imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Védd jelszóval mappáidat a Maceden


Sosem lehetünk eléggé elővigyázatosak, és bár a Macek titkosítása elsőrangú, olykor felmerülhet az igény még egy kis extra biztonságra.

Mielőtt még lélekben már nekifognál a vad jelszógyártásnak, meg kell jegyeznünk, hogy a következő tippünk közepesen haladó szintű, így csak és kizárólag a kísérletezés kedvéért nem feltétlenül érdemes belefogni.

Ha mégis úgy ítélnéd meg, hogy adsz egy sanszot a jelszavazásnak, a hosszú távú problémák elkerülése végett, a lelkesedés hevében lehetőleg olyan jelszóval próbálkozz kezdetben, amit nem felejtesz el, és semmiképp se töröld a forrás mappát addig, amíg meg nem bizonyosodtál róla, hogy minden lépést helyesen végeztél el és minden tartalom a helyén van.

Ahhoz, hogy titkosíthasd és lejelszavazhasd először is meg kell nyitnod a Lemezkezelőt és egy képfájlt készíteni a mappáról. Ehhez

  • kövesd az Alkalmazások > Segédprogramok > Lemezkezelő útvonalat vagy
  • Spotlight kereséssel keress rá a Lemezkezelőre

Ha ez meg volt, akkor válaszd a

  • Fájl > Új lemezkép > Kép mappából… pontot és tallózd ki a mappát, melyet jelszavazni akarsz

A következő ablakon már több állítási lehetőséggel találkozhatsz:

  • Mentés mint: a képfájl neve, érdemes mást választani, mint ami a mappa eredeti neve
  • Címkék: ha szükségesnek érzed választhatsz taget is
  • Hely: kiválaszthatod a képfájl helyét, ahová menteni szeretnéd
  • Titkosítás: 128 és 256 bites kódolás közül választhatsz, a 128-as gyorsabb, viszont kevésbé biztonságos, míg a 256-os lassabb, de jóval biztonságosabb

Ahogy kiválasztottad az encryption típusát, egyből fel is ugrik egy pop-up ablak, ahol megadhatod a használni kívánt jelszót. Ez az egyik legfontosabb pont, amit nem szabad semmiképpen elfelejtened.

A Lemezkép formátumánál pedig eldöntheted, hogy olvasni vagy írni és olvasni szeretnéd-e a mappát.

Mentés után a mappa méretétől és a meghajtód típusától függően egész gyorsan lefut a konvertálás.
Ez után Finderben keresd meg a lekreált .dmg fájlt és dupla klikkel nyisd meg. A pop-up ablakon add meg a jelszavad. Akár be is pipálhatod, hogy a Keychain jegyezze meg a jelszót, bár így pont semmi értelme nem lesz a lejelszavazásnak, úgyhogy ez a cél érdekében nem ajánlott.

A kívánt mappa már meg is nyílik, látni fogod az asztalodon, mint mountolt image-et, illetve a Finder oldalmenüjében is megjelenik.

Ha csak olvasásra állítottad a mappa típusát, ilyekor megtekintheted annak tartalmát, ha pedig írás-olvasásra, akkor szabadon változtathatod is. Ahhoz, hogy újra biztonságban tudhasd fájljaid, kattints a csatlakoztatott lemez ikonjára jobb egérrel és választ az “Ahogy elnevezted mappa kiadása” opciót vagy a Finder Sidebar-jában kattints a lecsatlakoztatás ikonra.

Három fontos dolog van, amire érdemes odafigyelned:

  1. Jól jegyezd meg a jelszót, amit használtál
  2. Mivel a fent leírt metódussal egy képfájlt hozunk létre, ezért az eredeti forrás mappával semmi sem történik. Ha nem törlöd a gépedről, akkor továbbra is ugyanúgy elérhető és megtekinthető lesz a tartalma, mint a jelszavazás előtt. Így ajánlatos törölni, nem fognak elveszni az adatok, hiszen a képfájl tárolja őket.
  3. Mivel kvázi egy virtuális meghajtóról beszélünk. Ezért, ha csak szimplán bezárod a Finder ablakot, amiben megtekintetted a tartalmát, még nem tudhatod fájljaidat biztonságban. Ahhoz, hogy a mappa újra kérje a jelszót, le kell választanod a csatolt meghajtók közül minden alkalommal.

Ha pedig tutira akarsz menni, akkor még a képfájlt is elrejtheted a gépeden, így szorgosan kutató szemek és kezek, aligha érinthetik féltve őrzött titkaid.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!