imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Végleg búcsút int a Flashnek a Safari


Az Apple böngészőjének legújabb fejlesztői kiadása már egyáltalán nem támogatja az elavult technológiát.

A Flash halála az elmúlt években vissza-visszatérő téma volt, nálunk legutóbb Hordon írt róla, amikor az Adobe bejelentette, hogy 2020-tól nyugdíjazzák az egykor rengeteg pénzt termelő szabványt. A Flash a kétezres évek elején-közepén forradalmasította az internetet a multimédiás tartalmak kezelésével, elég csak a böngészős játékok hadára gondolni.

Az Adobe egykori aranytojást tojó tyúkja felett azonban jócskán eljárt az idő. A HTML5 korában már hatékonyabban és biztonságosabban helyettesíthetők a funkciói, a legtöbb felhasználó így valószínűleg évek óta nem találkozott olyan weboldallal, ami igényelte volna a plug-in letöltését. Ami azt illeti, az iOS például soha nem is támogatta a platformot, a macOS-ben pedig a 2016-os Sierra óta csak alkalmi jelleggel engedélyezhettük a Flash futtatását.

Rövidesen azonban ennek is vége lesz. A Safari kvázi bétájának számító Safari Technology Preview legújabb verziójának dokumentációjában ugyanis egy rövid megjegyzés tanúskodik a támogatás végéről: “Removed support for Adobe Flash”  Ez azt jelenti, hogy a maces Safariban innentől már alkalmilag sem lesz lehetőségünk a Flash futtatására. A dolog persze nem meglepő, hiszen ahogy azt a cikk elején is írtuk, már évek óta lehet tudni, hogy 2020. december 31. után maga az Adobe is lelövi a Flash-projektet.

Hogy a kérdéses változtatás mikor lép életbe a “lakossági” Safariban is, azt egyelőre nem tudni. Mindenesetre örülünk, hogy a még Steve Jobs idején kezdődött Apple vs. Flash kálvária immáron tényleg a végéhez ér.

Te szép emlékeket ápolsz a Flash-ről?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!