imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Vogue interjút készített Jony Ive-val


A világ leghíresebb divatmagazinja, az amerikai Vogue készített interjút a tervezőzseni Jony Ive-val az Apple Watch kapcsán. Szó esett Ive több mint 20 éves pályafutásáról az Apple-nél a kezdetektől fogva egészen napjainkig, és az is kiderül, hogy lett ő a vállalat elsőszámú dizájnere.

A Vogue újságírója, Robert Sullivan az Apple campuson találkozott Jony Ive-val, aki már a távolból is nagyon szimpatikus benyomást keltett. Az étkezőben található az az amfiteátrum, ahol 2011-ben a cég megemlékezett Steve Jobsról, és a Coldplay mellett Ive is a színpadra állt. Pedig a tervező híres arról, hogy nem szívesen ad interjúkat, vagy beszél a nagyközönség előtt. De azon a napon arról az emberről beszélt, akit legjobb barátjának tartott. Akkor ezt mondta egykori főnökéről:

Azt hiszem, hogy ő mindenkinél jobban megértette, hogy míg a nagy ötletek hihetetlenül erőteljesek lehetnek, addig eleinte mindegyik csak egy törékeny gondolatfoszlány.

Amit Jobs szintén megértett anno 1997-ben, miután visszatért az Apple-höz, hogy Jony Ive – aki akkoriban még csak a húszas évei végén járt – nem csak az az ember, aki a legújabb, legmenőbb eszközök megalkotására képes, hanem egy egész csapatot képes irányítani. Ive erős, kitartó, de képes alkalmazkodni, és ami a legfontosabb: szenvedélyes a dolgokkal kapcsolatban.

A múltam nagy része az alkotásról, a saját kezeimmel való alkotásról szól.

Vagyis, a világ legnépszerűbb személyi elektronikai cikkeket gyártó vállalatának a titkos fegyvere egy aranyos srác északkelet Londonból, akinek a gyengéje a barkácsolás és az az elve, hogy a dizájnereknek a háttérben kell maradniuk, ahol a legtöbb hasznukat veszik.

A célunk az, hogy az emberek azt érezzék, nincs is jelen a design.

Valószínűleg még egy észak-koreai kormánygyűlésre is egyszerűbb bejutni, mint az Apple dizájnstúdiójába. Állítólag még Jony Ive felesége és iker fiai sem jogosultak a belépésre, ahogy pár Apple alkalmazotton kívül senki sem. A munka sötétített ablakok mögött folyik, techno zenével kísérve.

Amikor írok, szükségem van a csöndre, de amikor tervezek, akkor nem tudom elviselni.

1997-ben, amikor Jony Ive már azon gondolkodott, hogy otthagyja az Apple-t – akkor már öt éve dolgozott a vállalatnál – Jobs visszatért a céghez, és újra felvirágoztatta azt. Ami a legtöbb elemzés szerint azért történthetett meg, mert szabad kezet adott Ive-nak. A tervező szerint az első pillanattól kezdve jól kijöttek egymással.

Azért tartottunk egy megbeszélést, hogy megmutassam min dolgozom éppen, és egyszerűen csak egymásra hangolódtunk. Amikor úgy érzed, hogy ahogy a világot látod, az teljesen sajátos, kívülállónak és magányosnak tartod magad. És mi mind a ketten ugyanúgy gondolkodtunk.

A dizájnkritikusok úgy néznek vissza a Jobs-Ive kapcsolat születésére, mint a terméktervezés aranykorának a hajnala, amikor a gyártók kezdték megérteni, hogy a felhasználók hajlandóak többet fizetni a minőségi munkáért. Steve Jobs és Jony Ive arra helyezték a hangsúlyt munkájuk során, hogy a számítógépeknek nem úgy kell kinézniük, mintha a NASA központjában lennének. A cukorkaszínű iMacek – az első közös dobásuk – olyanok voltak a fogyasztók számára, mint egy jó barát: forradalmi, de elérhető, és a férfiak és a nők is azonosulni tudtak vele.

Szerintem amit mi megpróbálunk megcsinálni, azok olyan tárgyak és termékek, amik újak és innovatívak, de ezzel egy időben nem hatnak teljesen idegennek.

Az iMacet titániumból, majd fehér műanyagból készült laptopok követték. Az Apple úgy kezelte a számítógépeket, mint eszközöket, nem mint csak kábeleket és RAM-okat egy dobozban. Aztán jött az iPod és az iPhone, egy olyan találmány, amivel egy koppintásra vagyunk a világ összes információjától.

Annak ellenére, hogy Jony Ive az egész életünkre hatással van – alapjaiban megváltoztatta azt, ahogyan kommunikálunk – mégis nagyon visszafogott. Pacific Heightsban lakik a feleségével és két fiával.

Heather író. Ő is nagyon kreatív. Még a gimnáziumban találkoztunk. 21 éves voltam, amikor összeházasodtunk, most 47 vagyok. Régóta házas vagyok. Nem menő?

Ahogy az édeasapja, Jony Ive is szeret szabadidejében a fiaival foglalkozni.

A fiaim tízévesek, és szabadidőmben szeretek velük olyan dolgokat csinálni, amiket én is csináltam gyerekként, mint például rajzolni és tárgyakat készíteni – igaziakat, nem virtuálisakat.

Az eddig nagyon laza tervező hirtelen komollyá válik: szerinte a dizájniskolák tönkreteszik a tanulókat, mivel a hagyományos jártasságokat nem tanítják meg nekik.

Szerintem fontos az, hogy megtanuljunk rajzolni, és azt, hogy hogyan készítsünk el dolgokat mi magunk. Hogy megértsd a dolgokat, amiken dolgozol, hogy te alakítsd át őket.

A Vogue újságírója másodszorra járt Cupertinóban, amikor végre előkerült az Apple Watch. Szerinte sokkal jobban hasonlít egy órára, mint ahogy a számítógépzsenik gondolnák, és sokkal jobban egybeolvad a szoftverrel, mint a Rolex tulajdonosok legvadabb álmaikban elképzelték. Amikor Sullivan a súlyát firtatta, Jony Ive büszkén vágta rá:

Mert valódi anyagok vannak benne.

Aztán azt szeretné, hogy az újságíró vegye szemügyre a mágneseket a szíjban, a csatot, az egyszerű kapcsolódást – amit Ive maga imád.

Hát nem fantasztikus?

Amikor Jony Ive belekezd a mondókájába, hogy mi minden került a készülékbe, és milyen volt a tervezési folyamat, kicsit izgatott, hogy ezt hogyan fogja egy beszélgetésbe belesűríteni.

Fura, amikor már valamin három éve dolgozol…

Sullivan leírja, hogy az Apple Watch három kiadásban lesz elérhető, rengeteg variációban, az elegánstól a színes, sportos verzióig. A hátlapon lévő LED-ek fényt bocsátanak ki a zafírkristály ablakokon keresztül, melyet a fényérzékelő szenzorok algoritmusokká alakítanak, ami alapján kiszámításra kerül a szívritmus. Mindez szinkronizál az iPhone-oddal, ezáltal az órád a technológiai világod irányítóközpontjává válik. Alapesetben méri a szívritmusodat és a mozgásodat. Egy érintés után Siri felolvassa az üzeneteidet és segít válaszolni. A csuklóddal fizethetsz például az italaidért (igen, az Apple Pay Apple Watch-kompatibilis lesz). Ezzel a termékkel az Apple az asztalodról és a zsebedből szó szerint sokkal közelebb kerül a szívedhez.

Az óra kiemeli a tényt, hogy Jony Ive elsősorban egy terméktervező mester; a technológia csak második a sorban. Egy gyönyörű tárgy, egy eszköz, amit akkor is szeretni fogsz, ha amúgy nem kedveled a kütyüket.

Minden, amit próbáltunk megcsinálni, az a nagyon egyszerűre és a nagyon letisztultra való törekvés.

Amellett, hogy az óra miként tud a telefonodhoz csatlakozni, Ive-ot sokkal inkább az érdekli, hogy hogyan tudsz kapcsolatot létesíteni egy másik emberrel, aki szintén viseli az Apple Watch-ot.

Rengeteg időt töltöttünk ennek a speciális mechanizmusnak a kidolgozásával, a beépített hangszóróval együtt. Érzed ezt a nagyon gyengéd érintést, és a szívverésem is. Ez elég nagy dolog szerintem. Ezentúl sokkal meghittebb módon lehet majd kommunikálni.

Forrás: Vogue

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!