imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Visszatekintés – Ilyen volt a 10 évvel ezelőtti Apple


A 2010-es évek búcsújának alkalmából ablakot nyitunk a múltra, s megnézzük, hogy milyen cég volt az Apple, amikor legutóbb készültünk új évtizedbe lépni. Öveket becsatolni, irány 2009!

De hiszen 2009 még csak tegnap volt! Gondolod te, aki pechedre sokkal régebben születtél. Igen, az utóbbi 10 esztendő valóban gyorsan elszaladt, ám ha jobban a dolgok mögé nézünk, akkor azért érezni az idő súlyát. Az Apple történetesen kiváló alany ennek bizonyítására, hiszen a cupertinóiak jelene számos eltérést mutat az akkori állapotokhoz képest.

2009 decemberében az Apple vezérét még Steve Jobsnak hívták, Tim Cook pedig vezérigazgató-helyettesként tevékenykedett. Jobs mindössze pár hónapja állt ismét munkába, miután a nyár során májátültetést hajtottak végre rajta. Már hat éve küzdött hasnyálmirigyrákkal, s ekkor még úgy tűnt, hogy gyógyulófélben van. Egészen 2011 januárjáig maradt a kormány mögött, 2010-ben pedig levezényelte az első iPad, majd az iPhone 4 bemutatóját is.

Ami magát a céget illeti, a szekér már akkor is remekül futott. A legfontosabb termék még mindig az iPod volt, melyből 2009-ben 54 millió darabot adtak el, szemben az iPhone 20,7 milliós mennyiségével. A zenelejátszó akkoriban valóságos arzenállal támadt: a Shuffle, a Nano, a Touch, és a Classic is elérhető volt a vásárlók számára. Mára ezek a Touch kivételével mind megszűntek, a cupertinóiak legfontosabb portékájának pedig már évek óta a tavaly 217 millió eladást produkáló iPhone számít.

Egy 2009-es Macbook a maga vakító fehérségében

Ami a számítógépes divíziót illeti, ott a felhozatal névlegesen 2009 óta sem változott sokat. Már az előző évtized végén is a Macbook, a Macbook Air, a Macbook Pro, az iMac, a Mac Mini, valamint a Mac Pro közül választhattunk. Ezek az utóbbi kivételével talán még külsőleg sem tértek el ordítóan jelenlegi megfelelőiktől, habár az alap Macbook műanyag tokozással érkezett, ami ma már elképzelhetetlen (bármilyen jól is nézett ki). A masinákon a 2009 nyarán megjelent OS X Snow Leopard futott, amit még most is sokan a kedvencüknek tartanak a stabilitásra fókuszáló megközelítése miatt.

Az iPhone terén viszont kifejezetten retro élmény az akkori modell, a 3GS vizsgálata. 3,5 hüvelykes kijelzője 165 ppi-t tudott, ami kissé “recés” éleket kölcsönzött a megjelenített tartalomnak. A 600 MHz-s processzort a Samsung tervezte és gyártotta (az Apple saját A-chipjei 2010-ben mutatkoztak be az iPaddel és az iPhone 4-gyel), ami mellé összesen 256 MB RAM társult. A kamera 3,15 megapixeles képeket lőtt, a videófelvétel még messze volt a 4K-tól, hiszen 480p-ben történt. A frontkamera pedig… nos, az nem is volt. Az 599 dollárról induló készülék akkor még nagyjából komoly rivális nélkül versenyezhetett, mivel a történelmi kihívóvá lett Samsung Galaxy S csak a következő évben érkezett meg.

Az iPhone 3GS, melynek formáját ma is sokan imádják

Ha pedig iPhone, akkor érdemes vetni egy pillantást az iOS-re, no és persze az App Store-ra is. Ami azt illeti, 2009-ben még nem is létezett iOS, hiszen az elnevezés csak 2010-ben született meg. Az Apple mobil operációs rendszerét addig iPhone OS-nek hívták, s az előző évtized végén épp a 3.1.2-es verziónál tartott. Ezt még a Scott Forstall által megálmodott szkeumorf dizájn jellemezte, amelynek ikonjai a valós tárgyakat utánozták (ez az irány egészen a 2013-as iOS 7-ig kitartott). Az App Store-ról szólva pedig mindennél beszédesebb az azóta bekövetkezett növekedés: az áruház 2009-ben „csak” 100 000 alkalmazást kínált, szemben a mai 4 millióval.

Volt néhány tétel az Apple 10 évvel ezelőtti palettáján, ami 2019-ben már sehova sem illene. Az egyik ilyen az Airport routerek termékcsaládja. Az almás hálózati kütyük ugyanis 6 éve frissültek utoljára, tavaly pedig végleg eltűntek a kínálatból. 2009 másik érdekes játékosa az Xserve szervergép volt, melynek utolsó verzióját 2011-ig árulták. Ezeken kívül a szoftveres felhozatalnak is akad egy neves halottja, méghozzá az Aperture fotószerkesztő. A sokak által kedvelt programot akkor még 199 dollárért kínálták, ám 2015-ben neki is búcsút kellett intenünk.

Az Apple.com pillanatképe 2009. december 2-án

Szóval mindez volt, na de mi az, ami nem? Az egyik legfontosabb hiányzó az iPad. Az Apple táblagépe 2010 áprilisában mutatkozott be, így 2009-ben még csak pletykálni tudtak róla. A másik ilyen termék az Apple Watch, hiszen az első almás okosóra csak 2015-ben került a piacra, s természetesen ekkor még az Airpodsról (2016) sem hallott senki. Ami pedig a szolgáltatásokat illeti, ma ugyebár ott az Apple Music, az iCloud, az Apple Arcade, és az Apple TV+. 2009 végén ezek közül egyik sem létezett, így a cupertinóiak legfontosabb szolgáltatása még az iTunes zenei áruház volt (habár akkor még működött az iCloud elődje, a nem túl népszerű MobileMe is).

A szavaknál azonban jóval szemléletesebb az Apple korabeli weblapja, ami akár most is böngészhető a Wayback Machine jóvoltából. A 2009-es verzió ugyan még napjainkban sem mutatna rosszul, de számos apróság miatt teljesen más világ, mint jelenkori megfelelője. Az első ilyen részlet rögtön a menüsáv, ahol akkor még kiemelt helyen szerepeltek az iPodok és a letöltési lehetőségek. A másik, 2019-ből nézve furcsa jelenség a tesztelői vélemények feltüntetése az iPhone aloldalán: a rövid idézetek olyan médiumoktól származtak, mint a USA Today, vagy a New York Times. Harmadik érdekességként pedig megemlíthetők még a letöltések között elhelyezett alkalmazás-toplisták is. A legjobban talán azzal írható le a különbség, hogy az akkori Apple.com még sokkal zsúfoltabb volt, s mai verziójával ellentétben a marketinggel együtt az informatív tartalmakat is előtérbe tolta.

2009-ben még így festett a Mac Pro

Sok dolog változott tehát az Apple háza táján 2009 óta a vezetőségtől (hiszen már se Forstsall, se Jony Ive sincs) a termékpalettán és a szolgáltatásokon át egészen a szoftverdizájnig. Lehet (és kell is!) róla vitatkozni, hogy a megtett út jó irány-e, de annyi bizonyos, hogy az iPaddel, a Watch-csal, valamint az Airpods-szal színesebb lett a kínálat, nem is beszélve az iPhone-ok gazdagabb választékáról. A pixeles kijelzőket és a műanyagot sem sokan sírják vissza, habár a 2009-es áraknak azért nagyon tudnánk örülni. A kérdés már csak az, hogy mit tartogat számunkra a következő tíz esztendő…

Te mit gondolsz az Apple elmúlt 10 évéről?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!