imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone 7 kijelző

Verhetetlen lett az iPhone 7 kijelzője


Ahogy egyre több szakember kezébe jut az új készülékekből, úgy derülnek ki sorban a bemutatón nem említett fejlesztések is. Most a DisplayMate Technologies, kijelzőkkel foglalkozó csapata vette alaposan szemügyre a zászlóshajó kijelzőjét és az értékektől még az ő álluk is leesett.

Ahogy az okostelefonok kijelzői egyre nagyobbak és nagyobbak lettek, úgy tolódott a hangsúly is egyre jobban a megjelenítők minőségére. Mondhatjuk, hogy a kijelző a szűk keresztmetszet. Lehetnek akármilyen képességei egy készüléknek, ha a tartalom nem gyönyörűen jelenik meg, rossz lesz a felhasználói élmény. Mit érne az új duplakamerás fényképező az iPhone 7 Plus-ban, ha egy pixeles, rossz kontrasztarányú megjelenítőn keresztül néznénk vele a világot?

Éppen ezért minden gyártó rengeteg energiát fektet abba, hogy profi kijelzőket tegyenek a mobiljaikba, és a bemutatókon is előszeretettel emelik ki ezek technikai paramétereit.
Ez a verseny az elmúlt években kicsit inkább a hidegháborúra hasonlított. Már rég olyan pixelsűrűségeknél járunk, amiket nemhogy szabad szemmel, de lassan már nagyítóval sem lehet észrevenni.

iPhone 7

Szerencsére az Apple még időben kiugrott a versenyből, megelégedett a 325, illetve 400 ppi körüli pixelsűrűséggel, és valóban hasznos fejlesztésekbe fogott.

Meg is lett az eredménye. Dr. Raymond M. Soneira, a DisplayMate Technologies elnöke személyes vizsgálta meg, profi felszereléssel az új zászlóshajók képességeit.
Röviden összefoglalva erre az eredményre jutott:

Vizuálisan megkülönbözhetetlen a tökéletestől

De nézzük kicsit bővebben.

Színhűség és energiatakarékosság

Az iPhone 7 két típusú színskálával érkezik. Az egyik egy új, 26%-al nagyobb, DCI-P3-nak nevezett széles színtartományú (Wide Color Gamut), ami a 4K tévékben is lenni szokott. A másik egy klasszikus, kisebb sRGB / Rec.709 típusú színskála. A DisplayMate mérései alapján, mindkét verzió halálpontos színhűséggel rendelkezik, olyannyira, hogy állításuk szerint ez a legszínpontosabb kijelző, amit valaha vizsgáltak.
Az ő szavaikkal:

Nagyon valószínűséggel jelentősen jobb, mint bármely más kijelző, monitor, TV vagy UHD TV, amit egy felhasználó beszerezhet.

Mindezt úgy, hogy az új megjelenítők energiafelhasználása 7%-kal takarékosabb az iPhone 6-éhoz képest.

iPhone 7 és iPhone 7 Plus színek

Fényerő

A legmagasabb mért csúcsérték 602 cd/m2, azaz nit volt, ami szintén a legmagasabb érték, amivel a szakemberek találkoztak.

Ráadásul, ha be volt kapcsolva az automatikus fényerő, még tovább, 705 nitig szaladt a mutató erős megvilágítás mellett.

Az iPhone 7 maximális fényereje sokkal magasabbra tud szökni, amikor az automatikus fényerő-szabályozás be van kapcsolva. Nem is tanácsos manuálisan felhúzni az értékeket, mert így hamar lemerülne az akkumulátor. Ilyen magas fényerőre is csak erős fényben van szükség. Szóval az automatikus szabályozás ajánlott, mivel így jobb láthatóság és üzemidő érhető el.

Kontrasztarány

Már meg se lepődünk, itt is rekord.

Persze az OLED kijelzők ebben verhetetlenek, de az iPhone 7-nek van a legmagasabb kontrasztaránya az IPS panelek közül. Az 1762:1 mért érték még annál is 26%-kal magasabb, mint amit az Apple a termékjellemzők közt feltüntetett tipikus értékként (1400:1).

iphone 7 és iPhone 7 Plus

Tükröződés

Az Apple itt csak önmagát nem tudta legyőzni. A világ legalacsonyabb fényvisszaverése az iPad Pro kijelzőinek van, speciális tükröződésmentes bevonatának köszönhetően a beérkező fénymennyiség csupán 1,7%-a pattan vissza. Ehhez képest az iPhone 7 4,4%-os értéke kevésnek hathat, de tegyük hozzá, hogy az okostelefonok között így sincs kihívója.

Mielőtt hőbörögni kezdenénk, hogy mé’ nem tette rá az Apple a telefonra is a speciális bevonatot, jegyezzük meg, hogy a telefonok még nem alkalmasak a technológia fogadására. Relatív kis méretük miatt bedobjuk a táskába, zsebünkbe, és egyéb karcmágnes helyekre, ami a bevonat gyors halálához vezetne.

A gyártók már dolgoznak egy karcállóbb megoldáson, amit jól is tesznek. A fényerőt ugyanis már aligha lehet tovább növelni hőkezelési és energiafogyasztási okok miatt, így csak a visszatükröződés csökkentésével tudnának jobb eredményeket produkálni e téren.

iphone 7

Betekintési szög

Az IPS technológiának ez hazai pálya, nem meglepő, az iPhone 7 is kíváló értéket kapott. Gyakorlatilag nem érzékelhető színelváltozás akármilyen szögből nézzük is. Ezfontos, tekintve, hogy sokszor tesszük le asztalra, párkányra, mosógépre a telefonokat, ilyenkor pedig nem face-to-face látjuk a kijelzőt.

Az IPS-nek ugyanakkor megvannak a hátulütői is. A fényerő rohamosan csökken a betekintési szöggel arányosan: 30%-os szögből nézve 55%-os veszteség volt mérhető a tesztek során, ami teljesen normális minden LCD megjelenítőnél. A kontrasztarány viszont ezzel szemben, ugyanebből a szögből vizsgálva, megmarad közel 1000:1, ami minden bizonnyal a Dual-Domain Pixels technológiának köszönhető. Ez pedig így egy újabb rekord.

Forrás: Macrumors és DisplayMate Technologies

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!