imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Vírusok kedvelt célpontjává váltak a Macek 2019-ben


A Malwarebytes tegnapi jelentése szerint a Maces malware fenyegetések száma most először haladta meg a Windowsos gépek fenyegettségének szintjét. A Mac lenne a vírusok új kedvence?

A 2008-ban alapított Malwarebytes vállalat és az ugyanilyen nevű fő termékük proaktívan védi az embereket és a vállalkozásokat a különböző veszélyes online fenyegetésektől, úgy mint a rosszindulatú szoftverek, a zsarolóprogramok és antivírusok különböző kiskapui. A Malwarebytes teljesen helyettesíti az antivírusokat mesterséges intelligencia által vezérelt technológiával, amely megállítja a számítógépes támadásokat, mielőtt azok veszélyeztethetnék a felhasználók számítógépeit és adatait.

Az idei 2020 State of Malware Report kelentésükben úgy találták, hogy a 2019-ben, az előző évhez képest jelentősen megnőtt a Malwarebyte által kiszűrt Maces támadások száma. Míg 2018-ban a Malwarebyte-ot futtató Maceken átlagosan 4,8 fenyegetést szűrtek ki gépenként, ez a szám 11-re nőtt.

Az biztos, hogy a nagy erő nagy felelősséggel jár, a nagyobb piaci részesedés pedig még jobb célponttá teszi a vállalat számítógépeit, még akkor is, ha azok sokkal kifinomultabb natív védelemmel rendelkeznek, mint a Windows-os PC-k.

Potenciális fenyegetettségek terén a Macek drasztikusan különböznek a Windowsos gépektől – olvasható a jelentésben. Windowsos gépek esetén számos különböző kategóriát és családot különböztetünk meg, melyek a hagyományos malware-nek minősülnek, különös tekintettel azokra, amik vállalkozásokat céloznak. A legtöbb Mac-fenyegetés és minden bizonnyal 2019-eben a legelterjedtebbek az adware-ek és a potenciálisan nemkívánatos programok (PUP).

Közel 30 milliós felbukkanással NewTab adware és PCVARK PUP vezetik a betolakodók listáját, míg a méltán hírhedt MacKeeper csak jóval lemaradva a 3. helyre kvalifikálta magát, elvesztve ezzel all-time elsőségét.

Annak ellenére, hogy növekszik a rosszindulatú programok észlelése, legalábbis amint azt a Malwarebytes platformon felfedezték, a Mac továbbra is biztonságos környezet, mindaddig, amíg a felhasználók tudatában vannak a rosszindulatú támadások lehetőségének. Amint a jelentés is megállapítja, minden 2019-es malware-esemény kivételével a felhasználók dupla annyi kártékony szoftvert letöltöttek le és nyitottak meg, amiről meg, hát legjobb szándékkal sem az operációs rendszer tehet.

Forrás: Malwarebytes

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!