imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Végre itt volt, aztán le is lőtték az iPod alkalmazást


Mindössze pár napig volt letölthető a Rewound app, mielőtt ismeretlen, ám sejthető okokból eltűnt az App Store-ról.

Nemrég adtunk hírt egy egyetemista hobbiprojektjéről, amely a klasszikus iPodot hozná el az iPhone kijelzőjére. A cikket azzal zártuk, hogy az Apple szabadalmai miatt nem valószínű, hogy bármi is lesz az appból, ám egy másik fejlesztő a napokban olyan alkalmazással jelentkezett, ami látszólag ügyesen kikerülte a jogi akadályokat.

A Louis Anslow által összedobott Rewound letöltéskor nem volt több egy rettentő esetlen zenelejátszónál, ahol a menüben csak az alul elhelyezett virtuális gombokkal navigálhattunk. A lejátszási felület ugyanakkor nyomokban emlékeztetett az iPodra, de persze éppen csak annyira, hogy még ismerős legyen. A trükk abban rejlett, hogy a teljes „iPodosítás” érdekében utólag, külső forrásból kellett letöltenünk a megfelelő skineket, és onnantól már az ikonikus kerek tárcsa is ott figyelt a képernyőn.

A dolog úgy működött, hogy a beállításokban rámentünk a skinekre, majd a felugró linkek közül (Twitter, vagy Weibo) átnavigáltunk a gyűjteményhez, melyeket fotóként adhattunk a telefonunk könyvtárához. Innen kellett visszatölteni őket az appba, és már használhattuk is. Igazából egész egyszerű folyamat volt, leírni legalábbis tovább tartott, mint megcsinálni.

Ami a működést illeti, az élmény azért messze nem volt teljes. A clickwheellel navigálni közel sem volt olyan fluid élmény, mint az igazi iPodon, mert itt pontosan érezhettük, hogy csak a tárcsa négy pontján elhelyezett gombokat érintve történt valami. A másik gondot a görgetős pörgetés hiánya okozta, ami anno legendás zenelejtátszó egyik legjobb funkciója volt, pláne a konkurens modellek nyögvenyelős megoldásaihoz képest. A harmadik fájó pontként a tekergetős hangerőállítás nélkülözését írtam fel, de negyedikként megemlíthetjük még a Cover Flow nézet (érthető) kihagyását is. Továbbá egyes felhasználók összeomlásokra panaszkodtak, szóval a bugok terén is lett volna még mit finomítani.

A Rewound ugyanakkor arra pont elég volt, amire készült: egy jó adag nosztalgiát nyújtott azoknak, akik szép emlékeket őriznek az iPodról. Az alkalmazás egyébként támogatta az Apple Musicot, a fejlesztő ígérete szerint pedig előbb-utóbb a Spotify integrációját is tervezték. A csoda viszont, amint az sejthető volt, mindössze pár napig tartott. Valószínűleg az Apple vette rossz néven a trükközést, és törölte az alkalmazást. Reménykedni persze szabad, de leginkább most is csak azzal vigasztalódhatunk, hogy az igényt felismerve a cupertinóiak talán készítenek egy natív verziót…

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!