imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Visszatért a Launcher az App Store-ba


Az iOS 8 egyik legfőbb újítása a külső fejlesztők által készített widgetek megjelenése volt. Az egyik első, ezt a funkciót kihasználó app a Launcher lett az App Store-ban, amit aztán alig egy héttel a megjelenése után törölt az Apple, azzal az indokkal, hogy „nem megfelelően használja a widgeteket”.

A Launcher értesítési központba beépülő widgetével ugyanis alkalmazásokat indíthattunk el, vagy például a névjegyzékünkben szereplő ismerőseinknek küldhettünk üzeneteket, illetve gyakorlott felhasználók teljesen egyedi parancsokat is kiadhattak az iOS URL-sémájának segítségével. Ez pedig valamiért nem igazán tetszett az App Store moderátorainak.

Nem a Launcheré volt az utolsó eset, amikor egy kifejezetten widgetekre kihegyezett alkalmazást nem engedett ki az Apple az az App Store-ba, sőt, többször előfordult az is, hogy noha elsőre engedélyeztek egy appot, aztán később mégis meggondolták magukat, és törölték azt. Ezt a fejetlenséget most talán még tovább fokozza az, hogy fél évvel az eredeti megjelenése után a legújabb verziót ismét engedélyezte az Apple.

Launcher

A Launcher fejlesztője, Greg Gardner egyébként nem adta fel azután sem a terveit, miután „kitiltásban” részesült: folyamatosan fejlesztgette az alkalmazást, az új verziókat pedig mindig beküldte elbírálásra. Ezeket sorra vissza is dobálták, mígnem egyszer egy olyan verziót adott le, amiben csak üzenetküldéssel, telefon- és FaceTime-hívásokkal kapcsolatos funkciók voltak. Ez végül átment a rostán az App Store moderátorainál. Ezen felbátorodva Greg rákérdezett, hogy ugyan mi az az elv, ami alapján ez a megoldás elfogadható, míg a korábbi nem volt az.

Meglepetésére azt a választ kapta, hogy igazából most már az eredeti verzió is megfelel a követelményeknek, így visszakerülhet az App Store-ba. Hogy pontosan mi változott, azt senki nem tudja, de Greg azt nyilatkozta a MacRumorsnak, hogy szerinte ez általános jelenség az Apple-nél: új funkciókkal kapcsolatban először nagyon szigorúak az elbírálásnál, aztán később megenyhülnek, és korábban kitiltott alkalmazásokat is engedélyezhetnek.

Launcher

Így hát a Launcher végül mára visszakerült az App Store-ba, a teljes eredeti funkcionalitásával, vagyis elindíthatunk alkalmazásokat az értesítési központból, felhívhatunk konkrét embereket vagy üzeneteket írhatunk nekik, weboldalakat érhetünk el egyetlen érintéssel, és hasonlók. A Custom Launcher felületen pedig egyedi URL-sémákat adhatunk hozzá (vagyis pl. a twitter://search?query=%23apple séma elindítja a Twitter appot és egyből az #apple hashtagre keres).

A Launcher alapfunkciói ingyenesek, a Pro változatot 3,99 eurós alkalmazáson belüli vásárlással oldhatjuk fel. Ebben még több ikont pakolhatunk a widgetbe az alapból járó 8 mellé, valamint átméretezhetjük őket, eltüntethetjük a nevüket, illetve eltűnnek a szponzorált ikonok is.

• Launcher letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes, IAP)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!