imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Virtuális mobilszolgáltatáson gondolkozik az Apple? Nem.


Az Apple-től egyáltalán nem idegen az a gondolat, hogy a teljes felhasználó élményt a saját kezükben tartsák. Gondoljunk csak arra, hogy saját kohászokat alkalmaztak például az Apple Watch házához felhasznált fémötvözetek kifejlesztésére, de a klasszikus, egy kézben van a hardver és a szoftver példát is említhetnénk.

A Business Insider értesülései szerint az Apple új szintre emelné ezt, mégpedig azzal, hogy mérlegelik annak a lehetőségeit, miként indíthatnának virtuális mobilszolgáltatást az Egyesült Államokban és Európában. A lap a forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a szolgáltatást jelenleg az USA-ban tesztelik, és európai mobilszolgáltatókkal is folytatnak megbeszéléseket. Hogy a tesztekből mi igaz, nem tudni, de az Apple cáfolta, hogy ilyesmire készülnének.

Hogyan is működött volna egy Apple-féle mobilszolgáltatás? Ahelyett, hogy egy meglévő, „valódi” szolgáltatónak fizetnénk, közvetlenül az Apple felé egyenlíthetnénk ki a számlánkat az adatforgalomért, SMS-ekért és telefonhívásokért. Vagyis az Apple-től mindent megkaptunk volna, amit a jelenlegi szolgáltatóktól, esetenként többet is: a tervek szerint ugyanis a térerőtől és egyéb adottságoktól függően automatikusan váltana a készülékünk a hagyományos szolgáltatók hálózatai között, akiktől az Apple „bérelné” az infrastruktúrát. Az ötlet nem új keletű, a témában ugyanis már 2006-ban benyújtottak egy szabadalmi kérelmet.

Apple MNVO szabadalomAkkor gyorsan rohanjon mindenki a szolgáltatóhoz lemondani a jelenlegi előfizetését? Egyelőre nem kell sietnünk, ugyanis az eredeti értesülések szerint még legalább 5 évig nem számíthattunk volna arra, hogy az Apple belépjen a mobilszolgáltatók piacára. Nem sokkal a hír eredeti megjelenése után azonban szokásától eltérően az Apple a CNBC-nek reagált a felvetésekre, és azt mondták, hogy a terveik között nem szerepel a belépés a virtuális mobilszolgáltatói piacra.

Hasonló megoldás mindamellett már létezik egyes országokban: az Apple SIM. Ez ugyan egyelőre messze áll a virtuális szolgáltató státusztól – bár az elv hasonló –, mindössze annyit jelent, hogy az iPadekkel együtt megvásárolható SIM-kártyán mi állíthatjuk be, hogy melyik szolgáltató mobilinternetét szeretnénk használni, illetve külföldi utazás esetén könnyedén fizethetünk elő feltöltőkártyás csomagokra anélkül, hogy a SIM-et kellene cserélgetnünk.

Nem lett volna egyébként teljesen ördögtől való az ötlet, hiszen az egyik nagy konkurensnek számító a Google is aktívan kísérletezik hasonló szolgáltatással – a Project Fi jelenleg az Egyesült Államokban érhető el a Nexus 6 készülékkel.

Forrás: Business Insider, The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!