imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Végre megvalósulhat az igazi vezetéknélküli töltő


Már 2015-öt írunk, és még mindig vezetékekkel kell töltenünk mobil készülékeinket, amiből ráadásul egyre több van. Az Energous WiFi-s technológiával viszont ez akár már jövőre megváltozhat.

Az Energous 2012-es alapítása óta kísérletezik vezetéknélküli, WiFi technológiára épülő energiatovábbítással, és mostanra jutottak el oda, hogy kész, működő rendszereket tudnak felmutatni.

Szigorú értelemben véve a vezetéknélküli töltés nem újkeletű dolog, már a 2009-ben bemutatott Palm Pre mobiltelefonhoz is gyártottak olyan töltőt, aminek vízszintes felületére csak rá kellett helyezni a készüléket a töltéshez, nem volt szükség további vezetékek használatára. Ez a technológia azonban nem vált népszerűvé, leginkább azért, mert továbbra is egy adott helyen kellett tartani a készüléket töltés közben, a használat közbeni áramellátásra nem nyújtott megoldást.

A kaliforniai Energous WattUp technológiája azonban érintés nélküli töltést ígér bármilyen elektronikai eszközhöz, a jelenlegi specifikáció szerint akár 6 méter távolságból. Fontos megjegyezni, hogy az Energous elsősorban nem konkrét töltőket gyárt majd iPhone-hoz vagy más készülékekhez, hanem a vezetéknélküli töltéshez használt technológiát fejleszti, és értékesíti olyan gyártóknak, mint amilyen az Apple is.

A WattUp töltője bluetooth és rádióhullámok segítségével képes meghatározni egy adott készülék pontos helyét a töltőponthoz viszonyítva, így arra célirányos, a WiFi frekvenciáit használó hullámokat képes küldeni, amiket a készülékbe épített chip alakít át és hasznosít energiaellátásra.

A töltési idő az aktív készülékeknek és azoknak a töltőponttól mért távolságától függ: néhány, a töltőhöz közel helyezett készülék esetén megegyezik a vezetékes töltők teljesítményével, viszont 10-15 méteres távolságból lényegesen lassabb. Ez azonban nem feltétlenül jelent majd problémát a mindennapos használatban, mivel a WattUp-pal nem feltétlenül kell tényleges töltési és felhasználási ciklusokban gondolkodnunk, hiszen akár egész nap folyamatos áramellátást biztosíthatunk készülékeinknek.

A cég előrejelzése szerint legkorábban 2016-ban várhatóak az első eszközök, amikbe beépítik a WattUp technológiát, így a következő iPhone széria még szinte biztosan nem fog ezen a téren meglepetést okozni, de ha az Energous tudja tartani a fejlesztés tempóját, néhány éven belül biztosan ez lesz az egyik érv az új készülék megvásárlása mellett.

Forrás: Engadget

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!