imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Viszlát 3D Touch!


Megvan rá a reális esély, hogy egyik idei telefonban sem lesz már az egykor úttörőnek számító, de a felhasználók által nem igazán adaptált funkció. Kár érte?

Amikor az Apple 2015-ben bemutatta a 3D Touch funkciót mndenkinek leesett az álla. Nem azért, mert annyira sok hasznosítási lehetősége lett volna akkor (és azóta se), hanem mert rendkívül innovatív elképzelés volt, ami egyrészt egy új dimenziót nyitott (szó szerint) az addig 2D-s érintésvezérlésnek. Egyetlen bökkenő akadt:

a felhasználók nem igazán használják a funkciót.

Amikor legutóbb kérdeztük, olvasóink mindössze 40%-a használta rendszeresen, 30% csak elvétve, 30% pedig egyáltalán nem. És ez egy Apple-lel foglalkozó techmagazin aktív olvasóközönsége volt, ahol feltehetően felülreprezentáltak azok száma, akik az átlagosnál jobban ismerik és használják az Apple-termékeket. Nagy átlagot nézve valószínűleg ennél is rosszabbak a számok.

Ennek okairól sokat lehet elmélkedni. Biztosan hozzá tartozik az is, hogy az Apple nem igazán élt a lehetőséggel, nem vitte tovább a gondolatot, nem adott új funkciókat, nem jelölte rendesen a lehetőséget. Ennek eredményeképp pedig tulajdonképpen csak egy sima hosszan nyomást kiváltó alternatíva lett, elhanyagolhatóan több tudással. Magyarul pont egy olyan techdemó, amitől Phil Schiller tartott. A marketingigazgató ugyanis így nyilatkozott a funkció bemutatásakor:

Mérnöki szempontból egy olyan kijelző megalkotása, ami tudja azt, amit a 3D Touch tud, hihetetlenül nehéz. Ha a felhasználók nem fogják használni, akkor elvesztegettünk egy teljes évnyi – nem is, inkább kettő – rettenetes mennyiségű fejlesztési költséget és gyártási befektetést. Ha csak egy demó funkció lesz, amit egy hónappal később nem igazán használ senki, az hatalmas elpazarlása lenne a mérnöki tehetségnek.

Nos, sajnos be kell látni, hogy tulajdonképpen ez a forgatókönyv következett be. Ilyenek vannak, de tovább kell lépni. Csak azért mert egy vagyonba került az a cipő, ami töri a lábad, még nem kell hordani. Be kell látni a veszteséget és továbblépni. Úgy tűnik az Apple pontosan ezt fogja tennia 3D Touch-csal is.

Arról már pár hónapja beszámoltunk, hogy Ming-Chi Kuo legjobb tudomása szerint az idénre várható három modell közül az „olcsó“ LCD-s variáns már nem részesül a jóból. Most Blayne Curtis, a Barclays elemzője is csatlakozott, aki szerint (pontosabban forrásai szerint) meg pont az OLED iPhone-okban nem lesz 3D Touch. Ha feltesszük, hogy mindkettejüknek igaza van, akkor máris kijön a matek, hogy

egyik idei iPhone-ban sem lesz 3D Touch.

Kár érte vagy sem, teljesen logikus és érthető lépés lenne az Apple részéről. Még ha valamelyik, vagy mindkettő elemző téved is, a fentebb ecsetelgetett okok miatt akkor sem javasolnánk a funkciónak, hogy tartós tejet vásároljon magának…

Forrás: The Verge

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!