imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Végre nem nálunk emelt árat az Apple


Nagy bajban az Egyesült Királyság Apple felhasználói, jelentős árnövekedés várható a Brexit hatására – 31 éves mélypontot a font a dollárral szemben.

25%-kal emelkednek az árak a UK App Store-ban a font Brexit utáni továbbtartó gyengélkedése miatt. A cupertinói cég a mai napon küldte ki a fejlesztőknek azokat a leveleket, amik tájékoztatják őket az árak megemeléséről. A legolcsóbb 0,79£-ba kerülő alkalmazás így 0,99£-ra, míg az átlag appok ára 1,49£-ról 1,99£-ra emelkednek. A kiemelt játékokért, mint például a Mario Runért 7,99£ helyett 9,99£-ot kell ezentúl leszurkolni az Egyesült Királyságban.

super-mario-run

Az árak változása nem csak az Egyesült Királyságban élőket érinti majd, hanem például Indiát és Törökországot is, bár kétségtelen, hogy a Brexit hatására történik mindez. Az Apple hivatalos álláspontja szerint az App Store árak meghatározása nemzetközi folyamatok alapján történik. Ez magába foglalja az árfolyam-ingadozást, az adott országon belüli gazdasági folyamatokat és az Apple helyi költségeit is.

Így lehet az is, hogy Magyarországon a legdrágább jelenleg az iPhone az egész világon. Míg az USA-ban a 32GB-os iPhone 7 alapmodellhez 649 dolláros nettó áron juthatnak hozzá a vásárlók, addig itthon ugyanezt körülbelül 849 dolláros bruttó áron vásárolhatjuk meg. Forintra átszámolva ez nagyjából 70 000 forintnyi többletköltséget jelent. Persze ehhez hozzájárulnak a helyi adótörvények is, de nem elhanyagolható tényező a forint árfolyama sem. CoventGardenAppleStore4

Az Egyesült Királyságban egyelőre arról még nincs szó, hogy az eszközök árán is drasztikusan emelne az Apple, bár már erre is volt példa tavaly. Ha nem normalizálódik belátható időn belül a GBP árfolyama, akkor valószínűleg ez is be fog következni. Egyébként ezekkel a változásokkal jelenleg ugyanannyiba kerülnek az App Store appjai, mintha dollárban vásárolnánk őket

Amíg a kritikusok szerint az Apple kicsit túllőtt a célon és aránytalan növelést hajtott végre, addig az elemzők azt mondják erről szó sincs, sőt még nagyobb drágulás várható és a font értéke is továbbzuhanhat. Az új árakat vélhetően az elkövetkező egy hétben fogja bevezetni az Apple. Szóval, ha az angol kollégák még be szeretnék szerezni a Mario Runt, akkor most még 2 fontot megspórolhatnak.

Mac Pro, a munka hőse

Egyébként tavaly október környékén már emelt árakat az Apple, igaz akkor a Macintosh számítógépek árán módosított. Például a 3 éves Mac Pro 500£-tal lett drágább, ami ebben az árkategóriában nem mondható jelentősnek, de azért érzékelhető a változás. Nem az Apple az egyedüli, aki módosításokat hajtott végre, a Tesla és a HTC nemrég hasonló módon járt el.

Forrás: The Verge

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!