imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Végre lesz CarPlay a BMW-ben is


Az autógyártó valamikor 2015 végén jelentette be, hogy elérhetővé teszi az Apple autókba szánt rendszerét. A pillanat most eljött, a CarPlay befutott, viszont légy is került a levesbe.

Sokan várják, hogy mikor jelentkezik már végre az Apple saját autójával, az Apple Carral (ami igazából lehet, hogy csupán egy szoftver lesz). Nem kell azonban a pletykák beteljesülésére várakozni, 2014 márciusa óta ugyanis az Apple CarPlay segítségével használhatjuk iPhone-unkat vezetés közben is.

A rendszer viszont egyelőre nem terjed olyan sebességgel, mint ahogy azt az Apple szeretné, így jó hír lehet a cég számára, hogy mostantól szinte az összes új BMW-be beszerelhető lesz, ezzel is még több felhasználót elérve.

Ha körbenézünk, akkor azért láthatjuk, hogy a felhozatal nem is olyan rossz: a hivatalos listát nézegetve így is több mint 100 modellt találhatunk, azonban BMW-ből hiányt szenvedtünk. Eddig.

Több gyártóval ellentétben a BMW gyártósoráról leguruló gépjárművekben még nincs installálva a CarPlay. Azonban az utólagos beszerelés a semminél így is több, és a BMW tulajdonosok számára kifejezetten csábító opció lehet.

A CarPlay extráért a leendő BMW tulajdonosoknak 300 dollár felárat kell majd fizetnie, ami megközelítőleg egy új iPhone árának a fele. Vannak, akik szerint egy prémium autógyártótól nem épp elegáns lépés, hogy felárral ad el mások által az árba épített alapfelszerelést. Mások szerint ugyanakkor egy szép új BMW 40 ezer dollárról indul, így egy ilyen kis extra talán már nem oszt nem szoroz az egyenletben. Az legalább dícséretes, hogy a lehetőség nyitott…

Legalábbis a legtöbb modellnél, ugyanis további szépséghibái is vannak a történetnek. A két legszembetűnőbb kivétel, ahol nélkülöznünk kell a kényelmi funkciót, az az i3-as és az i8-as modell. Igen, az elektromos i3-ról és a hibrid i8-ról van szó, fedélzeti számítógéppel és minden egyébbel, ami a CarPlay-hez kellhet. A pláne, hogy előbbi 13 millió, utóbbi közel 50 millió forintért lehet új gazdájáé.

Épp jókor lépett egyébként az autógyártó a bejelentéssel, mivel most ősszel fog egy nagyobbat frissülni a CarPlay az iOS 10-el. Olyan új funkciók válnak elérhetővé, mint az autó helyzetének megjegyzése Mapsben, intelligensebb Siri vagy a fejlettebb Apple Music.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!