imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vérnyomás mérésre is képes lehet az Apple Watch


Ismét egy érdekes Apple szabadalom bukkant fel, mely lehetővé tenné az Apple okosórája számára, hogy képes legyen állandóan figyelni viselője vérnyomását. Hogy ez ne legyen kényelmetlen, egy egészen frappáns megoldást fejlesztettek ki a méréshez.

A vérnyomásmérés nem éppen szórakoztató dolog, sőt vannak akik egyenesen félnek tőle. Érthető, hiszen a jelenlegi módszerek nagyrésze úgy kezdi a mérést, hogy a mandzsettával lényegében elszorítják a véráramot a karodban. Persze, hogy sokan paráznak tőle. Ennél már csak az a rosszabb, ha ne adj’ Isten 24 órás vérnyomásmérést javasol a doktor, így a vizsgálat alatt óránként érezheted hogy egy gép összepréseli a karod. Kellemes vagy sem, a vérnyomás nagyon fontos egészségügyi adat, amit tényleg jobb aránylag rendszeresen számontartani.

Health alkalmazás

Adott tehát a feladat: kéne egy olyan ketyere, ami úgy tudná állandóan monitorozni a vérnyomást, hogy közben nem retteg a felhasználó. Az Apple úgy tűnik, vállalta a kihívást, és kifejlesztett egy olyan technológiát, mely felruházza az Apple Watch-ot ezzel a szuperhasznos képességgel. Ez derül ki legalábbis egy mostani szabadalomból, melyet nemrég okéztak le az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalában. Semmi más nem kell hozzá csak egy Apple Watch és egy speciális szenzorral ellátott szíj.

Az ötlet alapelve egyszerű, de nagyszerű. Amikor ver egyet a szíved, akkor egy nyomáshullám indul el az ereidben. Ennek a frekvenciája lényegében a pulzusszám, a szív verésekor megnövekedett nyomást pedig a szisztolés vérnyomás. Ha egy szenzor képes detektálni, hogy mikor húzódott össze a szíved, azaz dobbant egyet; majd azt is érzékelni, hogy az így keletkezett nyomáshullám mennyi idő alatt ért el a csuklódig, akkor megkaphatjuk az úgynevezett pulzustranzitidőt (Pulse Transit Time – PTT). Ebből pedig már kikalkulálható a várnyomás is.

Az Apple-nél elég komoly kutatásokat végeznek egészség témakörben is.

Egy csuklón hordott készülék és egy ehhez kapcsolódó módszer lehetővé teszi a pulzustranzitidő nem invazív (magyarul nincs vágás, szúrás, hasfelmetszés, stb. – a szerk.) mérését és a vérnyomás kiszámítását a pulzustranzitidőből. A csuklón hordott készülék tartalmaz egy gyorsulásmérőt, egy fotopletizmográfot (PPG), vagy pulzusnyomás-érzékelőt, illetve egy vezérlőegységet. A csuklón hordott készülékhez kapcsolt fotopletizmográf vagy pulzusnyomás-érzékelő detektálja a felhasználó csuklóján végighaladó vérnyomáshullámot.

A vezérlőegység úgy lenne beállítva, hogy feldolgozza a gyorsulásmérő kimeneti jelét, annak érdekében, hogy érzékelje, a vérnyomáshullám mikor hagyta el a felhasználó bal szívkamráját; illetve képes feldolgozni a fotopletizmográf vagy a pulzusnyomás-érzékelő adatait, hogy megállapítsa, a hullám mikor érkezett meg a csuklóhoz. A hullám bal kamrától csuklóig tartó útjának sebességéből kiszámolja a pulzustranzitidőt, majd az adatokból egy vagy több vérnyomásértéket generál – fogalmaz a szabadalmi kérelem.

A beadványban megjegyzik, hogy a magas vérnyomás az egyik fő rizikófaktora a kardivaszkuláris (szív- és érrendszeri) megbetegedéseknek. Éppen ezért a minél korábbi detektálása nagyban hozzájárulhat a károk megelőzéséhez, a rendszeres monitorozás pedig a korai felismerést segíthetjük elő.

Minden szabadalomnál, így itt is érvényes, hogy semmit nem tudhatunk arról, hogy az Apple valóban megvalósítja-e a fentebb leírt technológiát. Azt viszont korábbról tudjuk, hogy az Apple ezidáig azért nem igyekezett annyira az ilyen orvosi műszerek funkcionalitásával rendelkező technológiák implementálásával, mert akkor az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (röviden FDA) sokkal szigorúbban ellenőrizte volna az okosórát.

Ezzel pedig gátat szabtak volna a gyakori frissítéseknek, így érthető módon az Apple inkább kihagyta ezeket a lehetőséget, noha egy-kettőhöz már az első generációs Watch-ban is megvoltak a szükséges szenzorok. Épp ezért örömteli hír, hogy az FDA a nyár elején módosított a szigorú szabályozásokon, így lényegében zöld utat kaptak az Apple hasonló törekvései. Reméljük, hogy hamarosan nemcsak a már beígért vércukorszint-mérés, hanem a vérnyomásmérés is belekerül valamelyik elkövetkezendő szériába.

Forrás: 9to5mac

Webshopunkban jelenleg is több tucat akciós Apple Watch várja, hogy hazavidd őket. Bár vérnyomást jelenleg egyik sem tud mérni, garantáljuk, hogyha minden nap “lefutod” a köreidet, már egy fontos lépést tettél egy egészségesebb élet felé.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!