imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Venezuela: ahol 13 millió forintba kerül egy iPhone 6


Sokszor hallani, hogy Magyarországon milyen drágák az Apple-termékek. Valóban, a világ legmagasabb áfakulcsa illetve az árfolyamkockázat nem sokat segít a dologban, de vannak olyan országok a világban, ahol sokkal rosszabb a helyzet. Ilyen Venezuela is.

Venezuela egykor ugyan nagy mértékben az olajra épülő, de erősödő gazdaságáról volt ismert, ahol ugyan az emberek nem élnek kifejezetten jólétben, de bizakodva tekinthettek a jövőbe. Aztán jöttek Hugo Chávez és utódja, Nicolás Maduro gazdasági intézkedései és a hiperinfláció valamint a hiánygazdaság.

A Bloombergen jelent meg egy cikk, ami Maria Veronica Fernandez történetét meséli el. Ő májusban lett fegyveres rablás áldozata, ami során elvették Samsung Galaxy S4 típusú okostelefonját. Nem meglepő módon egyébként a telefonlopás az egyik legelterjedtebb bűncselekmény az országban. Ha végigkövetjük Fernandez történetét, akkor egyből megértjük, hogy miért.

Caracas, Venezuela fővárosa. | Kép forrása: The Guardian
Caracas, Venezuela fővárosa. | Kép forrása: The Guardian

Az áldozat szeretett volna új telefont vásárolni a korábbi helyett, de ez Venezuelában nem megy olyan egyszerűen, hogy besétálunk a legközelebbi mobilszolgáltatóhoz vagy műszaki boltba. A 24 éves nőnek nyolc különböző üzletben kellett feliratkoznia a várólistára Caracasban, hogy végül megvehessen egy olyan telefont, amit igazából nem is szeretett volna – a korábbi készülékénél gyengébb Samsung Galaxy Fame-et. Fernandez elmondása szerint persze nem csak a mobilokkal ez a helyzet az országban:

Ugyanezt a tehetetlenséget érezzük, amikor három vagy négy szupermarketbe kell elmenni, hogy végre találjunk vécépapírt, olajat vagy lisztet.

A becslések alapján idén feleannyi telefont fognak eladni Venezuelában mint 2012-ben. Az ország ugyanis nehezen jut dollárhoz, amiből finanszírozni tudnák az importot, amit ráadásul az okostelefonok esetében az állami Telecom Venezuelán keresztül kell lebonyolítani. Ez, és a Barclays Plc májusi jelentése alapján három számjegyű infláció vezetett ahhoz, hogy Fernandez 17 ezer bolivart, a vagyis a hivatalos árfolyamon átváltva 2700 dollárt (kb. 750 ezer Ft-ot) fizetett a 3G-s Fame telefonért.

iPhone-ráak a venezuelai Mercado Libre oldalon.
iPhone-árak a venezuelai Mercado Libre oldalon.

És ezzel bőven a legolcsóbb okostelefonok közé tartozik. Az iPhone 6-ot ugyanis kb. 300 000 bolivarért, vagyis a hivatalos árfolyam szerint nagyjából 47 ezer dollárért (13 millió forintért) árulják az országban. Ez 41 havi minimálbért jelent Venezuelában, vagyis ha most kezdjük el félrerakni a teljes fizetésünket, akkor 2019-re már hozzá is juthatunk egyhez. Érdekességképp kiszámolhatjuk azt is, hogy ez Magyarországon hány havi minimálbért jelent.

Forrás: Bloomberg via AppleWorld.Today.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!