcsinálja magától. Ettől függetlenül, ha pontosan tudni akarjuk, hogy hogyan fog mutatni a háttérkép, nem árt a pontos méretezés.
 • Felbontásunktól függően lehetőleg inkább nagyobb képet válasszunk, ha el akarjuk kerülni a pixeles végeredményeket, főleg ha méreteznünk is kell.
 • Se sötétíteni, se blurözni nem kötelező, de nem véletlen találta ki ezeket az Apple: sokkal jobban néz így ki a login screen, nem mellesleg könnyebben megtalálható rajta a lényeg.
 • Ha be van kapcsolva a fast user switching opció, akkor felhasználóváltáskor továbbra is csak az adott user blurözött asztala lesz látható
 • Ha esetleg nem mentetted el az eredeti fájlt, akkor sincs világvége. Minden új háttérkép beállításakor a rendszer magától újragenerálja az effektelt hátteret, tehát elég csak még egyszer beállítani a meglévő képet
 • A fenti pont következményeként, ha háttérképet cserélsz, akkor felülíródik az egyedileg készített login képed is. Éppen ezért tartsd meg a fentiek alapján elkészített hátteret, hogy később egy pillanat alatt újra beállíthasd, másrészt mindig először az asztali hátteret válaszd ki, és csak utána mókolj a bejelentkezési képernyővel

Jó szórakozást!

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!