imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Viszlát elterelő hadműveletek – A Dock és a menüsáv rendszerezése


A nyugodt munkakörnyezet elengedhetetlen a hatékony munkához. Ha a Maced az elsődleges munkaeszközöd, akkor valószínűleg tudod, hogy extra figyelmet és karbantartást igényel. A Dockon és a menüsávon végzett beállítások pedig segítenek egy kiegyensúlyozott munkamorál kialakításában. Ráadásul ha a desktopod maga a megtestesült zen, a kisebb változtatások is segíteni fognak abban, hogy új szintekre emeld a produktivitásodat.

Dock

Eleged van már abból, hogy folyton legalább 20 ikon éktelenkedik a Dockodon? Hát akkor rendszerezd, tartsd tisztán és hagyatkozz az egyszerűségre. Akár a felesleges alkalmazások törlésével is kezdheted és a Dock méretét is könnyedén csökkentheted.

A Dock, melyen alkalmazásikonok, a Letöltések pakli és a Kuka láthatók.

Alkalmazások eltávolítása a Dockról

Az esetek többségében valószínűleg van oka annak, hogy miért helyezted el az adott alkalmazást a dockon. Egy kényelmes kompromisszum, hogy havonta cserélgeted a kínálatot és mindig megtartod azt az egy vagy két alkalmazást, amire legjobban szükséged van.

  1. Jobb klikk az appra a Dockon vagy két ujjal koppints a trackpadre.
  2. Válaszd ki a Beállításokat, majd katt a ‘Megtartás a Dockban’ opcióra.
  3. Ismételd meg ezt a lépést a szükséges alkalmazásoknál (a Finder és a kuka kivételével persze).

Rejtsd el a Dockot

Ha mindenképp a munkádra szeretnél koncentrálni nem kell váltogatnod az alkalmazások között. Egyáltalán nem hülyeség ha elrejted az adott alkalmazást ameddig dolgozol. Ha mindig szem előtt van a Dock, könnyen elterelheti a figyelmedet a kísértés egy gyors Safari böngészésre, ezért tényleg ajánlott elrejteni.

  1. Jobb klikk egy üres területre a Dockon.
  2. Majd katt az ‘Elrejtés bekapcsolása’ opcióra.

Ezután automatikusan el fog tűnni a Dock ha leveszed róla a kurzort. Ha mégis láthatóvá szeretnéd tenni, húzd a kurzort a Dock helyére (kb. középre). Voilá! Ezzel a módszer csak az adott dokumentumot fogod látni, amin épp dolgozol és remélhetőleg nem fogsz kísértésbe esni, hogy bármit is megnyiss azon a fránya Dockon!

Lomtalanítás a menüsávban

Csukd be a szemed és gondold végig hány ikon virít a menüsávodon és milyen gyakran használod ezeket. Nos, nálam az óra, nyelv, akkumulátor és a wifi látható. A fájó igazság pedig az, hogy ha kevesebb vizuális elemet pakolsz a menüsávra, a koncentrációd is javulni fog. Szóval ideje lomtalanítani!

  1. Tartsd lenyomva a command billentyűt és mozgasd az ikonokat.
  2. Húzd le őket a menüsávról az eltüntetéshez (a Spotlight kivételével persze).
  3. A harmadik féltől származó appletek elrejtéséhez pedig külön appot érdemes használni, mint például a Bartender 2.

Egyből rendezettebb, ugye?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!