imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vessyl okospohár. Igen, jól olvastad: OKOSPOHÁR


Okosóra? Az már csak a tegnap újdonsága, ugyanis az okosóra már nem menő. Itt a Vessyl OKOSPOHÁR! Oké, igazából majd csak 2015-ben jelenik meg, de a prototípusok működnek, már árat is tudunk, és akár már ma meg is rendelheted.

Hét évvel ezelőtt a Queen’s egyetemen biomérnöknek tanuló Justin Lee tudta, hogy szeretne készíteni valamilyen “internetes izét”, de nem akart egy újabb okos lámpát, okos kenyérpirítót vagy villanykapcsót építeni.

Egy számítógépet akartam beépíteni egy olyan eszközbe, ami mindenütt jelen volt és van az emberiség történelmében.

Végül megszületett a Vessyl, egy 3,8 deciliteres okospohár. A legdurvább, hogy tényleg okos. Nézzétek meg a videót mielőtt tovább olvastok.

Ahogy látjátok, ez a cucc nem viccel. A pohárban lévő szenzor minden beletöltött italt felismer. Varázslat! Nem csak azt mondja meg, hogy sört töltöttél bele, hanem azt is, hogy Heineken sört töltöttél bele. Vagy akár azt is felismeri, hogy Pepsit vagy Coca-Colát iszol. (Természetesen Coca-Cola.)

MOLEKULÁRIS ANALÍZIS

vessyl-black-in-hand-onMár magában ez is igencsak űrtechnológiának tűnik, de ennél jóval többet is tud. Van ugyebár az a mítosz, hogy naponta meg kell inni két liter vizet, mert az az egészséges. Ne menjünk bele, de ez így ebben a formában hülyeség, ugyanis a hidratáció ennél sokkal összetettebb, hiszen mindenkinek különböző mennyiségű folyadékra van szüksége. Épp ezért ügyes a Vessyl pohár, ugyanis pontosan ki tudja számolni, hogy mikor mennyi folyadék bevitelre van szükségünk. A Vessyl figyeli, hogy mennyi koffeint iszol, méri, hogy mennyi cukrot, fehérjét, kalóriát, zsírt fogyasztottál, függetlenül attól, hogy ezek boltban megvásárolt vagy házi készítésű folyadékok voltak-e. Az összegyűjtött információk birtokában tökéletesen ki tudja számítani, hogy a nap folyamán még mennyi folyadékot kell bevigyünk a szervezetünkbe. Ugyebár a koffein vízhajtó hatású, tehát ha sok kávét iszunk, akkor több vizet is érdemes fogyasztanunk. A hidratálás mértékét egyébként a pohár oldalán található fényes kék csík is jelzi ha megdöntjük a poharat, de természetesen ahogy az egy jó okoskiegészítőhöz illik, az iPhone-unkon is láthatjuk ezeket az adatokat. Például szólhat ha túl sok kávét ittunk, vagy akár akkor is ha túl sok alkoholt ittunk. Persze nem tudom mennyire reális, hogy egy kocsmában egy ilyen pohárba kérjük az alkoholos italokat, mindenesetre a lehetőség adott.

DrinkAppCup_1_verge_super_wide

Magát a hidratáció mértékét egy PRYME névre keresztelt rendszer végzi, a begyűjtött adatok alapján a magasság, a súly és egyéb jellemzők alapján kiszámolja, hogy mennyi az ideális folyadékbevitele a pohár használójának, az adatok pedig Bluetooth segítségével jutnak el a telefonunkra, és magába az alkalmazásba.

MINDENT MÉR. KALÓRIA, CUKOR, ZSÍR, PROTEIN, KOFFEIN

Az érzékelőről ami tulajdonképpen a munka oroszlánrészét végzi, nem sokat árult el Justin Lee, mindössze annyit mondott, hogy hasonló az üdítőgyártók szenzoraihoz, amik folyamatosan monitorozzák az üdítőitalok összetételét, a Vessylben található érzékelő is ugyanezt végzi el, molekuláris szinten vizsgálva a folyadékok összetevőjét. Nincs nyílás vagy bármi ilyesmi, egyszerűen egy üres poharat kell elképzeljünk, melyen belül hipermodern cuccok találhatók.

vessyl-szoveg

Jó kérdés, hogy mennyire macerás egész nap magunkkal hurcolnunk egy termosz szerű poharat, de a tervezők szerint, sokan vannak világszerte akik egész nap egy ásványvizes vagy üdítőitalos flakont hordanak maguknál. A Vessyl teteje egy mozdulattal lezárható, tehát akár ebben is lehet a nap folyamán hordozni az italunkat. Azt is megtehetjük, hogy otthon is és a munkahelyünkön is tartunk egy-egy Vessyl poharat, hiszen az iPhone alkalmazás képes szinkronizálni több pohárból érkező adatokat. (Persze ha nem sajnáljuk a pénzt ilyesmire, bár az is igaz, hogy munkahelyen azonnal szupermenők lehetünk egy Vessyl poharat használva. :) )

A töltés drótnélküli indukciós technológiával történik, tehát elég néha a konyhában lerakott talpra rakni a poharat ha tölteni szeretnénk. Egy töltéssel 5-7 napot működik Vessyl, a töltés pedig 60 percet vesz igénybe. Ezek szerintem teljesen vállalható időtartamok, az biztos, hogy nem ezen múlik majd a termék sikere.

vessyl3

INSTANT GET igaz? Most akkor jöjjön a feketeleves. A Vessyl majd csak 2015-ben lesz kapható, 200 dolláros áron. Ez nálunk 200 eurós árat jelent majd adókkal növelve, ez pedig átszámítva 62 000 forintot jelent, ami semmiképp nem nevezhető olcsónak. A Vessyl oldalán most féláron lehet előrendelni, és bevallom el is gondolkoztam, hogy rendelek egyet, de 2015 annyira messze van, hogy végül nem rendeltem meg, bőven van még idő eldönteni, hogy tényleg szükség van-e egy ilyen okospohárra. Igazából a legnagyobb visszatartó erő, hogy én presszókávét szoktam inni, azt meg ha átöntöm egy ekkora méretű pohárba azonnal túlságosan lehűti, ezzel jelentősen csökkentve a kávé élvezeti értékét.

Ettől függetlenül nagyon ígéretes terméknek ígérkezik, eddig csak a jövőben játszódó filmekben lehetett ilyesmit látni, hogy egy pohár kommunikál az emberekkel. Ha veszek, Bishopnak fogom hívni.

 

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!