imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vidgets: sok kis widget iOS 8-ra


Az iOS 8 sok újdonsága közül az egyik a Notification Centerben (értesítési központban) megjeleníthető widgetek bemutatása volt. A fejlesztők több népszerű alkalmazásba is beépítették már ezt a lehetőséget, és sok olyan app jelent meg az App Store-ban, ami gyakorlatilag csak erre a funkcióra lett kihegyezve. Az egyik ilyen a pofonegyszerű Vidgets.

Ahogy a neve is mutatja, az alkalmazás csak egy valamire jó: widgeteket helyezhetünk el vele iOS 8-at futtató iPhone-unk vagy iPadünk értesítési központjában, melyet a képernyő tetejéről indított lefelé elvégzett húzással csalogathatunk elő. Szóval a Vidgets a felhasználók widget-éhségét hivatott kielégíteni a maga 17 beépített widgetével. Gyorsan szaladjunk végig ezeken, melyik mire lehet jó!

Az óra szekcióban összesen 5 widget közül választhatunk: van két analóg óránk World Clock és Analog Clock néven. A lényegi különbségre én nem jöttem rá a kettő között azon kívül, hogy az egyiken fel vannak tüntetve a számok a számlapon, míg a másikon csak rovátkákat láthatunk. Mindkettőnél beállíthatjuk, hogy automatikusan az elérhető helyzetünk alapján mutassa az aktuális időt, vagy beállíthatunk tetszőleges várost (időzónát). Mindkettőnél bekapcsolhatjuk, hogy az óra mutassa, délelőtt vagy délután van-e az adott időzónában. Van egy digitális óránk is, ez teljesen egyértelmű, én arra használom, hogy 24-órás módban a Cupertinó-i időt mutassa, így mindig tudom, hogy Jony vajon az igazak álmát alussza, vagy dübörgő technó kíséretében firkálgatja egy papírlapra az iPhone 7 formatervét. A naptár az adott dátumot és napot írja ki, itt is megadhatunk egyedi időzónát, végül pedig van egy időzítőnk, ami az általunk beállított időről számol vissza (legfeljebb 1 napról). Állítsuk mondjuk 8 percre, ha gyakran főzünk spagettit.

Vidgets widget app

Jön a System szekció, amiben mindenféle rendszerértékeket láthatunk, bár nagyon komoly analitikára senki ne számítson. Van egy akkumulátortöltöttség-visszajelzőnk, amit mondjuk úgyis látunk a jobb felső sarokban, szóval szerintem teljesen felesleges a létezése. Ezen kívül két widget található még ezen a részen: a Free Space megmutatja a telefonon elérhető szabad tárkapacitást, ami néha jó emlékeztető lehet arra, hogy ideje törölni pár régen használt alkalmazást. A Free Memory pedig minden gyakorlatlan felhasználóra a frászt hozza majd, mert ez a szabad RAM mennyiségét mutatja, ami a legritkább esetben fog 10% fölé kúszni – de ez így van rendjén, így találták ki az iOS-t.

Van egy GPS-részlegünk is. Gyorsan leszögezném, hogy csak óvatosan ezekkel a widgetekkel, mert – mint ahogy a nevük is mutatja – használják a helymeghatározást, vagyis minden egyes alkalommal bekapcsolják a GPS-t a telefonon, ha lehúzzuk az értesítési központot. De legalább a fent említett akkumulátor-widgettel nyomon követhetjük, ahogy szívják le az értékes mAh-kat. Itt van egy sebességmérőnk, ami egy pici analóg órán mutatja a pillanatnyi sebességünket, emelem kalapom az előtt, aki karnyújtásnyi távolságról első pillantásra leolvassa az értéket. Az analóg iránytű értelemszerű, majd ezután következik a sokkal praktikusabb „digitális” sebességmutató. Van egy digitális iránytűnk is, illetve egy tengerszint feletti magasság-mérőnk, ami szintén a GPS-műholdaktól kapja a megjelenítendő adatot.

A Weather szekcióban négyféle időjárás-widget közül választhatunk: az első kettő a mai illetve a holnapi időjárást mutatja meg egy kis piktogram segítségével, a másik kettő pedig a hőmérsékletet, szintén a mostani időpillanatra vagy a holnapi előrejelzés alapján. Mindegyiknél beállíthatjuk, hogy az aktuális helyzetünk alapján mutasson értékeket, vagy egy konkrét várost is megadhatunk. Érdekes módon ezeknél nem működik az átnevezés, ami például az idővel kapcsolatos widgeteknél igen, ez valószínűleg egy bug az alkalmazásban.

A widgeteket a Vidgets alkalmazáson belül szabhatjuk testre, illetve itt állíthatjuk be a sorrendjüket, és azt, hogy melyikek jelenjenek meg az értesítési központban. Az átláthatóbb tagolás érdekében használhatunk vékony elválasztóvonalakat is. Widgeteket értelemszerűen a nagy + gombbal adhatunk a sajátjainkhoz, a jobb alsó sarokban található ceruzával pedig törölhetjük őket a listánkból. Ha az alkalmazáson belül rákoppintunk egy widgetre, akkor a beállításaihoz jutunk. A bal alsó sarokban található ikonnal színsémát választhatunk, 8 ingyenes szín közül választhatunk, de ha alkalmazáson belüli vásárlással 2,69 €-ért megvesszük a Pro csomagot, teljesen testre szabhatjuk a színeket. Szerintem ennek semmi értelme, úgyis az alapértelmezett fehér néz ki a legjobban. A Pro verzióban el is rejthetjük a widgetek neveit, meg később egyéb opciókat ígérnek a fejlesztők, mindenesetre szerintem fölösleges egyelőre beruházni. A főképernyőn lévő nagy + gombbal egyébként előcsalogathatunk egy widget-kérő felületet, ahol láthatjuk a leggyakrabban kért funkciókat és szavazhatunk is rájuk. A fejlesztők azt ígérik, amit lehet, szépen lassan beépítenek majd az alkalmazásba.

Vidgets widget app

Röviden ennyi lenne minden, amit a Vidgets tud. Nem sok, de ingyenes, és ha valakinek nagyon hiányoznak az értesítési központból a widgetek, akkor adhat neki egy esélyt, legalább a megjelenés és a kezelőfelület illeszkedik az iOS 8 képi világába – amíg nem kezdünk el játszani a színekkel. Én még nem töröltem, de nem tartom kizártnak, hogy hamarosan elérkezik az a pillanat.

Neked van kedvenc – talán hasznosabb – widget-alkalmazásod iOS 8-ra?

Vidgets letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes, IAP)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!