imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vírus nincs, de adware van: nyírjuk ki!


Egy előző cikkben tettem egy kijelentést, miszerint Mac-re nincs vírus és nincs szükség vírusirtó telepítésére. Ebben a meggyőződésemben nincs változás, ugyanakkor egyre több hozzám kerülő gépen találok adware-t, az internetböngészést élvezhetetlenné vagy éppen használhatatlanná tevő reklámablakokat arcunkba toló, a keresőszolgáltatót megváltoztató idegesítő szemetet.

Mi is az adware? Általában magát ingyenesnek hirdető, többnyire egyébként teljesen haszontalan programok telepítője mellett, vagy abban bújik meg, majd telepítés után kéretlen reklámokkal, felugró ablakokkal zaklat minket. Leginkább az internet sötétebb bugyraiba tévedve akadhatunk ilyen informatikai szemétre. Tipikus például, hogy ingyen filmnézéssel kecsegtető oldal magát videolejátszónak mondó szoftvert telepíttet velünk és aztán jönnek a reklámablakok… A másik „kedvencem“ a MacKeeper nevű hulladék, szerintem nincs Mac-es, akinek még nem ajánlotta volna valamilyen weboldal a telepítését. Gépünk karbantartását, víruskeresést-és irtást ígér és még fizetős is. Ezzel szemben teleszemeteli a rendszerünket, egy idő után lassulást, vagy olyan problémákat okoz, melyek csak teljes rendszer újratelepítéssel orvosolhatóak. Tehát ez a program pontosan azt okozza, ami ellen állítólag véd.

mackeeper-nietgebruiken-16x9

Sajnos sok tapasztalatlan, vagy Windowsról frissen áttért felhasználó, az iSTYLE ajtaján kilépve máris vírusirtót vágyik telepíteni és az első útjába kerülő agyonreklámozott MacKeeper-t teszi fel. Azt le kell szögezni, hogy ezek nem vírusok, a felhasználó jóváhagyásával települnek, adatainkat nem lopják el, csak időnket és jókedvünket. Mégis a rosszindulatú szoftverek – malware (malicious software) – családjába tartoznak, akárcsak a vírusok.

Mit tehetünk ellenük? Először is óvatosan merészkedjünk „ingyenes“ webhelyekre, vagy ha már megtettük – úgyis általában megtesszük – még véletlenül se töltsünk le ilyen helyekről szoftvert, pláne olyat ne, ami nem csak egyszerűen az Alkalmazások mappába dobva telepítendő, hanem installerrel. Csak akkor írjuk be adminisztrátori jelszónkat egy telepítésnél, ha pontosan tudjuk, mit telepítünk és az megbízható szoftverfejlesztőtől származik. Ebben segít az OS X Gatekeeper szolgáltatása, amely alapbeállítás szerint csak az App Storeból, illetve megbízható szoftverfejlesztőtől származó programot hajlandó futtatni. Ezt a Rendszerbeállítások Biztonság és adatvédelem paneljét megnyitva tudjuk beállítani. Ha mégis megbízunk egy szoftverben, itt tudjuk engedélyezni a telepítését. Ne nyissunk meg kéretlen vagy gyanús e-mailekben található hivatkozásokat. Ezzel gyakorlatilag kizártuk az „User error“ lehetőségét.

Screen Shot 2015-02-03 at 15.56.19

Ha mégis megtörtént a baj és egyre csak felbukkannak a reklámok, viszonylag egyszerű a dolgunk. Szerencsére van egy kis program, amely eddig száz százalékban eredményesnek bizonyult: AdwareMedic. Töltsük le, dobjuk az Alkalmazások mappába, futtassuk le, megtalálja gyorsan a bajok okozóit és el is távolítja.

Screen Shot 2015-02-03 at 19.33.27

Ha ez megtörtént, ajánlott megkeresni és minden komponensükkel együtt eltávolítani a gyanús programokat is. Szerencsés esetben van saját uninstallerük, – ami vagy teszi a dolgát, vagy nem, de inkább alkalmazzuk valamelyik segédszoftvert, amely képes a programokat összes összetevőjükkel együtt eltávolítani. Ilyen például az AppCleaner vagy a CleanMyMac.

Ha már biztonsági kérdésekről esik szó; friss hír, hogy az Adobe Flash aktuális verziójában találtak egy csúnya biztonsági rést, úgyhogy frissítésig ne nagyon telepítsük, aki pedig nagyon biztonságmániás, az a flash uninstaller alkalmazással el is tudja azt távolítani.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!