imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Visszapereli a Qualcomm az Apple-t


Miután az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága szabálytalannak találta a Qualcomm üzletkötési módszereit, majd az Apple egy milliárdos perrel fejelte meg a történetet, a chipgyártó cég egy 134 oldalas keresetet nyújtott be az Apple ellen. Bátor lépés ez a Qualcomm védőitől, annak ellenére, hogy nem ők állnak nyerésre, igaz még akármi kisülhet az ügyből.

A Ganxsta Qualcomm és Kartell története folytatódik, az elégedetlen tech cégek panaszai ellenére a San Diego-i cég nem hagyja annyiban az Apple egy milliárd dolláros perét és komolyan rászálltak az Apple-re. Összefoglalva a pereskedési mizériát, az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága eljárást indított a Qualcomm ellen, mivel úgy ítélték meg, hogy a cég a szabadalmait kihasználva kényszeríti partnereit előnytelen üzleti megállapodásokra, illetve szabadalmi perekkel tartja sakkban a gyártókat. Többek között az Apple-nek is ilyen aggályai voltak a céggel, és amikor a hatóságok léptek, akkor a cupertinóiak is beálltak mögéjük.

apple-lawsuit-qualcomm_1

Akkor az Apple a következő álláspontot fogalmazta meg:

Éveken keresztül a Qualcomm olyan technológiák után akart jogdíjat szedni, amikhez nekünk semmi közünk nem volt. Minél több innovatív megoldással állt elő az Apple, úgy mint a TouchID, a fejlett kijelzők és kamerák (csak, hogy párat említsünk), annál magasabb díjakat számolt fel a Qualcomm, bármiféle indoklás nélkül. Emiatt egyre többe került az Apple-nek az ilyen jellegű fejlesztések finanszírozása. A chipgyártó cég régi, hagyományos normákra alapozza üzleti modelljét, ugyanakkor dominanciáját versenytársait kizáró taktikákkal, és túlzó jogdíjakkal kényszeríti ki.

Annak ellenére, hogy ők csak egyikei annak a több tucat cégnek, akik az alapvető mobilszabványokat birtokolják, mégis legalább ötször annyi jogdíjat követelnek, mint amennyit az összes többi cég együttvéve. Annak érdekében, hogy megvédje ezen üzleti modelljét, a Qualcomm fokozatosan egyre radikálisabb lépéseket tett. Legutóbb például visszatartott közel egymilliárd dollárt az Apple-től, megtorlásul azért, amiért cégünk az igazat vallotta a hatóságok nyomozása során.

sdut-qualcomm-intel-apple-iphone-lte-verizon-china-2016jun10
A Qualcomm nem is igazán titkolja ezen tevékenységeit, iparági értesülések szerint bevételeinek 70%-a szabadalmi perekből és jogdíjakból származik, a maradék 30%-ot pedig a valós technológiák árusításából szerzi. Persze a cég semmit se ismert el a vádakból, sőt, ahogy akkor is tették, most is keményen beleálltak a perbe. Szerintük az Apple a nagyságát használja fel ahhoz, hogy más kisebb cégeket elnyomjon annak érdekében, hogy kétes ügyeket eltitkoljanak, így jelen per kapcsán sem mondanak igazat a hatóságoknak.

Az Apple célja világos – hatalmas erejüket felhasználva kényszerítették a Qualcomm-ot olyan megállapodásokra, amelyekben a valódi értékénél alacsonyabb árat fizettek a szabadalmaztatott, vezető, innovatív mobiltechnológiákért és ami által az Apple több, mint 760 milliárd dollárt generált az iPhone eladásokból.

– írja a Qualcomm keresetében.

A cég azt is hozzátette, hogy az Apple többször is megsértette a szerződésben foglaltakat, megállapodásokat és üzleti kapcsolatokat akadályozott meg más cégekkel, a Qualcomm kárára. Továbbá visszatartott bizonyos a szabadalmakért járó kifizetéseket, amikben előtte megállapodtak a felek. A keresetbe azt is belefoglalták, hogy nehezményezik, amiért az Apple fals kijelentéseket tett az önkormányzat és a hatóságok felé, ezzel újfent megkárosítva a Qualcomm bizniszeit. Válaszként az Apple vádjaira, miszerint a chipgyártó jelentősen megkárosította a vállalat üzleti tevékenységet azt írják: “olyan mértékben szenvedett az Apple károkat, ha egyáltalán, amennyire a magánakcióik megkárosították őket.”

gettyimages-460993663

Az ügy érdekessége, hogy a Qualcomm reflektált az iPhone 7-ben jelenleg is megtalálható LTE chipek mizériájára. Az iPhone-ok aktuális generációjában Qualcomm, illetve Intel chipek felelnek a mobilkommunikációért. Hiába más cégek más technológiái kerültek az egyes készülékekbe, az Apple szerint semmi különbség nincsen köztük. A Qualcomm azonban úgy látja, hogy ez koránt sincs így: állításuk szerint a cupertinóiak szándékosan visszatekerték az általuk előállított komponensek órajeleit annak érdekében, hogy azonos szinten tartsák őket az Intel által gyártott chipekkel. Mi több, keresetükben az áll, hogy az Apple megtiltotta a Qualcomm-nak, hogy bárhol beszéljenek a turpisságról vagy nyilvánosságra hozzák a tényeket.

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!