imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Virtuális ölelés a virtuális fa alatt: a jövő karácsonya


2030 vagy 2040 karácsonyához talán már igazi fa és díszek sem kellenek, mert a virtuális is a valódi illúzióját kelti. Ha mégis ragaszkodunk a fenyőhöz, akár a konyhában nevelhetjük. Ha pedig egyik-másik szerettünk nem tud megjelenni, holografikusan mindenképpen ott lesz, és át is ölelhetjük. A kívánságlistákat pedig mindentudó mesterséges intelligenciák állítják össze.

December ünnepi időszak, karácsony közeledtével pedig sokan töprengenek el, hogy vajon hogyan fogunk ünnepelni a jövőben. Az Amazon megbízásából két futurológus, Morgaine Gaye és William Higham a menütől az ajándékokig, a karácsonyfától a távünneplésig felvázolta a következő évek részben hagyománytisztelő, de a technológiai fejlődés hatására sok-sok új dimenzióval gazdagodó trendjeit.

Mi lesz az asztalon?

Az ünnepi menüt több kísérletezés, idegen ízek integrálása és még nagyobb multikulti jellemzi. Más szempontból a nagyvárosi függőleges mezőgazdaság (vertical farming) és a gyakran vele járó talaj nélküli növénytermesztés (hidropónia) lassú, de biztos terjedésével részben mi magunk, sőt, extrémebb esetekben a konyhában is előállíthatjuk az asztalra kerülő zöldségek, gyümölcsök egy részét.

Elképzelhető, hogy a komoly és folyamatos médiavisszhangban részesülő, de egyelőre inkább csak kuriózumnak számító 3D ételnyomtatás is szerepet játszik majd a karácsonyi ételek elkészítésében, de egy ideig inkább csak egyes tészták, desszertek és kiegészítők formájában.

Az italfogyasztást szintén a magasabb szintű kreativitás és a bőség zavara jellemzi, az alkotói képzelet pedig különös koktélokban csúcsosodik ki. Még az sem kizárt, hogy saját műalkotásainkat nyomtatjuk rájuk/beléjük.

“Mivel az italok és a gasztronómia egyre inkább összefonódnak, némi túlzással elmondható, hogy koktéljainkat enni, ételeinket inni fogjuk. Olyan kombinációkra gondoljunk, mint a boros jégkrémek, a bourbonos mogyoróvaj és hasonlók.” nyilatkozta Morgaine Gaye.

Karácsonyfa-díszek 3D nyomtatással

Az esetleg hidropónia segítségével otthon gondosan termesztett fenyőfára egyre több 3D nyomtatással (3DP) készült dísz kerül fel. Már ma is mind többen vásárolnak printelt ajándékot szeretteiknek, sőt, sokan maguk nyomtatják ki a meglepetéseket, emojikkal illusztrált, tetszés szerinti formájú, színű, méretű díszeket, lámpákat, játékfigurákat.

Ezen a téren (3DP) lényegében semmi különös nem történik, csak a jelen trendjei folytatódnak, erősödnek fel, és a következmény, hogy tömegtermékek helyett személyesebb, egyedibb tárgyak lógnak majd a közeljövő szintén egyedibb fáin.

Ritkábban vesszük majd elő a vízkeresztkor leszedett és félretett tavalyi, tavalyelőtti díszeket, helyettük inkább valami újjal, egyedibbel próbálunk előrukkolni. 3D nyomtató ugyan nem lesz minden háztartásban, ráadásul az asztali gépekről az ipari alkalmazásokra tevődik át a hangsúly, de az áresés és a nyomtatóanyag-paletta bővülésének hatására jóval többen vásárolnak majd háromdimenziós printereket, vagy épp tetszetős és könnyen kezelhető, valóban felhasználóbarát okos nyomtatótollakat, amelyekkel természetesen nem síkban, hanem térben rajzolunk, és alkotunk tárgyakat.

A holografikus kijelzőkkel és egyszerű hangutasításra megváltozó képekkel, saját koszorúkkal, gömbökkel és más mütyürökkel szemkápráztató és nagyon személyes jeleneteket, mesetájakat és csengettyűs-csilingelős álomvilágokat állíthatunk be, a jelenlegi giccstermés sokszorosát legyártva tehetjük közkinccsé az újabb formákkal és platformokkal gazdagodó közösségi médián.

Mindenféle technológia adott lesz a fantázia barokkos szárnyalásához, amelyekkel ráadásul teret, időt és pénzt takarítunk meg. A nappalit fénykibocsátó diódákkal, LED-ekkel “tapétázzuk ki”, és még az is előfordulhat, hogy nincs kedvünk a fával bíbelődni, s helyette virtuális mását vetítjük a falra. Ha mégis lesz bent valódi fa, tetszés szerinti méretű digitális mását udvarra, házfalra, bármilyen külső térbe vetítjük ki, a fényképekből, gifekből és videókból összeválogatott, gondosan szerkesztett animált díszletekkel, előtérrel és háttérrel együtt. Ezek a részben virtuális dekorációk bármikor lecserélhetők, sem a tárolásukkal, sem a kihajításukkal nem kell bíbelődni.

Végső opcióként otthonunkat akár úgy is ünnepi díszbe öltöztethetjük, hogy se fát, se gömböket, csillámokat, semmit nem viszünk haza, egy darab tárgy nem kerül be a lakásba, és mégis minden elvárt kellék karácsonyi fényekben csillog-villog.

A digitális és virtuális karácsonyok korába lépünk.

Virtuális ölelés

A karácsony családtagokkal, rokonokkal és barátokkal megosztott ünneplés. A társadalmi-gazdasági változásokkal azonban sok esetben és egyre gyakrabban többezer kilométer választ el tőlük.

A különféle érzékszervek stimulálására alkalmas technológiák ezen a téren is a segítségünkre lesznek. Tapintásalapú távmegoldással, például az érintés érzetét rezgések és mozgások kombinációjával visszaadó ruhába bújva ölelhetjük át a jelen nem lévő rokont. Alternatív megoldás lehet az illető élethű megjelenítése holografikus kép formájában.

“Haptikus öltözékekkel egyszerű dolgok, például szeretteink ölelése is átélhető lesz. De nemcsak velük, hanem a holográf-technológiának köszönhetően szinte bárkivel, például a Télapóval is együtt ünnepelhetünk. A hangfelismerő szoftver segítségével azonnal megelevenednek a roppantmód szórakoztató interaktív képek, képsorok.” – prognosztizál Higham.

Egyes szokásokat azonban a technológiai fejlődés sem változtat meg. Az Egyesült Királyságban 2016-os statisztikák arról árulkodtak, hogy ismét népszerűek a táblás, kirakós és kitalálós játékok, amelyeket egyre jobban össze tudunk kombinálni a már nemcsak szöveg- és képalapú, hanem mind gyakrabban mozgáson és érintésen alapuló kommunikációval, biológiai visszacsatolással (biofeedback).

De mit ajándékozzunk?

Megvan az étel- és italsor, a virtuális vagy a konyhában nevelgetett valós karácsonyfa és a díszek, tudjuk, kik lesznek velünk fizikai valójukban, s kik nem, ajándékokról viszont még fogalmunk sincs.

Ne aggódjunk, mert könnyebb dolgunk lesz, mint bármikor.

A mesterséges intelligencia – a két jövőkutató szerint – már nemcsak speciális területekre korlátozódik, hanem hamarosan közelebb kerül a nagy álomhoz, az általános MI-hez. A segítőkész és egyben személyes segédként ténykedő gépi értelmek online profilunk (lájkokból és diszlájkokból, kedvencekből, kommentekből stb.), vásárlási, honlap-látogatási szokásaink, a közösségi médián mutatott aktivitásunk alapján maguktól készítik el, automatikusan generálják a kívánságlistát – a mienkét és az érintettekét is.

És mivel kedveskedjünk kedves mesterséges intelligenciáinknak? – teszik fel a csattanóként a kérdést a szerzők. Javaslatuk: új nyomtatott tokkal, pluszmemóriával és hasonlókkal.

“Senki nem ismerheti biztosan a jövő karácsonyát, egyvalami viszont egészen biztos: ugyanolyan varázslatos lesz, mint volt mindig.” – összegez a két futurológus.

Források: Tamebay, Tamebay 2, 3Ders.org

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!