imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Visszatérhet az ujjlenyomat-olvasós iPhone?


Egy új jelentés szerint az Apple felhagyhat a már bejáratott Face ID-val, és helyette visszatér az ujjlenyomat alapú azonosításra, ráadásul nem a Home gombba építenék a szenzort, mint régen, hanem a kijelző alá.

Ne aggódjatok, kezdetben mi is igencsak felhúztuk a szemöldökünket a hír hallatán, amit ráadásul a The Global Times hozott le az egyik elsőként. Az új híresztelés szerint a távol-keleti piacon az Apple kész lenne eldobni a Face ID-t, és visszahozni az ujjlenyomat-olvasót. De mégis miért lenne ez jó?

Nem csak a mi régiónk árérzékeny terület. Kína, mint az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező piac nagyon ki van hegyezve az árakat illetően. Olyannyira, hogy a nagy gyártók képesek akár nagyobb kompromisszumokat is kötni a piacnyerés, vagy éppen a piacvesztés elkerülésének érdekében. A világ legnépesebb országa, még az Apple esetében is, mindig kissé kiváltságos volt az apróbb módosítások terén: ez például az egyetlen piac, ahol lehet kapni fizikailag dual-SIM-es iPhone-t.

Azt is fontos megemlíteni, hogy az Egyesült Államok és Kína Trump elnök vámpolitikája miatt egyfajta gazdasági háborúban áll épp, és a vámok miatt az amúgy sem olcsó iPhone-ok tovább drágulhatnak, ami tovább csökkentené Cookék növekedési lehetőségeit.

Viszlát Face ID?

Az új értesülés szerint az Apple a drága lézeres azonosítást hagyná el a költségcsökkentés jegyében, és az elméletben valamivel olcsóbb, képernyő alá helyezett ujjlenyomat szenzort építené be helyette. Ez a felvetés több szempontból is furcsa. Egészen eddig nem hallhattunk arról, hogy a Face ID, mint technológia annyira drága lenne, hogy jelentősen megdobja a költségeket.

Másrészről pedig túl nagy áldozat lenne ez a vállalatnak. Ne csak az azonosításra koncentráljunk, hiszen az Animojik/Memojik is Face ID alapon működnek, amik kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek a kínai piacon, és amiket már több konkurens is részben vagy egészben lemásolt.

De nézzük meg az ellentétes oldalról is. Ezen logikát követve a képernyő alá helyezett ujjlenyomat-olvasó jelentősen olcsóbb megoldást jelentene. Ez az a techológia, amit párhuzamosan több konkurens is fejlesztett több, de inkább kevesebb sikerrel, évekig hitegetve a piacot. Végül természetesen óriási erőforrásokat bevetve sikerült kifejleszteni a vágyott funkciót, de korántsem gondolnám, hogy szignifikáns különbséget jelenthet a költségek tekintetében.

Amennyiben mégis spórolni lehetne ezzel a megoldással, akkor ebből is viszonylag az alacsonyabb minőséget kellene alkalmazni, ami vélhetőleg nem a kijelző egész területén érzékelne, hanem csak egy meghatározott részében, ami manapság igencsak méltatlan lenne egy iPhone-hoz (legalábbis szerintem).

Ezek alapján pedig kifejezetten nehéz elhinni, hogy egy ilyen speciális iPhone megvalósulhat. Még akkor is, ha az elmúlt 1 évben több és vadabb iPhone SE utód eljöveteléről olvashattunk a legnagyobb kacsagyáraktól a neves elemzőkig, amit nem is gondoltunk volna.

Ha pedig tényleg megvalósul ez az opció, akkor joggal merülhet fel a kérdés: mi lesz a következő régióra specializált iPhone? India is kap egy kisebb kiadást? Afrikába érkezik a nyomógombos iPhone? És Közép-Kelet Európa? Na, itt a HomePod eladásokat elnézve nincsenek illúzióink…

Szerinted meglépi az Apple menedzsmentje a speciális kínai piacra szánt iPhone modellt? Ha igen, szerinted mikben lesz más?

Forrás: MacRumors, 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!