imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Viszlát elterelő hadműveletek – Használd a Pomodoro technikát!


Még mindig úgy találod, hogy nem tudsz kellőképpen fókuszálni és nem mennek annyira produktívan a feladatok, mint kéne? Használd a Pomodoro technikát, hogy kimaxold a benned rejlő potenciált.

Léteztek egyfajta konyhai időzítők, mielőtt még mindenki az okostelefonján stopperolt volna. Vicces kis figurák, műanyag paradicsomok, tojások, bármi, amit tekergetni lehetett. A Pomodoro technika Francisco Cirillo fejéből pattant ki még a ’80-as években. A pomodoro olaszul paradicsomot jelent, így míly’ meglepő, a paradicsom formájú időzítóről kapta a nevét.

A technika lényeg annyi, hogy váltogatod a munkával és “pihenéssel” töltött rövid időszakokat. Kezdők számára talán leghatékonyabb a 25 és 5 perces felosztás. 25 perc produktivitás, 5 perc pihi. Ismételd 4x, majd tarts egy hosszabb szünetet. Ahogy egyre jobban belejössz, úgy játszhatsz a szakaszok elnyújtásával.

Pro tip: Ne próbáld az egész napot teletömi pomodorókkal, ez igen hamar kiégéshez vezet. Amikor úgy ítéled meg, hogy alapvetően hatékonyabban tudsz dolgozni (például délelőtt), vesd be a technikát, majd a nap további részét inkább olyan feladatokkal töltsd meg, melyek nem igényelnek 100%-os fókuszálást.

Pomodoro appok

Mondhatnánk, hogy nincs semmi extrája ezeknek az appoknak, de ez így nem lenne igaz. Tölds le őket, állítsd be, hány paradicsomot szeretnél “elfogyasztani” aznap és már indulhatnak is a sessionök. Előnye az eredeti, rusztikus műanyag időzítővel szemben, hogy itt bármikor tarthatsz szünetet.

PomoDone

Profi ingyenes megoldás, mely több mint egy egyszerű időzítő és még a legismertebb task manager appokkal is integrálható, úgy mint az Asana, Evernote és Trello.

Focus Keeper

Egyszerű, jól néz ki és teszi a dolgát. Testreszabható hangjelzésekkel, Today fülhöz adható widgettel és egyedi hosszúságú sessionökkel “támad” az alkalmazás. Még egyedileg emlékeztetőt is állíthatsz be, hogy ne felejts el nekifogni az aznapi teendőknek. Mindezt egyszeri 699 Ft-ért.

Focus Booster

A Focus Booster kicsit bekeményít és az előző két alkalmazással szemben tartalmazza a pause-olás lehetőségét, mert az teljesen szembe megy a technika alapjaival és csalásnak számít. Az első 30 napos ingyenes trialt tovább használhatod, ha csak 20 sessiont nyomsz havonta.

Be Focused Pro

Image result for be focused pro

Kategóriájának egyik legjobb alkalmazása, elérhető macOS-re és iOS-re is, melyben különböző feladatokhoz különböző pomodorókat adhatsz hozzá. Az alkalmazás számtalan testreszabható lehetőséget tartalmaz, mely segít rendezni a munkád.

Forest

Védd a fákat, egyél paradicsomot. A Forest appal nem csak fókuszált maradhatsz, de segíthetsz fákat is ültetni szerte a világon. Nagyon egyszerű, indítsd el az időzítőt (10-től 120 perces intervallumon) és ne piszáld a telefonod. Minden sikeresen teljesített kör után életben marad a kis fád és még virtuális pontokat is kapsz, melyeket valódi fák ültetésére válthatsz be.

Te kipróbálnád bármelyiket?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!