imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vigyázat! Könnyedén visszanyerhetőek az iOS Markuppal maszkolt adatok


Te is azok közé tartozol, akik előszeretettel használják az iOS 11 egyik újdonságát, amivel a frissen készült képernyőfotókat szerkeszthetjük pillanatok alatt? Esetleg néha még személyes/intim/titkos információkat is maszkolsz vele? Hát, jobb ha nem teszed! Soha.

Az iOS 11-ben a rengeteg újdonság mellett helyett kapott egy apróságnak tűnő, mégis kifejezetten kényelmes, könnyen és intuitívan használható funkció. Ha csinálsz egy képernyőképet, akkor annak előnézete pár másodpercre megjelenik a bal alsó sarokban. Ha erre ráböksz, akkor beugrik egy elég handy kis kezelőfelület, ahol alap szerkesztéseket végezhetsz a képen mielőtt tovább osztanád, vagy elmentenéd a fotókönyvtáradba.

A szerkesztőfelületen több eszközt is találunk, van itt ceruza, szövegkiemelő, filctoll, radír, geometrikus alakzatok, nagyító és társaik. Legtöbben valószínűleg valamilyen felirat hozzáadására, lényegi kiemelésre használják ezeket. Nem ritka viszont az sem, hogy itt kerülnek jótékony takarásba a piszkos kis titkok. Vagy bankszámlaadatok. Vagy személyes adatok. Esetleg mások személyes adatai…

Ne! Ismétlem NE, NE és NE! SOHA!!!

De most miért mondjuk ezt, hiszen nem látszik semmi?! Való igaz, normál esetben tényleg nem, azonban még a legegyszerűbb képszerkesztővel is könnyedén bekukkanthatunk a virtuális filctakaró alá. Ennek prózai okai vannak…

A maszkolást praktikus okokból legtöbben a szövegkiemelő eszközzel végzik, hiszen ennek van a legvastagabb feje. Az az első suhintások alkalmával bizonyára mindenkinek egyértelművé válik, hogy ez az ecsetfajta bizonyos mértékben áttetsző nyomot hagy maga után. Azonban kis ismétléssel könnyedén annyi réteget halmozhatunk egymásra, hogy ez ne jelentsen érzékelhető problémát, lényegében a második, harmadik kör után már bőven nem látható a szemnek az eredeti szöveg.

Az ember ezután önfeledt lelki nyugalommal küldözgeti tovább a képet, gondolván, hogy minden érzékeny információt kitakart. Végül is, mi baj lehet? Ebből kifolyólag relatíve gyakran lehet ilyen maszkolásokkal találkozni a Facebookon, Redditten és más internetes fórumokon is, ahol aztán tényleg boldog-boldogtalan hozzáférhet a képhez. Ennek ellenére mi továbbra is teljes bizonyossággal meg vagyunk róla győződve, hogy rejtve maradt, aminek úgy kell maradnia.

Hát nem.

Vegyük kicsit kezelésbe a fenti képet. Nem kell hozzás semmi nagytudású képszerkesztő, gyakorlatilag bármelyik megteszi, amelyikben lehet fényelni. Az egyszerűség kedvéért én most a macOS-es Fotó alkalmazás beépített szerkesztőjéhez folyamodom. Semmi mágiára nem kell gondolni, mindössze két értéket fogok állítani. A Light csúszkát maximumra küldöm, a Curves szekcióban pedig feltolom a bal felső sarokba az ívet. Tadam, máris kristálytisztán olvasható a felirat, amit ezelőtt két pillanattal még tökéletes biztonságban tudtunk.

Ne legyenek illúzióink, ugyanezt jóformán bármelyik színárnyalattal, bármilyen feliraton megtehetjük. A végeredmény nyilvánvalóan sok tényezős, azért nem teljesen mindegy a takarószín (nálam a piros bizonyult a legjobban takarónak), illetve az sem, hogy hányszor mentünk át a szövegen a kiemeléssel (a fenti képen három réteg fekete kapott helyett a fekete feliraton), de a metódus ugyanaz, legfeljebb más irányba kell húzni a csúszkákat, többet kell bogarászni. Tényleg nem kell hozzá semmi tudás, csak egy kis játszadozás.

És pont emiatt lehet veszélyes. Ha valaki nem tud erről, akkor azért mert önfeledten tolja ki a visszafejthető képeket a vakvilágba; ha meg valaki – nem túl jóindulató személy – tud róla akkor azért, mert egyszerűen visszafejtheti az előbbi csoportba tartozók képét.

Pirossal kicsit nehezebb, de a végeredmény így is olvasható.

Amit tenni lehet tehát, hogy 1.) nem használod erre a célra a funkciót 2.) megosztod frissen szerzett tudásod azokkal, akik használják. Például elküldheted nekik ezt a cikket. ????

Forrás: 9to5Mac

Az iOS 11 leginkább az iPadek életében hozott jelentős változást. Gondoljunk csak bele, mennyivel intuitívabb a képernyőképek Markuppal történő szerkesztése egy Apple Pencil segítségével. Mindenesetre érzékeny adatokat ott sem szabad ám kiemelővel takarni!

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!