imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook adománya

A világon senki nem gyűjtött be több profitot az Apple-nél


A Fortune kiadta ezévi ranglistáját, a Fortune Global 500-at, melyben nemcsak Amerika, hanem a világ összes vállalatát is sorrende állítják bevételeik alapján. Ebből derült ki, hogy senki nem tudott a világon akkora haszonra szert tenni, mint az Apple.

A híres Fortune 500-as lista, minden évben sorrendbe állítja az – adatszolgáltatásra kötelezett – amerikai vállalatokat előző éves bevételeik alapján. A Fortune 500 nem a cégek piaci kapitalizációját (a részvényeik összesített értékét) nézi, hanem a tényleges teljesítményüket. Elképesztő számokról beszélhetünk itt, hiszen ezek a cégek adják az Egyesült Államok GDP-jének kétharmadát.

Az Apple 22 éve tagja ennek a listának. Tavaly, és idén júniusban is az előkelő harmadik helyet szerezték meg maguknak. Van azonban a Fortune-nek egy másik rangsora is, a Fortune Global 500. Ez annyiban különbözik az előbb említettől, hogy nemcsak Amerika, hanem a világ minden cégét vizsgálja (már amelyikről van adatuk), tehát lényegében egy világranglistáról van szó.

Itt a bevétel szempontjából 9. helyen szerepel az Apple, megtartva ezzel a tavalyi pozícióját. Na de, ha a profitot nézzük! Tudjuk, hogy ebben kifejezetten erős az Apple, és a Fortune sem vitatkozik az állítással: a cég a maga 45,6 milliárd dolláros profitjával az első helyen trónol, maga mögé utasítva egy sor kínai bankot is, amelyek azért szintén nem karitasz szervezetekként működnek. Mindezt úgy, hogy idén 14,4%-kal csökkent a vállalat profitja.

Az említett összeg különösen annak fényében durva, ha megnézzük más ismertebb cégek eredményeit is. Az Alphabet (~Google) például ennek a felét sem tudta begyűjteni, „mindössze” 19,5 milliárd dollár nyereséget könyvelhettek el, hasonlóan a Samsunghoz, akik a 19,3 milliárd dollárocskájukkal épp, hogy befértek a top 10-be.

Érdemes megnézni még azt az ábrát is, amin látszik, hogy miként alakult az Apple pozíciója az idők során. 1995-ben például csak a 42. helyen álltak, majd 1998 és 2005 között benne sem voltak a top 500-ban. Ezután szép lassan évről-évre rohamlépésekben felküzdötték magukat a mostani 9. helyre, ami azért egészen elképesztő teljesítmény. Nem beszélve az első helyről profitabilitás szempontjából.

Ahogy a középiskolai földrajztanárom bölcsen tanította:

Nem a pénz számít, hanem a haszon!

Ez a mondás pedig biztosan rá van tetoválva minden Apple vezető csuklójára, hogy este, zuhanyzáskor emlékeztesse őket, mennyire is kell beárazni az iPhone 8-at.

Forrás: Macrumors

Ha eleged van belőle, hogy ennyi profitot zsebel be az Apple, szívasd meg őket, és vegyél egy akciós iPhone SE-t 99 900 forintért. Egy ennyire olcsó, és ennyire jó készüléken már tuti alig van hasznuk. Az iPhone 8-ból viszont valószínűleg lesz bőven, legalábbis, ha tényleg 1 000 dollár fölé lövik be az árát.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!