imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Világkörüli út az iPhone kamerájával


Az iPhone-nal készített, mozihatású videók rohamosan bővülő kínálatában szép számmal válogathatunk a világ legszebb helyeit megörökítő felvételek között. Ezekből szemezgetünk most az SE-től az XS Maxig.

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a turisták még kazettás kameraszörnyekkel a nyakukban dokumentálták élményeiket. Napjainkban egy telefonnal és egy gimballal már értékelhető felvételeket lehet produkálni, persze csak ha a kreativitás is megvan hozzá. Ha te sem utazol annyit, mint szeretnél, talán kissé kárpótolhatnak ezek az iPhone-nal rögzített zenés útifilmek.

Dubai Marina, Egyesült Arab Emírségek – iPhone SE

Nem csalás, nem ámítás: a 2016-os SE bizony egész jó videós képességekkel büszkélkedhet, hiszen a csak pár hónappal korábban megjelent akkori zászlóshajó, a 6S kameráját kapta meg. Richard Lackley Dubairól készített felvételei remek bizonyítékai ennek, még ha kicsit túl lilásra is sikerültek itt-ott. Az összeállítás 1,5 perc után a legérdekesebb, onnantól ugyanis a szerkesztés előtti állapotokat veti össze a végeredménnyel.

Marokkó – iPhone 6S

Ha már szóba került a 6S, vétek lenne kihagyni Andrea Ceccarini észak-afrikai kalandját. A készítőnek elege lett a tízkilós felszerelése cipeléséből, a határon pedig a drónját is lefoglalták, így nem maradt más számára, mint az Apple 2015-ös üdvöskéje. A tavaly rögzített film kifejezetten lassú tempójú, itt-ott megfigyelhető némi zajosság is, ugyanakkor remek hangulatot áraszt.

Olaszország – iPhone 7

Yuta Takahashi japán tervező 2017-ben utazott Olaszországba egy díjátadó miatt, s ekkor készítette ezt a csodálatos videót Milánó, Bellagio, és a Comói-tó szépségeiről. Az iPhone 7 és a FiLMiC Pro app mellé egy DJI Osmo Mobile stabilizátort hívott segítségül, a végeredmény pedig magáért beszél. Nekem legalábbis megjött a kedvem egy olasz kiruccanáshoz…

Los Angeles, Egyesült Államok – iPhone 8 Plus

Matteo Bertoli hivatásos videós, nem csak reklámokat, de videoklipeket is készít, ügyfelei között olyan komoly cégeket tüntet fel, mint a McDonald’s és a Nike. Az iPhone 8 Plus 2017-es megjelenésekor tesztelte is a készüléket, szakavatott kezeiben látványos imázsfilm született. A videó minden kötelező Los Angeles-i elemet felvonultat a kosárlabdázó fiataloktól az aranyló naplementében fürdő Santa Monica mólóig.

Hongkong – iPhone X

A travel9to5 csatornára feltöltött hongkongi anyag egy bizonyos Eric műve. A készítő magáról ugyan nem sok mindent oszt meg, de a videóról leírta, hogy az iPhone X mellett Lemuro felcsatolható lencséket, illetve egy DJI Mavic Pro drónt vetett be a nyüzsgő városállam megörökítéséhez. A kész mű egy kifejezetten dinamikus film lett lassításokkal, time-lapse betétekkel, zoomolással sűrűn megszórva.

Chicago, Egyesült Államok – iPhone X

Andy To a telefonos videózás nagy kedvelője, pár hónapja Hordon is megosztotta egy XR-rel felvett munkáját. A Chicagóról készült összeállításából árad a téli hangulat, rögzítéséhez egy stabilizátorral támogatott iPhone X-et használt. A szemfülesek még azt a zsírban úszó, vastag tésztás förmedvényt is elcsíphetik, amit a helyiek pizzának hívnak.

Toronto, Kanada – iPhone X

Egy Jamie nevű srác lőtte e csodás Torontói snitteket a DJI Osmo Mobile 2 tesztjének alkalmából. A gimbal és az iPhone X itt is korrekt végeredményt szállított, Kanada legnagyobb városa vonzó célpontnak tűnik a film alapján. A felvételek FiLMiC Pro appal készültek, a szerkesztés pedig az Apple-féle Final Cut Pro X-ben történt.

Gold Coast, Ausztrália – iPhone XS

Jackson Chang rövidfilmjében szinte életre kel az ausztrál tengerpart. A már-már romantikus mű elkésztéséhez az Apple gyári alkalmazását és a FiLMiC Prót, valamint egy stabilizátort használt. A maximális hatás érdekében a hullámok hangját egy internetes effektgyűjteményből szerezte be.

Gran Canaria, Kanári-szigetek – iPhone XS Max

A Youtube-on temérdek profibb XS Max-szal készült film van, mint Anmar Agha alkotása, de a helyszín miatt nem volt szívem kihagyni. A videó nincs agyonszerkesztve, inkább tűnik egy lelkes amatőr munkájának, de remekül szemlélteti, hogy némi kreativitással földi halandóként is egész jó mozit kerekíthetünk a családi nyaralásból.

Ez a kis válogatás remekül mutatja, hogy mekkora utat tett meg a mobilos filmezés az elmúlt években. A telefonok érzékelőinek rohamos fejlődése mellett ebben kulcsszerepet játszott az elérhetőbb árú stabilizátorok és drónok megjelenése is. Egy jó kamerával persze pont olyan könnyű vacak anyagot készíteni, mint egy rosszal, de legalább már az eszköz adott, ha netán akad hozzá kedv és kitartás is.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!