imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Viszlát iTunes, Hello WALTR!


Akármilyen forradalmi dolog is volt az iTunes a maga idejében, mára inkább egy túlfeljett szörny, amit az átlagos felhasználók jobb szeretnének elkerülni. Most egy olyan programot mutatunk, amivel minden szenvedés, minden átsírt éjszaka ultramenő módon elkerülhető.

Töredelmesen be kell vallanom, hogy már javában iPhone felhasználó voltam, amikor még mindig a gyári csengőhangot használtam. Na nem azért, mert nem szerettem volna sajátot, hanem mert egyszerűen képtelen voltam rájönni, hogy állíthatnám be a kívánt dallamot. Aztán, amikor elkezdtem itt dolgozni az iMagazinnál, elég hamar tarthatatlanná vált a helyzet, és egy sötét, szomorú, esős délutánon megnyitottam az iTunes-t.

Aztán rögtön mellé vagy 12 tutorial cikket és videót, és reméltem, hogy a nap végére sikerül a csoda: lesz egy saját csengőhangom. Végül persze sikerült, de közel sem olyan könnyedén, mint ahogy azt szerettem volna. Egyedül az iTunes tehet erről az egészről. Ami egyébként egy tök jó program lehetne, ha csak alkalmazásbolt, vagy csak médiabolt, vagy csak Apple Music, vagy csak iPhone-kezelő lenne, de nem az, ehelyett minden akar lenne egyszerre.

Amikor már minden remény veszni látszott, és kezdem beletörődni a sorsomba, akkor bukkantam a Softorino fejlesztőcsapat Waltr nevezető termékére (fun fact: a készítők a Breaking Bad kristálymet főző kémiatanára, Walter White után keresztelték el az appot). Ráadásul rögtön a második verzióval találkoztam először, amiből sejthető, hogy a srácok már egy ideje dolgoznak a projekten, ami meg is látszik a végeredményen. A Waltr 2 rögtön az egyik kedvenc, must have Mac-es alkalmazásommá lépett elő.

Hogy mégis mit tud? Mindent, amit az Apple-től elvárna a felhasználó, és még annál is többet. Kezdjük ott, hogy az alkalmazás kezelőfelülete baromi igényes, jól néz ki, emellett még végtelenül egyszerű is. Megnyitás után a Waltr rögtön elkezdi keresni az iOS-es készülékeket, amiket akár Wi-Fi-n, akár USB-n keresztül csatlakoztathatunk. Ezután lényegében az egész app egy nagy drag&drop felületté válik, ahová gyakorlatilag bármilyen, hangsúlyozom BÁRMILYEN médiatartalmat bedobhatunk.

Nem kell átkonvertálni a FLAC zenegyűjteményt, az MKV filmeket (4K-s videókat is kezel, ami még iTunes-szal sem lehetséges), vagy a dokumentumokat, a technológiának köszönhetően a Waltr mindent elintéz magától, mindezt veszteségmentesen és szupergyorsan. Az átmásolt fájlokat pedig minden esetben a megfelelő gyári alkalmazás könyvtárába illeszti, úgy, hogy menet közben még a metaadatokat (pl: albumképek) is letölti hozzá az internetről. Egyetlen kritikám, hogy ez utóbbi néha nem a megfelelő tartalmat társította a fájljaimhoz, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan javítanak rajta a fejlesztők.

A Softorino már a Waltr első kiadása előtt is két éven keresztül tanulmányozta az Apple különböző megoldásait, a konvertálási és adatátviteli szabványokat, nem csoda tehát, hogy termékükbe nagyon intelligens és hatékony algoritmusokat ültettek. Ezek külön nevet is kaptak, most vegyük ezeket sorban. Az UCB (Universal Connection Bridge) a megfelelő kapcsolatért felel. Ez külső fejlesztőknek egyébként nem olyan egyszerű, hiszen az Apple készülékeinél minden egyes generáció más és más protokollokat használ. Az UCB ismeri mindegyiket, és automatikusan észeli is ezeket. Csak ennek a technológiának a kifejlesztése 4 évbe telt. Cserébe minden létező iKészüléket támogat, ideértve az összes iPodot is. Igen, még a 2001-es iPod Classicot is, amin még csak nem is iOS fut.

A Waltr 2 már Wi-Fin keresztül is képes csatlakozni az eszközökhöz, az aWiFi-nek (Automatic Wi-Fi) köszönhetően. Az automatikust is szószerint kell venni, a program magától megtalálja a kompatibilis termékeket, és rögtön csatlakozik is hozzájuk egy pillanat alatt. Mi több, menet közben válthatunk USB-s és Wi-Fi-s kapcsolatok között anélkül, hogy az átvitel megszakadna. Elkezdted a napi sorozat felmásolását az iPad-re USB-n, de menned kell a buszhoz? A tabletet nyugodtan csatlakoztasd le a gépről, tedd be a táskádba, és amíg bedobod mellé a tízórai szendvicset, már át is ment a fájl.

Az ACR (Automatic Content Recognition) felismeri, hogy milyen médiafájlokat dobtál be a programba. Elkülöníti a filmeket a TV műsoroktól, a zenéket a csengőhangoktól, és mindegyiket a megfelelő appba másolja majd. Közben pedig leszedi a hiányzó metadatokat (albumborító, név, szám címe és a többi). Mindegyik felmásolt tartalom épp úgy fog kinézni, mintha egyenesen az iTunes Store-ból vetted volna meg. Végül ott van még a SAC (Smart Adaptive Conversion), ami a konvertálásért felelős technológia. Minden fájl veszteség nélkül kerül átkódolásra, és mindezt még a legközelebbi konkurensnél is ötször gyorsabban képes megtenni.

Szerintem felesleges is több szót fecsérelni, aki hozzám hasonlóan iszonyodik az iTunes-tól, vagy minden médiagyűjteménye nem épp Apple kompatibilis formátumban hever a merevlemezen, annak tényleg kötelező a Waltr vagy a Waltr 2 (ez utóbbi nyilván többet tud, de drágább is). A program ingyenesen kipróbálható és van Windowsos verziója is, szóval nem kell hozzá feltétlenül Mac-es gép. Ha megtetszett, az első verziót 19,95 dollárért, a másodikat 39,95 dollárért töltheted le a fejlesztők honlapjáról, de ha több gépre is szeretnéd feltenni a programot, akkor az ár kedvezőbb.

Ez így egyben persze kicsit soknak tűnhet, de hidd el, a Waltr minden egyes dollárt megér…

Támogatott fájlformátumok:
videó: MKV, AVI, MP4, MOV, MPEG, m2ts, 3GP, WMV, H264, H265
audió: MP3, FLAC, APE, ALAC, AAC, AIFF, WAV, WMA, OGG, OGA, WV, TTA, DFF
az eBookoktól kezdve a PDF-ig, és a 30 másodpercnél hosszabb M4A csengőhangokig minden, és még a feliratfájlokat is kezeli a filmekhez

Ha más termékteszteket szeretnél is olvasni, ebben a dossziéban találsz jó párat. Ha csak valami rövidebb olvasmányra van csak időd, a Shuffle-ben rengeteg színes rövidhír vár minden nap.

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!