imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vészhelyzet esetén az iPhone elküldheti GPS adataink a készenléti szerveknek


Legalább is ha az Apple megfogadja az EENA (European Emergency Number Association) tanácsát, és implementálja az Advanced Mobile Location névre hallgató funkciót rendszereikbe. Hasznos lenne…

Az EENA felszólította az Apple-t, hogy legyenek kedvesek és ültessék be az Advanced Mobile Locationt (AML) az iOS-be. Az egyesület szerint ezzel rengeteg vészhelyzetbe került iPhone tulajdonosnak menthetnék meg az életét.

Az AML alapvetően pofonegyszerűen működik. A készülék érzékeli, ha egy segélyhívó számra adnak le hívást (rendőrség, mentő, tűzoltó), majd ha nem lett volna alapból bekapcsolva, akkor automatikusan aktiválja a Wi-Fi-t és a GPS-t, hogy rögzítse a pontos koordinátákat. Ezután a készülék a kapott adatokat azonnal el is küldi az aktuális készenléti szervnek, majd újra kikapcsolja a GPS-t meg a Wi-Fi-t.

Az EENA szerint ez a módszer 4 000-szer hatékonyabb, mint a mostani lehetőségek, hiszen enélkül a szervek maximum csak a cellainformációkra alapozhattak, ami ritkán megfelelően pontos. A példa kedvéért leírtak pár megtörtént eseményt, amikor valóban életet mentett a technológia.

Ausztriában például egy biciklis súlyos fejsérülést szenvedett. Amikor hívta a mentőket, hamar kiderült, hogy a fejsérülés következtében átmeneti zavarodottság lépett fel nála, így nem tudta megmondani, pontosan hova érkezzenek ki az életmentők. Szerencsére az AML segítségével így is könnyedén meg tudták találni a sérültet. De meséltek egy litván 7 éves kisfiúról is, aki nem tudta megmondani a címet, amikor az apját ájultan találta, vagy túrázókról, akik szintén nem tudták megmondani lokációjukat, amikor egyik társuk eltörte a lábát a hegyekben.

Az AML működéséhez két egyszerű lépésre van szükség. Egyrészt a telefon operációs rendszerébe be kell építeni a funkciót (a Google ezt már tavaly megtette az Androiddal); másrészt az adott országban a szolgáltatókkal egyeztetve ki kell építeni a fogadó rendszert, hogy legyen hova érkeznie a koordinátáknak. Ez már számos európai országban megvalósult.

Az Apple egyelőre nem reagált a felszólításra. Pedig jól tennék, hiszen az, hogy az Apple Watch vészhelyzetben elküldi a lokációnkat a megadott kontaktszemélyeknek, édeskevés lehet bizonyos helyzetekben.

Forrás: Macrumors

Tudtad, hogy az Apple Watch vészhelyzet esetén már most is automatikusan elküldi lokációnkat a megadott kontaktszemélyeknek? És azt tudtad, hogy most akár több mint 100 000 forintot is spórolhatsz bizonyos Apple Watch modelleken?

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!