imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Visszavonult Walt Mossberg, a legendás amerikai újságíró


Walt Mossberg, a Recode újságírója és a The Verge főszerkesztője, ez utóbbi hasábjain jelentette be, hogy 26 év után visszavonul az újságírástól. Mossberg elhíresült szavai átjárták a számítástechnikai ipar robbanásszerű fejlődését, mára pedig egy teljesen új kontextusba kerültek az elektronikai kütyük. Egy legenda búcsúzik a szakmától utolsó gondolataival az eltűnő számítógépekről.

Mossberg és Steve Jobs

Walt Mossberg egyike volt azoknak, aki újságíróként közel állt Steve Jobs-hoz: emlékezetes cikket jelentetett meg a The Wall Street Journal hasábjain “Az a Steve Jobs, akit én ismertem” címmel azon a bizonyos napon, 2011. október 6-án, amikor Steve elhunyt. Mossberg a mai napig igazi bennfentes alakja a Szilícium-völgynek. Ő nem az a fajta újságíró, aki jövendőmondásaival vált híressé, mint például az ifjú Mark Gurman. Ő az átfogó gigacikkeivel, részletes elemzéseivel, egyéni gondolataival és exkluzív tartalmaival lett ismert és elismert.

Bár itthon – főleg a számítástechnika területén – nem igazán ismert jelenség a magasfokú újságírói nyomás, de Walt Mossberg írásait valószínűleg még Steve Jobs is olvasta. Megkerülhetetlen volt az ő kapcsolatuk, az Apple minden fontosabb momentumánál elsőként volt jelen, így például az iPod, az iPhone és az iPad bemutatásánál is.

Szállóigévé vált híres mondatok

A híres tech újságíró utolsó cikkében egy ikonikus mondatra utal vissza, amit 1991-ben a The Wall Street Journalben fogalmazott meg. Akkor azt mondta:

A személyi számítógépeket nehéz használni, és ez nem a te hibád.

Akkoriban teljesen más világot éltünk, a számítógépek nem jelentettek létszükségletet. Persze az üzleti világban már ekkor is fontos eszköznek számítottak, de komolyabb előképzettség nélkül az átlag ember számára használhatatlanok voltak. Az ehhez hasonló mondatok miatt imádtuk Walt Mossberg írásait.

Az utolsó felvonás

Walt Mossberg utolsó cikkében részletes elemzést írt arról, hogy “furcsa szélcsend állt be” a tech iparban, hiszen az utóbbi években semmi izgalmas nem történt. Az iPhone és az iPad után lényegében semmiféle áttörést nem láthattunk ezen a területen. Persze közben megjelentek az okosórák, az otthoni asszisztensek, de évek óta nem jött ki egy olyan igazi game-changer termék. Mossberg szerint ez nem sokáig lesz így, csupán annyiról van szó, hogy az ipar éppen készül fenekestül felfordulni.

Napjainkban az embereknek nem esik nehezére a számítógépek használata, azonban odafigyelést igényel a használatuk, míg az okos kütyük és a mesterséges intelligencia, illetve a kiterjesztett valóság által egyre kevesebb emberi beavatkozásra van szükség. A házak automatizálása és az önvezető autók tömeges elterjedése valóban egy teljesen új korszakkal kecsegtetnek, amik gyökeresen megváltoztathatják az életünket, ismét. Walt Mossberg az imént említett híres mondását a következőképpen módosította utolsó cikkében:

A személyi “technológiát” általában könnyű használni, és hogyha nem, akkor az nem a te hibád.

Azt hiszem, ez a mondat pontosan leírja a számítástechnika mai állását és a piacon lévő termékeket, hiszen valóban magától értetődő az okos kütyük használata, de nem minden szituációban és nem mindenki számára. Ez az a mérföldkő, amit a jövőben illene megugrania a tech cégeknek, valahol ezen logika mentén kezdődik egy jó otthoni asszisztens, egy kiforrott ökoszisztéma. Ki tudja, talán az Apple hamarosan megvalósítja mindezt?

Forrás: The Verge

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!