imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vezeték nélküli töltés érkezhet jövőre az iPhone-ba?


Sok Samsung reklám szólt arról, hogy az iPhone-okat még mindig csak a hagyományos módon – kábel segítségével – lehet tölteni. Ez persze nem véletlen, hiszen komoly technikai oka van, hogy a jelenleg kapható Apple telefonok nem képesek erre. A Qualcomm viszont most egy olyan technológiai újítást mutatott be, ami teljesen áthidalja ezt a problémát és a jövőben akár az iPhone-ok is megkaphatják az Apple beszállítójának a szabadalmát.

Az alapvető probléma, hogy az új iPhone-ok külseje – az 5c kivételével – fémötvözetből készül, és emiatt az indukciós töltés hihetetlenül felhevítené a telefont. Ez pedig az alkatrészek károsodásához és a készülék korai meghibásodásához vezetne. Jony Ive alumínium imádata miatt eddig úgy tűnt soha nem lehet ezt megvalósítani egy Apple telefonban. Az igényt felmérve és a piaci résben található lehetőséget felfedezve több gyártó is elkezdett olyan tokokat gyártani, amelyek műanyagból készültek és a belsejükben indukciós tekervények kaptak helyet. Így egy megfelelő indukciós töltőlappal már az 5/5s készülékekben is lehetőség adódott a vezetékek mellőzésére.

20131127140450-iqi-receiver

Sok felhasználó viszont úgy szerette volna a telefonját érintéssel tölteni, hogy nem kell hozzá egy ormótlan telefontok. A QI Wireless megoldása se lett volna rossz kezdeményezés, hiszen a töltési folyamathoz itt csak egy kártyát kellett erősíteni a hátlaphoz – vagy elrejteni a már meglévő tokunk alá – és utána már bármelyik vezeték nélküli töltőállvánnyal tölthettük a telefonunk. A papírkártya 6-7 ezerforintos alapára viszont rettenetesen sok, ami a legtöbb felhasználónak egyszerűen nem érte meg. Ekkor jön a képbe a Qualcomm Wi-Power technológiája, ami lehetőséget ad a vezeték nélküli töltésre a fémhátlappal rendelkező eszközökben is.

wireless-apple-iphone-concept-dock-640x368

Az standard induktív kapcsolat létrehozása helyett, ez a technológia a kevésbé ismert mágneses térben létrejövő rezonáns induktivitást veszi alapul. Ilyen energiaátadás során az elektromos áram közel veszteség nélkül továbbítható (0,93-as hatásfokkal). A magas hatásfok miatt kevés energia alakul át hőenergiává, és ez még a jó hővezető képességgel rendelkező fémek esetében is csak minimális melegedést jelent. A technológia nagyszerűsége abban rejlik, hogy egyszerre több vevőtekercset is ki tud szolgálni egy adótekercs. Így akár egy töltőállomáson több eszköz töltésére is képesek lennénk. Érdekesség, hogy az Apple Watch töltője is nagyon hasonló módon működik.

A közeljövőben hiába várjuk az újítást, az iPhone 6s ugyanis biztosan nem fogja megkapni a technológiához szükséges hardvert. Leghamarabb jövőre használja majd ezt a fejlesztést az Apple, és akkor talán az iPhone 7-et már tölthetjük vezeték nélkül is, egy megfelelő dokkolóval.

Forrás: Cult of Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!