imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Végre itt volt, aztán le is lőtték az iPod alkalmazást


Mindössze pár napig volt letölthető a Rewound app, mielőtt ismeretlen, ám sejthető okokból eltűnt az App Store-ról.

Nemrég adtunk hírt egy egyetemista hobbiprojektjéről, amely a klasszikus iPodot hozná el az iPhone kijelzőjére. A cikket azzal zártuk, hogy az Apple szabadalmai miatt nem valószínű, hogy bármi is lesz az appból, ám egy másik fejlesztő a napokban olyan alkalmazással jelentkezett, ami látszólag ügyesen kikerülte a jogi akadályokat.

A Louis Anslow által összedobott Rewound letöltéskor nem volt több egy rettentő esetlen zenelejátszónál, ahol a menüben csak az alul elhelyezett virtuális gombokkal navigálhattunk. A lejátszási felület ugyanakkor nyomokban emlékeztetett az iPodra, de persze éppen csak annyira, hogy még ismerős legyen. A trükk abban rejlett, hogy a teljes „iPodosítás” érdekében utólag, külső forrásból kellett letöltenünk a megfelelő skineket, és onnantól már az ikonikus kerek tárcsa is ott figyelt a képernyőn.

A dolog úgy működött, hogy a beállításokban rámentünk a skinekre, majd a felugró linkek közül (Twitter, vagy Weibo) átnavigáltunk a gyűjteményhez, melyeket fotóként adhattunk a telefonunk könyvtárához. Innen kellett visszatölteni őket az appba, és már használhattuk is. Igazából egész egyszerű folyamat volt, leírni legalábbis tovább tartott, mint megcsinálni.

Ami a működést illeti, az élmény azért messze nem volt teljes. A clickwheellel navigálni közel sem volt olyan fluid élmény, mint az igazi iPodon, mert itt pontosan érezhettük, hogy csak a tárcsa négy pontján elhelyezett gombokat érintve történt valami. A másik gondot a görgetős pörgetés hiánya okozta, ami anno legendás zenelejtátszó egyik legjobb funkciója volt, pláne a konkurens modellek nyögvenyelős megoldásaihoz képest. A harmadik fájó pontként a tekergetős hangerőállítás nélkülözését írtam fel, de negyedikként megemlíthetjük még a Cover Flow nézet (érthető) kihagyását is. Továbbá egyes felhasználók összeomlásokra panaszkodtak, szóval a bugok terén is lett volna még mit finomítani.

A Rewound ugyanakkor arra pont elég volt, amire készült: egy jó adag nosztalgiát nyújtott azoknak, akik szép emlékeket őriznek az iPodról. Az alkalmazás egyébként támogatta az Apple Musicot, a fejlesztő ígérete szerint pedig előbb-utóbb a Spotify integrációját is tervezték. A csoda viszont, amint az sejthető volt, mindössze pár napig tartott. Valószínűleg az Apple vette rossz néven a trükközést, és törölte az alkalmazást. Reménykedni persze szabad, de leginkább most is csak azzal vigasztalódhatunk, hogy az igényt felismerve a cupertinóiak talán készítenek egy natív verziót…

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!